03/04/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Bosna-Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna’nın ilk Onur Yürüyüşü 8 Eylül’de düzenlenecek.

Saraybosna ilk Onur Yürüyüşü’ne hazır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bosna-Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna’nın ilk Onur Yürüyüşü 8 Eylül’de düzenlenecek.  

Fotoğraf: Saraybosna'da LGBTİ+ aktivistleri, “Utanılacak bir şeyim yok” ve “Şiddete hayır” yazan dövizler taşıyor, 2017, Elvis Barukcic / AFP 

Bosna-Hersek Federasyonu’nun başkenti Saraybosna’da LGBTİ+ aktivistler ilk Onur Yürüyüşü’ne hazırlanıyor.

Bosna Hersek Onur Yürüyüşü düzenleme komitesi yaptıkları basın toplantısında LGBTİ+ haklarına değindi ve Yürüyüşü’nün 8 Eylül’de Saraybosna’da düzenleneceğini duyurdu. Düzenleme komitesinden Dajana Bakiç “Onur Yürüyüşleri bölgenin her yerinde gerçekleşiyor. Siyasi atmosfer genel olarak değişti ve vatandaşların bizimle dayanışma göstermesini bekliyoruz” dedi.

Bosna ilham veriyor

Ceza yasasında 1998'e dek eşcinsel ilişkiyi suç olarak tanımlayan ülke, 2016 yılında ceza yasasını, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelinde işlenen nefret suçları ile ilgili hükümleri içerecek şekilde değiştirdi.

Ayrıca 2015 Aralık ayında hükümet, LGBTİ+ haklarının korunması ve desteklenmesi için önlemler içeren “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı”nın uygulanmasını gündemine aldı. Bu plan kapsamında LGBTİ+ haklarının da dâhil olduğu toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsiyet ayrımcılığı, aile içi şiddet ve insan kaçakçılığını önlemeye yönelik bir takım yasal değişiklikler yer aldı.

İlgili haber:

İlham verenlerde bugün: Bosna-Hersek

 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam