30/04/2012 | Yazar: Deniz Akın

Norveç İfade Özgürlüğü Vakfı’nın bu seneki ödülünü Suriye asıllı düşünür ve yazar Sara Azmeh Rasmussen’e vereceği açıklandı.

Norveç İfade Özgürlüğü Vakfı’nın (Fritt Ord Foundation)[1], bu seneki ödülünü Suriye asıllı düşünür ve yazar Sara Azmeh Rasmussen’e vereceği açıklandı.
İfade, din ve cinsel özgürlüğü teşvik eden cesur söylemleri ve eylemleri ile ödüle layık görülen Rasmussen,10 Mayıs 2012 tarihinde 400.000 NOK (yaklaşık 100.000 Türk Lirası) değerinde nakit ve ifade özgürlüğü heykelciği ile prestijli bir seramonide ödüllendirilecek. Kendisini bazen trans, bazen lezbiyen ve gey olarak tanıtan yazar, kimliğin akışkanlığına ve göreceliğine inandığını sıkça belirtmekte.
 
“Kültürel Müslüman” ve “Ateist”
Sara Azmeh Rasmussen 1975 yılında Suriye’nin başkenti Şam’da doğmuştur. 1995 yılında mülteci olarak Norveç’e gelen Rasmussen, Oslo Universitesinde kültürel çalışmalar yüksek lisansını tamamlamıştır.
 
Kendini hem “kültürel müslüman” hem de “ateist” olarak tanımlayan yazar, müslüman değerler ile büyütüldüğü ve bunun kendisinin hep bir parçası olarak kalacağını dile getirmektedir. Öte yandan islam dininin manipule edilip baskıcı bir rejim olarak kadınlara ve özellikle de cinel azınlıklara baskıcı bir rejim olarak sunulmasını eleştiren Rasmussen, “kültürel müslüman” olmanın bir inanç meselisinden ziyade, değer yargıları birikimi olarak tanımlar. Norveç’in çokkültürlü eşcinsel/trans kurtuluş hareketinin bir parçası olan Rasmussen, islam ve eşcinsellik ile ilgili kamusal tartışmalarda eylemci-düşünür kimliği ile ön plandaki yerini korumaktadır. Geçen yıl şubat ayında, Oslo’da ki İslam Konseyi binasının önünde, dünyanın çeşitli yerlerinde eşcinsellere uygulanan idam cezalarına ve zulme dikkat çekmek için, “Eşcinsel ve Translara Onur ve Özgürlük” adlı bir eylem gerçekleştirmiştir[2].  Eylemin amacı, Norveç’teki 60.000 müslümanı temsil eden konseyin bir bildirge yayınlayıp,  islama göre eşcinselliğin bir suç olmadığını belirtmesidir. Konseyin bu konuda sessizliğini korumasına rağmen, Rasmussen’in eylemi Norveç’teki müslüman azınlığa ve bu azınlıktaki eşcinsel bireylere seslerini yükseltmeleri için cesaretlendirici niteliktedir. Norveç basını tarafından korkusuz, sivri dilli bir kamusal entelektüel olarak tanınan düşünürün[3], kendi yaşam hikayesini yazıya döktüğü Shadow Walker adlı bir de kitabı mevcuttur.
 


[1] http://www.fritt-ord.no/
[2] http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/homoprotest-utenfor-islamsk-raad-3406039.html
[3] http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10057394

Etiketler: insan hakları
nefret