30/05/2007 | Yazar: Erkan Altay

2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Sırbistan’dan konukları Safe Pulse of Youth’tan (SPY) Vladimir ve Jakov, Yugoslavya’dan yeni ayrılmış, Erovizyon galibi ülkede eşcinsel olmanın hiç de kolay olmadığını söylüyorlar. Kaos GL muhabirleri Buket Erdem ve Erkan Alçam, Vladimir ve Jakov’la konuştu.

2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Sırbistan’dan konukları Safe Pulse of Youth’tan (SPY) Vladimir ve Jakov, Yugoslavya’dan yeni ayrılmış, Erovizyon galibi ülkede eşcinsel olmanın hiç de kolay olmadığını söylüyorlar. Kaos GL muhabirleri Buket Erdem ve Erkan Alçam, Vladimir ve Jakov’la konuştu.

KAOS GL - 29/05/2007

Erkan Alçam - Buket Erdem

2. Uluslararası Homofobi Karşıtı Buluşma’nın Sırbistan’dan konukları, eşcinsel hakları ve cinsel sağlık alanında çalışan Safe Pulse of Youth’tan Vladimir ve Jakov’du. Avrupa’nın göbeğinde duran ama Avrupa’ya uyum sağlamaya pek niyeti olmayan Sırbistan’da aktivist ve sevgili olan Vladimir ve Jakov, eşcinsel mücadelenin hazır yenilmeyecek yemeklerden olduğunu bir kez daha gösterdiler.


* Jakov ve Vladimir

—Bir gey olarak Sırbistan’da yaşamı nasıl tarif edersin?

J: Heteroseksüel normlara göre yaşamayı ve eşcinsel olduğunu saklamayı başarabilirsen aslında hayat çok kolay ve basit diyebilirim. Ancak herhangi bir şekilde belli eder veya direniş gösterirsen iste o zaman çok fazla problem ve zorlukla yüzleşmeniz gerekebiliyor. Bu da çok korkutucu bir hal alabiliyor.

V: Ciddi anlamda bir ayrımcılık söz konusu. Benim için zor olmuyor çünkü açık değilim ama homofobi anlamında çok büyük bir problem söz konusu bu ülkede; ben de bunun için savaşıyorum.

*Medyada gerçek isimlerimizi kullanmıyoruz

—Peki ya üye olduğun bir eşcinsel topluluk var mı?

V: Evet var; ben de bunun başındayım. Aktivistim. Radyoda ve gazetelerde çıkıyorum ama televizyonda asla görünmüyorum. Görüntü olarak medyanın karşısına çıkmıyoruz. Gerçek isimlerimizi de kullanmıyoruz.

2001’de düzenlediğiniz Gay Pride’dan bugüne ülkenizde neler değişti?

J: O zamandan beri hükümet değişti. 2001’den önce milliyetçi bir yönetim vardı. Değişince Gay Pride yapabiliriz, diye düşündük ancak çok yanlışlarımız oldu. Güvenliğe yeterince önem vermedik.

V: Korkunçtu. Sadece beş tane polis vardı ve çok yetersizdi. Tepkileri sadece holiganların göstericileri dövmelerini durup izlemeleri oldu. Hiçbir şekilde korumadılar. Çok kötü ve gergin bir yürüyüştü.

—Halkın eşcinselliğe tepkileri nasıl? Özellikle de milliyetçi kesim nasıl bakıyor?

V: Milliyetçi toplum ülkemizde çok iyi organize olmuş bir şekilde. Hükümet bünyesinden çok büyük destek alıyorlar. Öyle bir şey ki internet sitelerinde, homofobi karşıtı organizasyonlarınız olursa saldırı yapacağız diye tehdit ediyorlar.

—Sırbistan’ın bağımsızlığını henüz kazanmış bir ülke olması LGBT hayatını nasıl etkilendi?

V: Aslında Sırbistan bağımsız olmayı çok da istemiyordu. Bu yüzden LGBT hayatı için çok fazla bir şey değişti diyemem.


*Marija Serifovic

—Erovizyon 2007’de sizi temsil eden ve birinci seçilen Marija Serifovic’in lezbiyen olması ülkede nasıl tepkiler doğurdu?

V: Marija açık olmadığı için sorun olmadı tabii ki. Üç yıldır tanınan bir sanatçı ve açılmaya henüz hazır değil diye düşünüyorum. Toplumun tepkisi ve onu dinlemeyi bırakmalarından korkmasından dolayı açılabileceğini de sanmıyorum; daha o kadar güçlü değil. Belki çok ünlü olduğunda açılır. Bu konuda çok gizemli bir görüntü çiziyor. Sorduklarında ‘Bu benim özel hayatım’ diye açıklama yapıyor. Açık değil ama bilinen bir şeyler de var. Sırbistan’da lezbiyenler görünür değil, toplumun bu konuda pek bir fikri yok. Bu yüzden pek de konu olmuyor.

