15/11/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii’nde düzenlenmesi planlanan ‘İslam ve Homofobi’ başlıklı panel medyada yer alan homofobik haberlerin ardından ertelendi.

Şehitlik Camii kapılarını eşcinsellere kapadı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Berlin’de Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Şehitlik Camii’nde düzenlenmesi planlanan “İslam ve Homofobi” başlıklı panel medyada yer alan homofobik haberlerin ardından ertelendi.
 
Völklinger Kreis e.V., Leadership Berlin ve LSVD (Almanya Lezbiyen ve Gey Federasyonu) Berlin-Brandenburg adlı eşcinsel örgütlerinin “Diğerleriyle Karşılaş” adını verdiği etkinlik kapsamında 24 Kasım’da eşcinsellerin cami ziyaretinde bulunması ve bir panel düzenlenmesi planlanıyordu.
 
Türkiye medyasındaki homofobi Almanya’ya uzandı!
 
Almanya’da Müslümanların ve eşcinsellerin maruz kaldığı ayrımcılıkların ele alınacağı etkinlik Türkiye medyasında yer alan homofobik haberlerin ardından ileri bir tarihe ertelendi.
 
Şehitlik Camii’ndeki panel, Yeni Akit gazetesi tarafından “skandal karar” olarak duyurulmuş; Takvim gazetesi de etkinliğe katılacak eşcinselleri “sapkın” olarak adlandırmıştı.
 
Panel ileri bir tarihe ertelendi
 
Etkinliğin organizatörlerinden Völklinger Kreis e.V. Yönetim Kurulu Üyesi Daniel Phillipp Worat, panelin ertelenmesinden duyduğu hayalkırıklığını kaosGL.org’a anlattı.
 
“DİTİB Almanya (Köln) dün akşam etkinliği iptal etti. Etkinliği başka bir gün, belki Aralık’ta yapabileceğimizi söylediler. Ama kesin bir tarih vermediler.”
 
Şehitlik Camii imamı: Dinimiz açısından kapımız herkese açıktır
 
DİTİB Almanya, karara ilişkin bir açıklama yapmazken T24’e konuşan Şehitlik Camii imamı Ender Çetin, “bu konuda toplumu alıştıra alıştıra yol alacağız" dedi. Çetin, kapılarının herkese açık olduğunu belirterek sorunun yanlış algılamadan kaynaklandığını söyledi.
 
Çetin, camiinin websitesinden yaptığı açıklamada ise amaçlarının “dinimizde haram kılınmış bir olguyu meşrulaştırmak olmadığını” belirtti.
 
Panel teklifi eşcinsellerden geldi
 
kaosGL.org’a konuşan Worat ise kararın panel davetinin camiden geldiği yönündeki haberlerden kaynaklandığını anlatıyor:
 
“DİTİB, davetiyede caminin LGBTİ’lere gidip onları camiye davet ettiği yazdığı için etkinliği iptal ettiklerini söylüyor. Halbuki biz camiye gidip izin istedik, onlar da ilgi gösterdiler.”
 
“DİTİB’in ayrımcılık karşıtı birimi var”
 
Etkinliğin ertelendiğine ilişkin bilginin henüz herkese ulaşmadığını söyleyen Worat, eşcinsellerin sosyal medyada 24 Kasım’da camide buluşacaklarını yazdığını ifade etti.
 
DİTİB’e bağlı bir ayrımcılık karşıtı birimin olduğunu hatırlatan Worat, kararın suratına bir tokat gibi indiğini söylese de vazgeçmemekte kararlı:
 
“Size söylediğim gibi, vazgeçmeyeceğim ve bir sonraki etkinlik tarihini alacağım.”
 
“Camiler kapılarını herkese açmalı”
 
Almanya basını da Türkiye’de çıkan homofobik haberlerin etkinliğin iptal edilmesine yol açtığını yazıyor. B-Z Berlin’e konuşan Müslüman ve eşcinsel Sol Parti Milletvekili Hakan Taş da DİTİB’in kararına itiraz ederek “camiler kapılarını herkese açmalı” dedi.
 
İlgili haber:
 

Etiketler: yaşam, din/inanç
nefret