13/01/2010 | Yazar: Kaos GL

Sanat ve Hayat Dergisi'nin “Kürtler ve Sanat” başlıklı yeni sayısı çıktı! 

Sanat ve Hayat Dergisi, ‘Kürtler ve Sanat’ Dosyasıyla Çıktı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sanat ve Hayat Dergisi'nin “Kürtler ve Sanat” başlıklı yeni sayısı çıktı! 

Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat Ocak- Şubat sayısını “Kürtler ve Sanat” adıyla hazırladı.
Derginin Tartışma Kültürü dosyasında, Kürtlerin sosyolojik açıdan dünü ve açılım paralelinde bugününü İsmail Beşikçi kaleme alırken, çirojbejlerle başlayan Kürt dili ve edebiyatını Suzan Samancı inceliyor. Mem u Zin'den bu yana Kürt tiyatroları konusunu Destar Theatre yönetmeni ve oyuncusu Mirza Metin yazıyor. Dosyada ayrıca şu an İsveç'te bulunan Fırat Ceweri ile hem sürgünde Kürt edebiyatı yapmanın zorlukları, hem de PEN Edebiyat Klübünün çalışmaları üzerine bir röportaj yer alıyor.
 
Çağrışımlar dosyasında Kürt direniş tarihinde tarihe adını yazdırmış önemli isimler inceleniyor. Dergide zaman zaman konu alınan ve incelenen Mehmed Uzun'a dair yeni bir incelemeyi Deniz Faruk Zeren yapıyor. Dersim olaylarında yaşı büyütülerek katledilen Seyit Rıza incelemesini şiirsel bir dille Aykan Erden yaparken, Kürt yönetmen Halil Uysal sinemasını Yılmaz Karacadağlı inceliyor. Yaptığı gerilla müziği ile öne çıkan, Kürt işçi ve emekçilerine müziğiyle ulaşan Koma Bexwedan'ın müzik hayatını Bawer Yılmazer kaleme alıyor.
 
Derginin Grafitti dosyasında ise batı sanatında savaş ve sanat konularının nasıl işlendiğini Derya Uzun ve Aşkın Ayrancıoğlu'nun kaleminden aktarılıyor. Derya Uzun, 'Avrupa Sanat Tarihinde Savaş Konulu Resimler' yazısı ile Paleolitik Çağ'dan günümüze kadar savaşın resim sanatına nasıl yansıdığını inceliyor. Aşkın Ayrancıoğlu ise faşizmin hayatımıza ve resim sanatına nasıl yansıdığını 'Faşizme Karşı Sanat Sanata' yazısıyla konu alıyor. Ayrıca, Varlık Özmenek “...Çok Acı Var Cumhuriyet'te: “Bir İhtimal Daha...” İntihar yazısıyla, intiharın gazetelerde nasıl aktarıldığını kaleme alıyor. Dosyada son olarak yazar Feyza Hepçilingirler'in iki kitabına dair bir inceleme yazısı yer alıyor. Nermin Şenol Kalyoncu 'Küçük Buluşmaların Sevinci' yazısı ile Feyza Hepçilingirler'in “Kırmızı Karanfil Ne Renk Solar?” ve “Tanrıkadın” kitaplarını inceliyor.
 
Resimli Ay dosyasında bu ay, Evrim Alataş ile yeni kitabı “Her Dağın Gölgesi Deniz'e Düşer” ve 2009 Yılı Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na seçilen öyküsünü yazdığı Mın Dıt filmi üzerine bir röportaj yer alıyor. Ayrıca dosyada, yazar Feyza Hepçilingirler'in amatör öykücülerin öykü değerlendirmesi yer alıyor.
 
Sanat ve Hayat Dergisinin yeni sayısı tüm bayii ve kitapçılarda...


Etiketler: kültür sanat
nefret