04/12/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Rusya’nın ‘geleneksel olmayan cinsel ilişkiler propagandası’ yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşınıyor.

Rusya’nın ‘Eşcinsellik Propagandası’ Yasası AİHM’e Taşınıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Rusya’nın “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler propagandası” yasağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşınıyor.
 
Topluma En Büyük Tehdit: LGBT’ler!
St. Petersburg’daki Coming Out adlı LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) örgütü, geçen yıl Aralık ayında yasağı protesto etmek için yapacakları gösteriye izin verilmemesi üzerine yerel mahkemeye itirazda bulunmuştu. Mahkeme, Genç Seyirciler Tiyatrosu yakınında yapılmak istenen eylemde dağıtılacak broşürlerin “çocukların ahlâkî ve ruhsal gelişimine olası bir tehdit taşıdığı” gerekçesiyle kararın LGBT’lerin haklarını ihlal etmediğine hükmetmişti.
 
Tüm iç hukuk yollarını tükettiklerini belirten Coming Out avukatı Kseniya Kirichenko “Ne yazık ki, Rus Anayasası ve uluslararası anlaşmalarca güvence altına alınan toplanma özgürlüğü, LGBT hakları aktivistleri için neredeyse hiçbir zaman geçerli olmuyor,” dedi. Sözde “reşit olmayanlara yönelik eşcinsellik propagandası” yasağının iptalini isteyen örgüt, manevî tazminat talep ediyor.  
 
Örgüte yönelik ajanlık suçlaması davasının ilk duruşması da bugün görüldü. 25 Aralık’a ertelenen davanın bir sonraki duruşmasında “ajanlık” kaydı yapan Adalet Bakanlığı’ndan temsilciler de mahkemeye çağrılacak.
 
Şubat ayında yapılacak Soçi 2014 Kış Olimpiyatları öncesinde Rusya’daki LGBT hakları, olimpiyatlar süresince LGBT sporcu ve taraftarların güvenliği açısından tüm dünyanın yakından takip ettiği bir konu haline geldi.  

Etiketler: yaşam, dünyadan
nefret