27/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Esmeray’a tiyatroyu, karantinayı ve gelecek projelerini sorduk.

“Sahneler translar için yeterince kısıtlı, trans roller translara!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde “Cadının Bohçası”, “Kestirmeden Hikayeler” oyunlarının yazarı ve oyuncusu Esmeray’la konuştuk. Esmeray’a tiyatroyu, karantinayı ve gelecek projelerini sorduk.

Oyuncu Esmeray, Haziran ayında yeni oyunu için Fongogo aracılığıyla yürüttüğü bağış projesinin başarısız olduğunu ancak bu durumun bir başka oyunun yazılmasına imkân tanıdığını anlattı: “O proje başarılı olamadı ne yazık ki. Bir süre sonra yeniden deneyecektik ancak ben o süreçte çok yoruldum. Oyuncular Sendikası’ndan da oyunum için destek talep ettim ve o sayede Meltem Cumbul’la yolumuz kesişti. Oyunum hakkında konuştuk ve 6-7 aydır yeni bir oyun için birlikte çalışıyoruz.”

Oyunun rejisörlüğünü Meltem Cumbul mu üstlendi?

Evet, muhteşem bir tiyatrocu, muhteşem bir rejisör. Aynı zamanda dramaturji de onda. Yine daha önceki oyunlarımda bedeni fazla kullanmıyordum artık beden oyunculuğu göreceksiniz. 1 ay sahne üzerinde çalıştık ve çok şey öğrendim Meltem Cumbul’dan.

Covid_19 pandemisi biter bitmez izleyebiliyor muyuz?

Umuyorum. Provalar çok iyi gidiyordu hatta 17 Nisan’da prömiyer yapacaktık ne yazık ki pandemi ve arından karantina… Çalışmalara evden devam ediyorum.

Peki, yeni oyun hakkında bize ipucu verir misin?

Bugüne dek oyunlarım daha çok performans ve deneyim aktarımı arasındaydı. Meltem Cumbul’la çalışırken “eser çıkarmanın vakti” dedik ve Ülker Sokak temalı, monoloğun ağırlıklı olduğu bir oyun çıktı ortaya.

Ayrıca, yıllar önce katıldığım bir tiyatro eğitiminde Dario Fo’nun oyunlarını çalışıyorduk. Eğitimi veren tiyatrocunun tam bir TERF olduğunu bugün daha iyi anlıyorum. Ben Medea’yı oynamak istedim, Medea tek kişilik kadın oyunlarından biri, kendisini genç aşığı için terk edip giden, kocasını cezalandırmak için çocuklarını öldüren bir annenin dramı anlatılır. Eğitmen bana bu rolü oynayamayacağımı söylemişti nedenini sorduğumda “sen kadın değilsin, hamile kalamazsın, rahmin yok. Ama tecavüz sahnesinde oynayabilirsin çünkü tecavüze uğrayabilirsin” demişti.

Her neyse Meltem Cumbul ile çalıştığımız oyunun içinde bir Medea sahnesi de var. Bu da güzel haber olsun, yıllar sonra da olsa o rolü oynayacağım.

Çok güzel haber gerçekten. Natransların trans rollerde oynaması için ne düşünüyorsun?

Elbette tiyatroda şöyle bir şey kabul edilemez: Kürtleri Kürtler oynasın, işçileri işçiler oynasın… Ama bir trans karakteri trans oynamalı. Çünkü sahneler translar için yeterince kısıtlı. Bir de trans rolleri natranslar alırsa ne olacak!

Sahnede de eşitlik olmadığı için heteroseksüel birini sahne bize bu kadar kısıtlanmışken bize hiç alan açılmaz o zaman. Gitmek istemem.

 


Etiketler: kültür sanat
İstihdam