27/09/2010 | Yazar: KAOS GL

Manisa Selendi’de, Romanların sürülmesiyle sonuçlanan saldırılar nedeniyle 80 kişi hakkında üç yıldan 150 yıla değişen hapis cezaları istendi.

Manisa Selendi’de, Romanların sürülmesiyle sonuçlanan saldırılar nedeniyle 80 kişi hakkında üç yıldan 150 yıla değişen hapis cezaları istendi. Sanıklar halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekle suçlanıyor.

Manisa'nın Selendi İlçesi'nde, yılbaşı gecesi, bir kahvede Romanlara saldırı ile başlayıp kısa sürede Romanların ev ve işyerlerinin taşlandığı, otomobil ve minibüslerin devrildiği ve üç kişinin yaralandığı olaylarla ilgili 80 sanık hakkında dava açıldı; üç yıldan 150 yıla kadar değişen hapis cezaları istendi.

Romanların Selendi'den ayrılmak zorunda bırakılmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili iddianameyi Selendi Cumhuriyet Savcısı Makbule Karadağlı Çetin hazırladı. İddianamede 80 sanık "mala zarar vermek", "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek", "aşağılamak" ve "izinsiz gösteri yapmak" ile suçlandı.
 
İlk duruşma 16 Aralık'ta
İddianamede sanıklar için üç yıldan 150 yıla kadar değişen ağır hapis cezası istendi.
Selendi Asliye Ceza Mahkemesi'nde 16 Aralık'ta yapılacak ilk duruşma öncesinde, Selendi'den Salihli'ye sürülen olayların mağduru Romanlar da talimatla ifade verecek.
 
Avukat Küey: Ayrımcılık'tan da dava açılmalı
Romanların avukatı Hilal Küey, 52 sayfalık iddianamede savcının Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)  "halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçunu içeren 216. maddesini düşünmesine sevindiğini söyledi:
"Savcının bir linç olayında halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçuna yer vermesi elbette çok sevindirici ama ben ayrımcılık konusuna da yer vermesini bekliyordum. Çünkü tartışma, Romanları kahvehaneye sokmamak, yani bir hizmeti vermemekle başlamış. Bir ırk, bir yerden başka bir yere sürülmüş."
 
Küey sanıklar hakkında "Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzere sebeplerle ayrım yapmak" suçunu düzenleyen TCK'nun 122. maddesinden de dava açılmasını istedi.


Etiketler: insan hakları
İstihdam