20/04/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

Prof. Dr. Sevil Atasoy’un LGBTİ’leri odağa alarak tartıştığı “Yaşam Hakkı” konuşmasına göz atalım.

Sevil Atasoy: “Sizi harekete geçirebildiysem ne mutlu bana” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Prof. Dr. Sevil Atasoy’un LGBTİ’leri odağa alarak tartıştığı “Yaşam Hakkı” konuşmasına göz atalım.

Türkiye’de “Kanıt” dizisiyle ekranlarda tanınan biyokimya profesörü Dr. Sevil Atasoy, 2015 yılında yaptığı TEDx konuşmasında eşcinselliği ve LGBTİ’leri konuşmanın odağına alarak “yaşam hakkı” kavramını tartışmıştı.

Bugün, Atasoy’un eşcinsellikle ilgili yapılmış bazı araştırmalarla ilgili anektodları ve gündelik hayattan paylaşımlarını içeren konuşmasına göz atalım.

“Onlara hep teşekkür ediyorum” 

“Konuşmak istediğim konu aslında LGBTİ haklarıyla ilgili” diyerek söze başlayan Atasoy, uzun yıllar önce bir tanıdığının ona gey olarak açılışını anlatmakla başlıyor söze. Daha sonraki yıllarda ona içinden çok teşekkür ettiğini ifade ediyor. Ardından, bir polis karakolunda tanıdığı ve ona açılmış başka bir arkadaşından söz ediyor.

Yaşamında bu iki olayda sonra aralarında meslektaşı, arkadaşı ve öğrencisi olan LGBTİ’lerle yaşamanın kesiştiğini söyleyen Atasoy; BBC’de yayınlanan ve “Eşcinsel komşu ister misiniz?” sorusunu içeren araştırmayı anlatıyor. Psikoloji bölümü öğrencilerine aynı soruyu sorduğunu belirten Atasoy, konuşmasında “evet” cevabı verenlerin ortak noktasının LGBTİ+’lerle karşılaşmış, tanışmış ya da beraber çalışmış olması olduğunu söylüyor.

Bize yazın!

Videoyu LGBTİ haklarına ilişkin TEDx’te yapılmış bir konuşma olarak sizinle paylaşıyoruz. Videonun KaosGL.org’ta yayınlanmış olması konuşmadaki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir. 

Konuşmaya dair duygularınızı, düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi bize yazarak web@kaosgl.org adresine yollayabilirsiniz.

*Tetikleyici uyarısı: Bu video; ayrımcılığa, şiddete ve ölüme dair tetikleyici unsurlar içerebilir.  


Etiketler: medya
İstihdam