07/09/2014 | Yazar: Yıldız Tar

Torun Center inşaatında işçi güvenliği sağlanmadığı için asansör düştü. 10 işçi yaşamını yitirdi.

Saati 4 liraya ölüm, ‘ölmeyenlere’ polis saldırısı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Torun Center inşaatında işçi güvenliği sağlanmadığı için asansör düştü. 10 işçi yaşamını yitirdi. İşçiler asansörün bir aydır bozuk olduğunu belirtti. Ambulans şantiyeye varmadan önce polis alanı ablukaya aldı, şantiye önünde bekleyenlere saldırdı.
Fotoğraf: Evrensel
 
Aziz Torun’un sahibi olduğu Torun Center inşaatında ilk belirlemelere göre 10 işçi yaşamını yitirdi. Ali Sami Yen arsasında devam eden inşaatta işçiler bozuk asansörün düşmesi sonucu hayatını kaybetti.
 
Asansörün bozuk olduğunu ilettiklerini ancak herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını belirten işçiler, arkadaşları için şantiye önünde toplandı. Kazanın hemen ardından olay yerine yığılan çevik kuvvet polisleri, işçilerin şantiyeye girmesini engelledi. Ambulans ise kazadan saatler sonra olay yerine varabildi.
 
Vali Mutlu protesto edildi
İşçilerin çağrısıyla yüzlerce kişi şantiye önünde eylem başlattı. Sık sık “İşçi düşmanı katil AKP”, “İşçiye değil sermayeye barikat” ve “Kaza değil bu bir cinayet” sloganları atan işçiler, kazadan saatler sonra şantiyeye gelen Vali Mutlu’yu da protesto etti.
 
Vali Mutlu gece 01.00 sularında yaptığı açıklamada 10 işçinin öldüğünü, kazadan sağ çıkma olasılığının olmadığını, asansörde işçilerin yükle taşındığını, çalışma saatlerine uyulmadığını ve kazayla ilgili 8 kişinin de gözaltına alındığını söyledi.
 
İşçiler Vali Mutlu’yu protesto ederken, çevik kuvvet polisleri kalkanlarla işçilere saldırdı. Şantiye çevresini abluka altına alan polisin tacizleri gece boyunca sürdü. Polis şantiye sahası içindeki işçilerle dışarıdaki işçiler arasında barikat kurdu.
 
“İşçilerin barındığı yerler insanlık dışı”
DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel polis barikatını aşarak şantiyede incelemeler yaptı. İçerideki işçilerle görüştü.
 
Kürkçü’nün aktardıklarına göre, işçiler insanlığa aykırı koşullar altında, mesai düzenlemesine aykırı bir şekilde çalıştırılıyor. İşçilerin barındıkları yerler de, insan sağlığını tehlikeye sokacak durumda.
 
Fotoğraf: Ertuğrul Kürkçü
 
Asansör bir aydır bozuk!
KaosGL.org’a konuşan işçiler, işçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin yapılmadığını söyledi. İşçilerin aktardıkları şöyle:
 
Bir aydır bozuk olan asansörler sık sık arıza yapıyor. Asansör daha önce de boş halde düştü. Asansörlerde işçiler ve yük birlikte taşınıyor.
 
Saati 4 liradan çalışan işçiler, mesaiye kalmak zorunda. Maaşları herhangi bir şekilde kendilerine yetmediği gibi, mesai ücretleri ile normal çalışma ücretleri arasında da ciddi bir fark yok.
 
İşçi güvenliği önlemleri alınmadı
İnşaatta çalışma aralıksız devam ediyor. İşçiler şantiyelerde barınıyor. Koşullar ciddi anlamda sağlıksız. Çoğu zaman temel ihtiyaçlar karşılanamıyor.
 
İşçilerin büyük bir çoğunluğu İstanbul dışından çalışmaya gelmiş. Güvenlik konusunda işçilere herhangi bir eğitim verilmezken; patronun kâr hırsı güvenlik önlemlerinin alınmasının önüne geçiyor. Türkiye’nin 78. zengini olan patron Aziz Torun, işçilerin güvenliği için harcamadan kaçınıyor.
 
Polis işçilere saldırdı
Şantiye önünde bekleyiş devam ederken sabah saatlerinde polis şantiye önünde bekleyenlere saldırdı. Çalışmanın bittiği söylenmesine rağmen itfaiye araçlarının sürekli şantiyeye girmesi işçilerin tepkisini topladı. İtfaiye araçlarının delilleri yok etmek için girmesinden şüphelenen kitleye polis kalkan, taş ve pet şişelerle saldırdı. Saldırıda yaralananlar oldu.
 
İnşaat-İş’ten eylem çağrısı
İnşaat İşçileri Sendikası ise 7 Eylül saat 14.00′a “İş cinayetlerine dur” demek için karşı inşaat önünde buluşma çağrısı yaptı. Aynı inşaatta daha önce de 19 yaşında bir işçi olan Erdoğan Polat yaşamını yitirmişti 

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam