26/12/2013 | Yazar: Yıldız Tar

Trans aktivist Şevval Kılıç, Halkların Demokratik Partisi’nden Şişli Belediye Meclis aday adaylığını açıkladı.

Şevval Kılıç: Bizim Yoldaşlıktan Önce Arkadaş Olmamız Gerekiyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Trans aktivist Şevval Kılıç hazırlayıp sunduğum Gökkuşağı Sohbetleri radyo programında Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Şişli Belediye Meclis aday adaylığını açıkladı. Özgür Radyo’da gerçekleşen programın hemen ardından aday adaylığına ilişkin Kılıç’la söyleştik.
 
Çok uzun süredir Kürt özgürlük hareketi ile yoldaşlık ettiğini belirten Kılıç aday adaylığına ilişkin, “Teklif arkadaşlarımdan geldi. Bir çaya gittim. Her zaman yaptıklarımı artık HDP çatısı altında yapacağım” dedi.
 
Kılıç politikayı dayatmayan, transların sosyalleşebileceği bir trans sosyal merkezine ihtiyaç duyulduğunu da belirtti ve ekledi: “Aşırı politikleşmenin tabandan kopma gibi handikapları var. Bizim yoldaşlıktan önce arkadaş olmamız gerekiyor. Birbirimize dokunmamız, birbirimizi anlamamız gerekiyor. Bu merkez için transların yoğun olarak yaşadığı Kurtuluş’u düşünüyorum. HDP ile çalışmasını yürüteceğim ilk iş de bu olacak.”
 
HDP Şişli Belediye Meclisi aday adaylığını kutlayayım öncelikle. Nasıl oldu aday adaylığı süreci? Transların yerel yönetimlere katılması neden önemli?
Zaten HADEP döneminden, Leyla Zana’nın döneminden beri Kürt özgürlük hareketini destekleyen birisiyim. Bugüne kadar partili olma biçiminde ilerlemedi, destekçi olma, bu şekilde yoldaşlık etme biçiminde yürüdü. Şimdi partili oldum. Hem bireysel olarak arkadaşlık ettiğim hem de yoldaşlık ettiğim insanlardan bu teklif gelince bir çaya gittim açıkçası. (Gülüyor)
 
Düşünmedim bile. Bu benim için düşünülecek bir şey değildi. Zaten ideolojik olarak da bir sorunum yok HDP ile. Sadece siyasi partili olma fikri beni biraz alıkoyuyordu. Ama arkadaşlarım da orada olunca düşünmedim açıkçası. Beraber LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel, trans) politikası yaptığım, inandığım arkadaşlarımla şimdi de bu zamana kadar yapageldiğim şeyleri yapmaya devam edeceğim. Kendi adıma çok büyük bir adım olarak görmüyorum ben. Ne yapıyorsam onu yapmaya arkadaşlarımla ve HDP çatısı altında yapacağım.
 
Kent mitinginde CHP’den aday adayı olan arkadaşımla LGBTİ örgütleri adına bir konuşma yaptık. Her ne kadar CHP ideolojisi bana uymasa da orada bir LGBT görünürlüğü olması güzel. Ne kadar çok siyasi partide görünürlük sağlanırsa o kadar iyi diye düşünüyorum. Heterojen bir topluluğuz. Keşke hepimiz sosyalist olsak ama böyle bir şey mümkün değil.
 
Seninle aday adaylığını açıkladığın radyo programım Gökkuşağı Sohbetleri’nde bir trans sosyal merkezi üzerine konuşmuştuk. Biraz açar mısın nedir bu trans sosyal merkezi?
Türkiye’deki bütün LGBT örgütleri canlarını dişine takmış çalışıyorlar. Sokak aktivizminden tutalım, lobicilik çalışmalarına kadar herkes işin ucundan tutuyor. Ben 18 yıldır sokak aktivizmi yapan birisiyim. Şimdi artık aktivizmi dayatmayan, politik toplantı ve sohbetlerin olduğu ama politikanın dayatılmadığı bir trans sosyal merkez olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü translar için LGB bireylere oranla sosyalleşmek çok daha büyük bir ihtiyaç. Çünkü böyle bir yerleri yok transların. Rahatlıkla gidebileceği bir mekân yok. E örgütlerimiz de ister istemez politikayı dayatıyor. Bu bir yandan iyi ama öte yandan fazla politikleşmenin tabandan kopma gibi bazı handikapları var. Bunları da gördüm zaman içinde ve trans sosyal merkezi fikrine biraz buralardan ulaştım.
 
Bizim yoldaşlıktan önce arkadaş olmamız gerekiyor. Birbirimize dokunmamız, birbirimizi anlamamız gerekiyor.
 
Aklında bir yer var mı trans sosyal merkezi için?
Kurtuluş var kafamda. Çünkü Beyoğlu’nun artık bir LGBT gettosu olduğunu söyleyemiyoruz. Cihangir bugün çok üst gelir düzeyli bir lezbiyen ve gey gettosu diyebiliriz ama benim alanım açıkçası en ezilenler, en altta olanlar, en savunması ve güvencesi olmayan translar. Kurtuluş’ta şu anda bir yığılma var translar açısından. Hem bu LGBT örgütlerinin Beyoğlu’na sıkışmışlığını da aşma konusunda iyi olacaktır diye düşünüyorum. Keşke elimiz Kadıköy’e filan da ulaşsa. Çünkü mesela Maltepe’de Pendik’te de gettolaşma olduğunu biliyoruz.
 
Peki bir belediye meclis aday adayı olarak sorayım, trans sosyal merkezi ile yerel seçim çalışmaları birlikte yürüyecek mi?
Olabilir, bu benim kendi partime de dayatacağım ilk şey olacak. Zamanlama ve yöntem olarak da bu fikir doğru bana kalırsa. HDP’nin de bu konuya bu perspektiften baktığını düşünüyorum. Çalışacağız.   

Etiketler: yaşam, siyaset
nefret