—Peki, bütün Yugoslav ülkelerinin birbirlerine 12 puan vermelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

V: Aslında bu şimdiye kadar hep böyle süregelen bir şeydi. Yugoslav ülkeleri birbirlerine hep 12 puanı veriyor. Bu gelenek gibi bir şey oldu artık. Yugoslav müziği diye adlandırdığımız müzik bizi birleştiren tek şey. Müziğimiz bizim ortak dilimiz.

—Askerlik hizmeti için Sırbistan’da uygulanan sistemden bahseder misiniz?

V: 3 sene önce askerlik, ‘sivil askerlik servisi’ ve ‘normal askerlik servisi’ diye ayrıldı. Herkes istediği servisi seçebiliyorlar. Geylerin büyük çoğunluğu da sivil servisi seçiyor. Seçme şansı verilmesi güzel bir hak diye düşünüyorum.

—Ne zamandır eşcinsel hareketin içindesiniz?

V: Bu konuda çalışmaya 7 yıl önce başladım. Orada, değişikliklerin yapıldığı yerde olmak istiyordum. Etkili olmak istiyordum. Uzun süre de gönüllü olarak çalıştım. Şu anda bir proje takımında maaşlı çalışıyorum.

J: 15–16 yaşında dış görünüşüm konusunda çok değişiklikler yaptım. Dışarıdan görünüşümü değiştirdim. Okulda kızlar arasında popülerdim ve bu popülerliğimi, değişik görüntümü aktivizmde başarılı olmak adına kullandım. Dışarıdan açık gey olarak görünüyordum çünkü.

*Transların iş bulma şansları yok

—Eşcinseller ve transeksüeller kolay iş bulabiliyor mu?

V: ‘Gey dostu’ diyebileceğim çok az işyeri var. Herkes kimliğini saklıyor zaten. Translar içinse hiç şansları yok diyebilirim.

—Ülkede dinin eşcinselliğe etkisi nedir?

V: 2. Dünya Savaşı’ndan sonra dinler karmaşası yaşandı. Mezhep kavgaları oldu. Dinlerin çok katı kuralları vardı. Bugünse Kilise’nin üzerimizdeki etkisi çok büyük.

* Avrupa Birliği’ne girmeyi çok istiyoruz

—Yugoslav ülkeleri ayrılmasaydı gey yaşamı nasıl olurdu?

V: Durum çok daha iyi olurdu. Çünkü o zamanki çeşitlilik iyiydi.

—Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne bakışı nedir?

V: Aslında Sırbistan’ın başındakilerin Avrupa Birliği’ne girmek gibi bir çabaları yok. Zaten Sırbistan Avrupa standartlarına uygun da değil. Ama gey yaşamı açısından çok güzel olurdu. Bu yüzden, eşcinseller olarak bunu çok istiyor ve destekliyoruz.

—Toplum içinde, yolda yürürken özgürce davranıyor ve sevgili olduğunuzu belli ediyor musunuz?

V: Hayır özgürce davranamıyoruz. Bunun iki sebebi var. İlki, büyük ihtimalle, dayak yerdik. İkincisi de, eğer hiç bir engel olmasaydı bile, bunu yapmazdık; çünkü kişiliğimiz bu yönde değil. Bu bizim özelimiz, sokakta böyle bir şeyi asla yapmayız. Belki bir kez denemek hoş olurdu ama ondan sonra hayır, yapmazdık.

—Sırbistan’da yasalar eşcinsellik ile ilgili neler diyor?

V: Anayasamız değişti. Yeni anayasa eskisinden daha kötü. Eskisi ‘her türlü ayrımcılığa hayır’ diyordu. Şimdiki ise sadece ‘insanlar arasında din ve ırk ayrımı gözetilmeyeceğini’ söylüyor. Eşcinselliğin bahsi bile geçmiyor. Bizi koruyan bir yasa bulunmamakta.

—Sırbistan’da da televizyonlarda eşcinsel sahneler kesiliyor mu?

V: Hayır, böyle bir şey hiç olmadı. Sadece eşcinsellerden bahsederken gey veya lezbiyen değil de ‘ibne’ diyorlar.

*Hiç yabancılık çekmedik

—Türkiye’ye gelmeden önce, özellikle gey yaşamı hakkında, neler düşünüyordunuz?

V: Türkiye’ye gelmeden önce kapalı, türbanlı kadınlar bekliyorduk. Ama öyle olmadığını gördük. İstanbul tam Avrupa standartlarında, çok gelişmiş bir şehir; gey yaşamı aynı Sırbistan’daki gibi. Barlar gey dostu. Hiç yabancılık çekmedik. Türkiye ile pek de farklı olmadığımızı gördük.



*Muhabirimizin diğer haberleri

[["Çatal dilliyim ya, batıyor millete"]]

[[‘Ben CHP genel başkanı olsam yüzde 45 ile iktidar olurum’]]

[["Şimdi daha özgürüz"]]


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam