14/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden Shell, LGBT çalışanlarını desteklediğini açıkladı.

Shell: LGBT çalışanlarımızı desteklemekten gurur duyuyoruz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden Shell, LGBT çalışanlarını desteklediğini açıkladı.

Fotoğraf: Shell’in 2018 Hollanda, Amsterdam Onur Haftası’nda, bölgedeki dört Shell istasyonunu gökkuşağı renkleriyle yeniden tasarlamıştı.

Hollanda menşeili dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden Shell, resmi sitesinin “kariyer” sayfasında şirketin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrım yapmadığını belirtti ve LGBT çalışanlarıyla gurur duyduğunu açıkladı.

Shell sitesinde şunları yazdı: “Çalışanımız başardığında biz de başarıyoruz. Gey, lezbiyen, biseksüel ve trans çalışanlarımızla gurur duyuyoruz.”

Peki ya ekoloji?

70'ten fazla ülkede ortalama 86.000 çalışanı olan Shell’in LGBT çalışanlarının hakları konusunda gösterdiği özeni ekolojiye göstermemesi dünya basınında sık sık eleştirilmesine neden oluyor. Şirket, 2016’da Meksika Körfezi'nde işlettiği petrol sahasındaki sızıntısı ile de gündeme gelmişti. Ayrıca Nijerya’da Ogoni halkı’nın tüm topraklarının Shell’in yarattığı çevre kirliliği nedeniyle yok edilmeis bir diğer problem.

Ayrımcılık verimliliği olumsuz etkiliyor

Kaos GL Derneği’nin bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2018 Yılı” araştırmasının sonuçları da Shell’in “çalışanlarımız başarınca biz de başarıyoruz” cümlesini tersinden destekliyor.

Araştırma kapsamında LGBTİ çalışanlara yöneltilen “Cinsel kimliğiniz nedeniyle yaşadığınız ya da yaşama olasılığınız olan durumlar, işyerindeki verimliliğinizi ve iş doyumunuzu nasıl etkiliyor?” sorusuna 198 katılımcıdan 115’i, yani yaklaşık yüzde 58’i, cinsel kimlikleri nedeniyle karşılaşmış oldukları ayrımcılık biçimlerinin iş doyumlarını veya verimliliklerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Birçok küresel şirketin LGBTİ çalışanların haklarına dair yaklaşımlarını da okuyabileceğiniz “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2018 Yılı” araştırmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
nefret