08/04/2019 | Yazar: Kaos GL

Shell’in “İş yerinde LGBT kapsayıcılığının öncüsü olmak için mücadele ediyoruz” duyurusu Türkiye sayfasında yayınlandı.

Shell’in “LGBT çalışanlarımız” duyurusu şimdi Türkiye sayfasında Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Shell’in “İş yerinde LGBT kapsayıcılığının öncüsü olmak için mücadele ediyoruz” duyurusu Türkiye sayfasında yayınlandı.

Hollanda menşeili dünyanın en büyük petrokimya şirketlerinden Shell, resmi sitesinin “kariyer” sayfasında şirketin cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrım yapmadığını belirtti ve LGBT çalışanlarıyla gurur duyduğunu açıklamıştı. Shell’in bu duyurusu Türkçe sayfasında da yayımlandı.

“Shell'de LGBT çalışanlarımıza verilen destek”

Sayfada yayınlanan metin şöyle:

“Shell'de farklı deneyimlere sahip göze çarpan kişilere destek oluyor ve işyerinde LGBT kapsayıcılığının öncüsü olmak için mücadele ediyoruz.”

“Shell'de çalışanlarımızın çeşitliliğine özen gösteriyoruz çünkü kapsayıcı bir iş yerinin çalışanlarımızın kendini geliştirmesine ve bu sayede işimizin gelişmesine olanak sağladığına inanıyoruz.

Çalışanlarımız mükemmelleştikçe biz de mükemmellik kazanıyoruz. Bu nedenle lezbiyen, gay, biseksüel ve trans (LGBT) personelimize destek olmaktan, cinsel yönelimine veya cinsiyet kimliğine bakmaksızın çalışanlarımızın eşitliğini öne çıkarmaktan gurur duyuyoruz.”

“Dış dünya değiştikçe LGBT sorunlarına yönelik toplumsal yaklaşımın da tüm dünyada değişiklik gösterdiğinin farkındayız. Bizim yaklaşımımız, bireysel inançları değiştirmek yerine çalışanlarımıza yönelik saygıyı güçlendirmek ve bu konudaki farkındalığı arttırmak. Çalışma Kurallarımız, tüm çalışanlarımıza, çalıştıkları yerden bağımsız olarak cinsel yönelimlerine veya cinsel kimliklerine bakmaksızın fırsat eşitliği sunmamızı öngörüyor.”

“Shell'de LGBT Ağları”

“Shell LGBT Ağları, LGBT çalışanların işyerinde kendileri gibi olmaktan çekinmemeleri için destekleyici bir alan olarak kurulmuştur. Bu ağ, LGBT çalışanların karşılaştıkları zorluklar konusunda farkındalığı arttırmayı amaçlıyor ve Shell'in kapsayıcı bir işyeri olmasını güvence altına almak için kurumun her seviyesindeki insanlarla birlikte çalışıyor.”

“Shell'deki ilk LGBT Ağı, 1997'de ABD'de kurulmuş ve bunu kısa sürede aralarında Birleşik Krallık, Hollanda, Kanada, Hindistan ve 2015'ten itibaren Güney Afrika'nın da olduğu dünya genelindeki diğer ağlar izlemiştir.

Bu ağlar, şirket genelinde -LGBT kişiler de dahil olmak üzere- insanları bir araya getiriyor ve engelleri ortadan kaldırarak, örneğin farkındalık ve destek oturumları yaparak ve yerel etkinliklere katılarak farkındalığı artırıyorlar.”

“Desteğimizi belli etmek”

“LGBT eşitliğine olan desteğimiz şunları içeriyor:

İşyerinde Onur – Shell, Amsterdam'da yerleşik olup kâr amacı gütmeyen, LGBT çalışanların işyerinde ve toplumda daha fazla kabul görmesini amaçlayan şemsiye bir vakıf olan İşyerinde Onur'un üyesidir. LGBT çalışanlara yönelik kapsayıcı bir çalışma ortamı yaratmak için 2012 yılında Amsterdam İşyerinde Onur Beyannamesi'nin eş-imzacısı olduk.”

“İnsan Hakları Kampanyası – Shell, LGBT Amerikalılara eşitlik sağlamak için çalışan en büyük sivil toplum örgütü olan İnsan Hakları Kampanyası'nın (HRC) kurumsal ortağıdır.”

“İşbirliği programları – Shell, üst düzey liderleri Shell'de LGBT olmanın zorlukları hakkında daha bilinçli hale getirmenin yanı sıra liderlere çeşitli ağların çalışmalarını aktif biçimde desteklemeye teşvik eden birtakım işbirliği programlarına katıldı.”

“Onur bayrağını dalgalandırmak - Kurumsal olarak sosyal desteğin bir işareti olarak Shell, Onur haftaları ve Uluslararası ‘Coming Out’ Günü sırasında birçok ofisinin dışında Onur bayrağını dalgalandırdı.”

“Farkındalık eğitimi – D&I (Çeşitlilik ve Kapsayıcılık) Öğrenim Portfolyomuz kapsamında cinsel yönelim konusunda farkındalık eğitimi verilmesini sağlıyoruz. LGBT olmanın yasalarla kısıtlandığı ülkeler de dahil olmak üzere dünya genelinde Shell'in operasonunun olduğu her yerdeki bütün D&I eğitimlerine LGBT çalışanların katılımını sağlıyoruz.”

“Kendin ol, güçlü ol”

“Filipe gibi profesyoneller Shell'deki diğer kişilerle birlikte çalışmaktan ve başkalarına ilham vermekten gurur duyuyorlar; biz de ellerinden geleni yapmaları için onları cezbeden ve motive eden bir ortam sunmaya çalışıyoruz.”

“Shell Güney Afrika'da LGBT Ağı oluşturan ilk şirket oldu. Güney Afrika Afrika'da LGBT hakları açısından çok ilerici bir ülke olsa da bu yine de oldukça önemli bir andı.”

Ayrımcılık verimliliği olumsuz etkiliyor

Kaos GL Derneği’nin bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2018 Yılı” araştırmasının sonuçları da Shell’in “çalışanlarımız başarınca biz de başarıyoruz” cümlesini tersinden destekliyor.

Araştırma kapsamında LGBTİ çalışanlara yöneltilen “Cinsel kimliğiniz nedeniyle yaşadığınız ya da yaşama olasılığınız olan durumlar, işyerindeki verimliliğinizi ve iş doyumunuzu nasıl etkiliyor?” sorusuna 198 katılımcıdan 115’i, yani yaklaşık yüzde 58’i, cinsel kimlikleri nedeniyle karşılaşmış oldukları ayrımcılık biçimlerinin iş doyumlarını veya verimliliklerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Birçok küresel şirketin LGBTİ çalışanların haklarına dair yaklaşımlarını da okuyabileceğiniz “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2018 Yılı” araştırmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam