03/11/2010 | Yazar: KAOS GL

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), bu yıl Yayınlama

Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), bu yıl Yayınlama Özgürlüğü Ödülü'nü İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı'nda düzenlenen bir törenle, Dosh Magazine dergisi yazı işleri müdürü İsrapil Shovkhalov'a, özel ödülü de Sel Yayıncılık yetkilisi İrfan Sancı'ya verdi.
 
Türkçeye kazandırdığı üç edebiyat eseri nedeniyle "müstehcenlik" suçlamasıyla dokuz yıl hapis istemiyle yargılanan Sancı, törende yaptığı konuşmada, dünya kültür mirası kabul edilen metinlerden yargılanmasını Türkiye açısından sıkıntılı bir durum olduğunu kaydetti; "Bu sabah mahkemeye çıktım, savcı cezalandırmamı istedi, bu akşam da ödül alıyorum" dedi.
 
Sancı Başbakanlık Çocukları Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'ndan mahkemeye kitapların toplumsal ahlaka ters düştüğüne dair rapor geldiğini söyledi.
 
Smith-Simonsen: AİHM kararlarına saygı gösterilmeli
Sancı'ya ödülünü veren IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi başkanı Bjorn Smith-Simonsen, Guillaume Apollinaire'in On Bir Bin Kırbaç kitaba verilen mahkumiyetin AİHM'de kısa zaman önce cezalandırıldığı halde aynı yazara ait "Genç Bir Don Juan'ın Maceraları" kitanının yine "müstehcenlik" iddiasıyla yargılanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti: "Bu durumda, Sel Yayıncılık'ın karşılaştığı zorluklar daha da hayret uyandırmaktadır" dedi.
 
Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) başkanı Çetin Tüzüner, özgürlükler konusunda atılmış olumlu adımlara rağmen 2008-2010 döneminde 27 yayıncının yargılandığını, 30 kitapla ilgili de mahkumiyet kararı çıktığını belirtti.
 
"İfade özgürlüğü hakkı, yalnızca batı demokrasilerinin dayandığı temel taşlardan birini oluşturmakla birlikte, aynı zamanda pek çok özgürlüğün kullanılabilmesi için de bir n koşul oluşturur."
 
TYB Yayınlama Özgürlüğü Komitesi başkanı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel başkan yardımcısı Ragıp Zarakolu ise, son dönemde tutuklanan yazar, yayıncı ve aktivistlere örnek olarak Bedri Adanır, Erdoğan Akhanlı, Suzan Zengin ve Muharrem Erbey'in durumunu aktardı.
 
Peri Yayınları yetkilisi Ahmet Önal ve Pencere Yayınları'ndan Muzaffer Erdoğdu'nun hapsin eşiğinde olduğunu ifade eden Zarakolu, "Türkiye'nin uzun yıllardır harflerle, alfabelerle problemi var. Harflere özgürlük verilmeli ki, inanç zengini ülkemizde yoksulluk ve yoksunluktan kurtulabilelim" dedi.
 
Zarakolu, derin tezgah sonucu ortadan kaldırıldıklarını ifade ettiği Hrant Dink ve Anna Politkovskaya'nın katillerinin ortaya çıkarılmasının zorunlu olduğunu belirtti; Bu tezgahlar durdurulmalı, yoksa ardı arkası kesilmeyecek" diye konuştu.
 
Shovkhalov da, Politkovskaya'nın katillerinin bulunmasını talep ettikten sonra, "Birlikte yola çıkmıştık. Onu bizden ölüm ayırdı. Ödülle yolumuza daha güçlü şekilde devam edeceğiz" dedi.
 
Sancı, Ben Mila'nın Perinin Sarkacı, Guillaume Apollinaire'in Genç Bir Don Juan'ın Maceraları, Fransız P.V.'nin yayına hazırladığı "Görgülü ve Bilgili Bir Burjuva Kadınının Mektupları" kitaplarını Türkçeye kazandırdığı için İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dokuz yıl hapis istemiyle yargılanıyor.


Etiketler: insan hakları
İstihdam