21/01/2019 | Yazar: Gözde Demirbilek

Dansçı Dasha, Rusya’da genderqueer sanatçı ve aktivist olmayı anlattı.

Rusya’da genderqueer olmak: Cinsiyetsiz zamirler yok Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dansçı Dasha, Rusya’da genderqueer sanatçı ve aktivist olmayı anlattı.

Genderqueer dansçı Dasha, ABD’de büyüdü. Translar, non-binaryler ve genderqueerler için dans atölyeleri düzenleyen Dasha; ABD’de cinsiyetsiz zamirlere alıştıktan sonra Rusya’ya (memleketi) döndüğünde cinsiyetçi dile adapte olmakta zorlandığını PinkNews'e verdiği röportajda anlattı.

“Cinsiyetimin gerçekten karmaşık aynı zamanda çok akışkan olduğunu hissediyorum” diyen Dasha; Rusça ve İngilizce’yi kıyaslayarak “Sadece cinsiyetlendirilmemiş bir dil olduğu için bile İngilizce’de genderqueer olmak oldukça kolay” yorumunu yaptı.

Dasha, Kaliforniya’nın da sadece genderqueerlerden oluşmadığını ancak kişilerin beyanına yönelik cinsiyetsiz zamirlerin kullanılması açısından gelişmiş olduğunu vurgulayarak “Kaliforniya’dayken aktivist ve sanatçı çevrenin bir parçasıydım. Kendimi tanımlamamak için yeterince alanım vardı. Ancak Rusya’da bunu sadece trans toplulukları arasında hissediyorum” dedi.

“Telaboratoria”

Dasha aynı zamanda Rusya’da trans, nonbinary ve genderqueerler için bedenleriyle ve çevreleriyle ilişkilenmeyi konu alan “Telaboratoria” atölye çalışmasının koordinatörlüğünü yapıyor. Atölyenin adı Rusça’da beden anlamına gelen “Telo” ve laboratuvar anlamına gelen “laboratoria” sözcüklerinden geliyor.

“Bedeninle birlikte kendini güvende hissetmek nasıl bir duygu? Rahatlamak ya da mutlu olmak nasıl bir duygu? Bu konseptlerle çalışmaya ve bedenle iletişimi somutlaştırmaya çalışarak dans etmeye çalışıyoruz. Amaç, bedenimizle bulunduğumuz güvenli ve konforlu yaratmaktı bu. Bu arayış sadece translar için geçerli olmasa da bu atölye Rusya’da yaşayan translar için yeni bir şeydi. Çünkü burada transların kendilerini fiziksel olarak var edebilecekleri alanlar yok.”

Dasha’nın röportajını buradan izleyebilir, “Teleboratori” atölyesini desteklemek içinse burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam