24/11/2019 | Yazar: Aslı Alpar

Pembe Hayat’ın düzenlediği 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası etkinliklerinin ikinci günü ilk paneli “Kabahatli kim: Seks işçisi translar neler yaşıyor” oldu.

Seks işçisi translar neler yaşıyor? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat’ın öncülüğünde bu yıl 12.’si düzenlenen 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Haftası programının ikinci günü Şiddetsizlik Merkezi’ndeki kahvaltı ile başladı.

Kahvaltının ardından günün ilk paneli “Kabahatli kim: Seks işçisi translar neler yaşıyor” oldu. Emrah Şahin, Mahmut Şeren ve Evrim Demirtaş’ın konuşmacı olduğu panelin moderasyonunu Doğukan Karahan üstlendi.

“Avukatınızın elini güçlendirin”

Panelin ilk konuşmacısı İzmir Barosu LGBTİ+ Hakları Komisyonu’ndan Av. Evrim Demirtaş oldu. Demirtaş, Kabahatler Kanun’daki eylemleri sıralayarak konuşmasına başladı ve kanunda seks işçisi olarak çalışmanın düzenlenmediğine dikkat çekti ve bu sebeple seks işçilerine bu kapsamda ceza kesilmesinin hukuksuzluk ve hak ihlali olduğunu belirtti.

seks-iscisi-translar-neler-yasiyor-1

Kabahatler Kanunu’ndan para cezası kesilen trans seks işçilerinin buna karşı verebileceği hukuki mücadeleden de bahseden Demirtaş, “Avukatınızın elini güçlendirin, tutanak tutun. Hiç zor bir şey değil. Olayı anlatın yanınızda bir arkadaşınız daha olsun tutanağın altını ad ve soyadınızı yazıp imzalayın” diyerek sözü Emrah Şahin’e bıraktı.

“227/3 kanunun ruhuna da aykırıdır, fuhuş yapanı cezalandırır”

Av. Emrah Şahin konuşmasına bekçilerin görev yetkilerini aşarak seks işçisi transların çalışma hakkını ihlal ettiğini hatırlatarak başladı. Şahin, İzmir 35. Asliye Mahkemesi’nin bekçilerin yetkilerini aşarak kimlik kontrolü yapmak istemesini ‘haksız fiil’ olarak nitelendiren kararına değindi.

Seks işçilerinin bastırdığı kartvizitlere uygulanan cezalardan da bahseden Şahin, “Eskiden kartvizitler Türk Ceza Kanunu (TCK) 226. madde yani müstehcenlik üzerinden yargılanıyordu. Bundan kaçınmak için seks işçileri bir süre kartlara fotoğraf koymadı” dedi. Şahin, trans seks işçilerinin sosyal medyalarının da Ceza Muhakemeleri Kanunu’na aykırı olarak gizli soruşturma usulü ile izlendiğini ve bu izlemenin sonucunda da  seks işçilerinin cezalandırıldığını söyledi. Şahin, “Kolluk kimliğini gizleyerek müşteri gibi seks işçilerinin evlerine gidip, sonra da kimlik gösterip ceza kesiyor” dedi.

seks-iscisi-translar-neler-yasiyor-2

Av. Şahin sözlerine şöyle son verdi: “TCK 227. maddenin başlığı fuhuştur, bu alanda çalışmayan bazı hâkim, savcı, hukukçu ve vatandaşlar fuhuşu suç zanneder. Fuhuş suç değildir ancak günümüzde fuhuşa giden tüm yollar kapatılmıştır. Bu madde aslında fuhuşu yapan kişiyi mağdur olarak görür ancak kanuna sonradan eklenen ve fuhuş yapanı cezalandıran 227/3, kanunun ruhuna da aykırıdır.”

“Aslında şikâyetçi olmak için karakolda bulunması gereken trans seks işçisi şüpheli olarak çıkabiliyor”

Panelin son konuşmacısı Av. Mahmut Şeren, trans seks işçilerinin çalıştığı İzmir Bornova Sokağı’nın her gece kolluk tarafından kapatıldığını ve transların çalışma haklarının ihlal edildiğini söyleyerek başladı konuşmasına.

Şeren “Aslında şikâyetçi olmak için karakolda bulunması gereken trans seks işçisi şüpheli olarak çıkabiliyor. Bu sokakta aslında gözaltı işlemi yapılıyor ama gözaltı durumundaki korumalardan da yoksun kalıyor trans seks işçisi. Mesela polis kişiyi zor kullanarak, kolundan çekerek götürüyor ama gözaltında olması gereken sağlık muayenesi atlanıyor” dedi.

seks-iscisi-translar-neler-yasiyor-3

Kolluğun hukuksuz cezalarına yönelik itirazlar hakkında ise Şeren “Sulh Ceza Hâkimliği’nde itirazda bulunuyor. Bir mahkeme değil, bir hâkimlik, tek bir hâkim var ve bu hâkimlik soruşturmaya ilişkin işlemlerle görevli. İzmir’de beş mahkeme var ve kimin tutuklanacağına karar veriyor. Bizim itirazlarımız aslında İdare Mahkemesi’nin konusu, oysa burası idareye bakan mahkeme değil. Bu sebeple de itirazlarımızı kabul etmiyorlar” dedi.

Ev mühürlemelerin hem çalışma hem barınma hakkı ihlali olduğuna da dikkat çeken Şeren son olarak İzmir’de trans kadın Hande Şeker’i öldüren polis memuru Volkan H. hakkında kasten öldürme, silahlı yağma, kişinin hatırasına hakaret ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından açılan davanın hukuki sürecini aktardı.

Panel katılımcılarının sorularının yanıtlanması ile sona erdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam