08/04/2012 | Yazar: Ömer Akpınar

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov: ‘Toplumumuzu homoseksüel propagandadan korumaya çalışıyoruz’

Rusya ‘Eşcinsellik Normaldir’ Diyenleri Tutuklamaya Başladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rusya’nın St. Petersburg kentinde Perşembe günü iki erkek üzerinde “Eşcinsellik normaldir” yazan bir pankart taşıdıkları için tutuklandı. Tutuklamalar, eşcinsellik hakkında bilgilerin ifade edilmesini engelleyen yeni yasanın gücüne işaret ediyor.
 
Rusya’nın St. Petersburg kentinde eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik hakkında bilgi vermeyi engelleyen yasayla birlikte polis ilk tutuklamaları gerçekleştirdi. Interfax haber sitesine göre Perşembe günü kentte “Eşcinsellik normaldir” pankartı taşıyan iki erkek tutuklandı.
 
Rusya’nın ikinci büyük kenti tartışmalı yasayı 29 Şubat’ta yürürlüğe koydu. Tutuklananları azami 500,000 ruble (€12,800/$17,000) para cezası bekliyor. Bu meblağ Rusya’daki ortalama yıllık gelirin üzerinde.
 
Yasa eşcinsel içerikli filmler, müzik klipleri, kitaplar ve gazetelerin yanı sıra eşcinsel onurunun simgesi olan gökkuşağı bayrağına da yasak getiriyor. Şimdilik yalnızca St. Petersburg’la sınırlı olan yasa yakında tüm ülkede geçerlilik kazanabilir. Mart ayı sonunda Vladimir Putin’in Birleşmiş Rusya Partisi yasağın ulusal düzeye taşınması için ülkenin parlamentosu Duma’da bir tasarı sundu.  
 
3 hafta önce bir Rus radyosunda Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov “Toplumumuzu homoseksüel propagandadan korumaya çalışıyoruz,” dedi.
 
“Karanlık Çağlara Giden Yol”
 
Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle gibi açık bir eşcinsel olan Alman Yeşiller Partisi parlamenteri Volker Beck tasarının “nefret yasası” olduğunu ve Rusya’nın “Karanlık Çağlar’a giden yolda” olduğunu söyledi. Beck, geçmişte Rusya’da homofobi karşıtı mitinglere katılmıştı.
 
Homofobi Rusya’da oldukça yaygın ve ülkenin açık sırrı gibi, öyle ki pek çok tanınmış kişi anlaşmalı evlilikler yoluyla cinsel kimliklerini saklama yoluna gidiyor. Rus Ortodoks Kilisesi eşcinselliği bir günah olarak görüyor, ülkede eşcinselliğin zihinsel hastalıklar listesinden çıkarılması ise yalnızca 1999 yılına tekabül ediyor.
 
Duma’da ulusal düzeyde yasak önerisinin öncülerinde biri olan Birleşmiş Rusya politikacılarından Vitaly Milanov Alman müzik grubu Rammstein’ı gey propagandası yapmakla suçladı. Ayrıca St. Petersburg’da yazın konser verecek olan Madonna’yı yasayı ihlal etmemesi konusunda uyardı. Madonna, kendi hesabınca, kafa tutmayı planladığını söyledi.
 
Çaykovski ve Tsvetayeva’ya St. Petersburg’da yer yok!
 
LGBT organizasyonu Выход (Çıkış – Coming Out) kısa süre önce St. Petersburg’daki en büyük reklam firmalarından birinin şehir merkezinde Çaykovski, Tsvetayeva ve Nureyev’in fotoğraflarının yer aldığı posterleri asmayı reddettiğini öğrendi. Rus kültürünün öne çıkan isimlerinin fotoğrafları eşcinsel aşklarının beyanı olan işlerinden ve mektuplarından alıntılarla bir arada hazırlanmıştı. Bundan ötürü, yeni kabul edilen yasa çerçevesinden “livata ve sevicilik propagandası” yapmakla suçlandılar. 
 
Выход (Çıkış – Coming Out) LGBT örgütünden posterleri hazırlayan kişi şöyle konuştu:
 
“Geylerin ve lezbiyenlerin Rus kültürünün her daim bir parçası olduğunu ve kültür ile bilime çok büyük katkılarının bulunduğunu göstermek istedim. Yeni yasa günümüzdeki gey ve lezbiyenlerin hayatlarını mahvedip onları sessiz olmaya zorlamakla kalmıyor, dünyaca ünlü Rus yazar, besteci, sanatçı ve dansçılarının biyografilerine de darbe vuruyor. Tam da bu yüzden ağızları bir sansür bandıyla kaplandı.”
 
Выход (Çıkış – Coming Out) LGBT Örgütü iletişim sorumlusu Olga Lenkova da “Yasa saçma bir durum teşkil ediyor. Çocukların çıkarlarını korumayı insanlar çoktan unuttu. Esas olan, geylerin ve lezbiyenlerin sanki tarihimizde hiç yokmuşlarcasına kamusal hayatın dışına atılmasıdır. Kendi payımıza, yasanın kalkması için mücadelemizi ve işlerimizi sürdüreceğiz,” şeklinde konuştu.
 
“Bir süredir olmadığım şekilde aşığım. Tahmin et kim. Orta boylu, sarışın; kahverengi gözleri var.”
 
Pyotr Çaykovski’nin 19 Ocak 1877’de abisi Modest Çaykovski’ye yazdığı mektuptan.
“Neydi o? Zafer kimin? Kim kaybetti?”
 
Marina Tsvetayeva’nın sevgilisi Sophia Parnok’a adadığı “Sarmaşık ekosenin okşayışı altında” şiirinden.
 
“Ona herkesten daha çok ihtiyacım var.”
 
Rudolf Nurayev sevgilisi Erik Bruhn hakkında.
 
“Onun sevdiği gibi beni kimse sevmedi.”
 
Constantin Somov’un 22 yıl birlikte yaşadığı sevgilisi Medofy Lukyanov hakkında kız kardeşi Anna Somov-Mikhalov’a 1931’de yazdığı bir mektuptan.
 
  
Выход (Çıkış – Coming Out) Saint-Petersburg LGBT Örgütü

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret