28/05/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık alanında yaşadığı sorunlar hakkında SPoD’dan Sedef Çakmak ile görüştük.

Sağlık çalışanları bütün kadınları heteroseksüel sanmaktan vazgeçmeli! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Bugün Kadın Sağlığı için Uluslararası Eylem Günü. kaosGL.org olarak yalnızca annelikle sınırlanan kadın sağlığı konusunu eşcinsel, biseksüel ve trans kadınların sağlığı üzerinden ele almak istedik. Eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık alanında yaşadığı sorunlar hakkında Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden (SPoD) Sedef Çakmak ile görüştük.
 
Sedef, eşcinsel ve biseksüel kadınların sağlık hizmetlerine erişimindeki en önemli engeli sağlık çalışanlarının önyargıları olarak değerlendiriyor. Özellikle de eşcinselliğin bir hastalık olarak ele alınmasına dikkat çekiyor:
 
“Ruh sağlığı alanında son yıllarda derneklerin ve bu konuya duyarlı psikiyatristlerin çabalarıyla bir yol kat edilmiş olsa da eşcinselliği hastalık olarak gören yaklaşım sebebiyle hiçbir bilimsel temeli olmayan yöntemlerle insanların eşcinselliği ‘tedavi’ edilmeye çalışılıyor.”
 
Bütün kadınlar heteroseksüel değildir!
 
Eşcinsellik ‘tedavisinin’ bir diğer boyutu ise, her kadının heteroseksüel olduğu varsayımı. Sedef, bu varsayımın eşcinsel ve biseksüel kadınların özellikle jinekolojik muayenelerden uzak durmasına yol açtığını söylüyor:
 
“Kadın doğum doktorlarının bütün kadınları heteroseksüel kabul eden yaklaşımı sebebiyle eşcinsel ve biseksüel kadınlar jinekolojik hastalıklarında doktora gitmeye tereddüt ediyor. Hayatımızın her noktasında olduğu gibi sağlık alanında da tekrar tekrar açılmaya ve kendi kimliğimizi anlatmaya mecbur kalıyoruz.”
 
Sağlık çalışanlarına yönelik LGBT eğitimleri şart
 
Peki, sağlık alanında eşcinsel ve biseksüel kadınların yok sayılmasına karşı ne yapılabilir?  
 
Sedef, sağlık çalışanlarının cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği konularında farkındalığının arttırılması gerektiğinin altını çiziyor:
 
“Bu alanlarda çalışan derneklerle sağlık çalışanlarının ve kurumların ortak çalışmalarının ne kadar verimli olduğunu görüyoruz. Bu konuda yurtdışındaki iyi örneklerin incelenmesi ve bunun sonucunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıyla bu konuda yaşanan sıkıntılar da en aza indirilebilir.”
 
Siz sağlık alanında ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz? Twitter üzerinden @KaosGL yazarak bizimle paylaşın! 

Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam