07/03/2013 | Yazar: Evren E. Çakmak

Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar kapsamında 5 Mart’ta Sakaryada ‘Nefret Suçları ve Homofobi’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ortadoğu Enstitüsü Bilgi Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe 50’ye yakın kişi katıldı.

Sakarya’da Nefret ve Homofobi Konuşuldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar kapsamında 5 Mart’ta Sakaryada “Nefret Suçları ve Homofobi” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Ortadoğu Enstitüsü Bilgi Kültür Merkezinde gerçekleşen etkinliğe 50’ye yakın kişi katıldı.

İHD Sakarya şube başkanı Nesrin Gümüş, ÇHD Sakarya temsilcisi Harika Karataş ve Kaos GL Derneğinden Seçin Tuncel ve Evren E. Çakmak’ın konuşmacı oldukları panelde Türkiye’de ki nefret algısı üzerine konuşuldu.

Gümüş konuşmasında Türkiye’de devlet eli ile yayılan nefretin herkesi nasıl kapsadığını anlatırken Karataş ise LGBT bireylerin hukuki alanda yaşadıkları ayrımcılığı ve bu ayrımcılığın reel hayata yansımalarını anlattı. Kaos GL adına konuşan Seçin Tuncel ve Evren E. Çakmak ise ayrımcılık mekanizmalarının birbirleri ile kesişimlerini ve bu kesişimlerini ortak taruzunu tarifledi.

Konuşmaların ardından söz hakkı salona verildi. Ağırlıklı olarak Sosyal Hizmet bölümü öğrencilerinin dinleyici olduğu salon sorularını konuşmacılara yöneltti. Nefret ve homofobi ekseninde gelen soruların yanı sıra Eşcinsellikle ilgili gelen sorular da yanıtlandı.

İki saat süren tekinliğin ardından görüşmek isteyen katılımcılarla yerelde yaşanılan sorunlar konuşuldu. 2 yıldır Sakarya’da sıkıntılı süreçler geçiren üniversite öğrencisi bir trans erkeğin “uzaktakine bakmak çok kolay, mesele yanı başımızdakini görebilmekte” sözleri etkinlikte en çok akılda kalan cümleler oldu.

Sakarya “Küresel Ayrımcılıklara Karşı Yerel İttifak” başlığıyla bu yıl 20’nin üzerinde şehirde gerçekleşecek olan Homofobiye Karşı Yerel Buluşmaların 6. Durağı oldu. Kaos GL önümüzdeki dönemde Sakarya’da bir de Öğretmen Eğitimi düzenleyecek.

8. Buluşma’ya siz de ev sahipliği yapabilirsiniz!

Homofobi Karşıtı Buluşma, cinsiyetçiliğe, militarizme, milliyetçiğe, homofobiye ve transfobiye karşı toplumsal muhalefetin sesini yükseltmeye, küresel ölçekte bir sorun olan ayrımcılığa karşı “yerellerin ittifakını” mümkün kılmaya çalışıyor.

Homofobi Karşıtı Program kapsamında, Kocaeli, Eskişehir, Samsun, Mersin, Edirne, Diyarbakır, Sakarya ve Balıkesir’de etkinlikler düzenlendi.  Kars, Nazilli, Muğla, Malatya, Antalya, Bursa, Adana, Yalova, Batman’da  homofobi ve transfobi karşıtları ile bir araya gelecek.

Buluşmayı sahiplenen öğrenci toplulukları ve akademisyenlerle birlikte “Homofobiye Karşı Yerel Buluşmalar” her yıl daha fazla yerele ve üniversite kampüsüne taşınıyor. Siz de kampüsünüzde, şehrinizde buluşmaya ev sahipliği yapabilirsiniz.

Bu Etkinlik Kaos GL’in Homofobi Karşıtı Buluşma Yerel Etkinlikleri Programı Kapsamında Kanada Büyükelçiliği tarafından desteklenmektedir.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmaların mart ayı etkinlik takvimine bu linkten ulaşabilirsiniz. 

Fotoğraf: İlkay Çoban


Etiketler: yaşam
nefret