23/07/2010 | Yazar: KAOS GL

Bugün sona erecek olan 18.

Seks İşçileri HIV'e Karşı Podyumdaydı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Bugün sona erecek olan 18. Uluslararası AIDS Konferansı’nda AIDS’e neden olan virüs HIV’i taşıyan milyonlarca kişi ilerleyen yaşlara kadar hayatta kalırken, büyük bir sosyal ve tıbbi mücadeleye ihtiyaç olduğu meselesi gündeme geldi. Uzmanlar, HIV’e yakalanan birinci neslin, antiretroviral ilaçlar sayesinde şimdi 60’lı yaşlarda olmalarıyla, problemin gözle görünür olduğuna dikkat çekiyor.

Sosyal ve tıbbi mücadele şart
Hayatta kalanlar, çoğunlukla AIDS tedavisinin 1996’da ilk başladığı batı uluslarda yaşayan kişiler. Ancak AIDS ilaçlarının son on yılın ortalarından itibaren dünyada geniş çapta satılmasıyla, Afrika’da ve diğer fakir ülkelerden milyonlarca kişinin de geç yaşlara kadar hayatta kalabilen bu kişilere katılması bekleniyor. HIV’le yaşlanan birçok insanın sağlık problemleri, yalnızlık, utanma, maddi kaygılar yaşayacağı anımsatıldı.

Dünya Sağlık Örgütü AIDS Bölüm Başkanı Gottfried Hirnschall “Her zaman HIV’le yaşayan yaşlılar vardı. Yeni olan, sayılar. Bu durum, eskiyle karşılaştırılınca yeni bir toplumsal sağlık algısı oluşturmayı gerektiriyor. HIV’le yaşlanmak sadece tıbbi değil, sosyal mücadele de gerektiriyor. Bu dünyanın bir kısmıyla sınırlandırılabilecek bir durum değil” diye konuştu. Hirnschall, HIV’li insanların uzun yaşamalarına rağmen yaşam kalitelerinin çok düştüğünü vurguladı.
 
HIV’le yaşayanların bir kısmı antiretroviral ilaçlarla hayatta kalırken bazıları mucize eseri yaşıyor. AIDS’in ilk görüldüğü 1981 ve sonrasındaki yıllarda, antiretroviral tedavi geliştirilmeden önce HIV’e yakalanan birinin hastalığı 10 yıl içinde ilerliyordu. Hasta, bir ya da iki sene içinde ölüyordu. ABD’de 1995’te 50’yi geçen HIV’lilerin sayısı 20 binden azken, bu sayı 2005’te 120 bine çıktı.

Seks işçilerinden defile...
Komplikasyonlar ve ilaçların yan etkileri düşünüldüğünde HIV’li biri için uzun bir hastalık listesi söz konusu. Depresyon, diyabet, metabolik hastalıklar, kalp hastalıkları, kanser bu hastalıklar arasında.

Konferans kapsamında seks işçileri ayrımcılığa dikkat çekmek için düzenlenen defilede modellik yaptı. Şortlar ve fırfırlı elbiseler göze çarparken, aksesuvar olarak da prezervatifler kullanıldı. (afp)


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret