12/05/2009 | Yazar: Kıvanç Tanrıyar

Sosyal Hizmet Uzmanları, gey ve lezbiyenlerin ruhsal gerginliğini artırması sebebiyle eşcinselliği ‘tedavi’ ettiğini öne süren terapilere karşı tutum aldı. 

Sosyal Hizmet Uzmanları, gey ve lezbiyenlerin ruhsal gerginliğini artırması sebebiyle eşcinselliği ‘tedavi’ ettiğini öne süren terapilere karşı tutum aldı. 

İrlanda Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (IASW) sözcüsü Declan Coogan, onarım terapisi olarak da bilinen cinsel yönelim dönüşümü terapisinin ‘eşcinselliğin hastalık olduğuna dair yanlış inanışa dayandığını’ söyledi. Geçen hafta İrlanda’daki onarım terapisine karşı çıkmak üzere temsilciler IASW yıllık genel toplantısında oy verdi. Bay Coogan’ın yorumları yıllık genel toplantıya katılan sosyal hizmet uzmanlarının geçirdiği önergenin temelini oluşturuyor. Bay Coogan, IASW’nin sosyal hizmet uzmanlarını kişileri eşcinselliği ‘tedavi’ ettiğini iddia eden ajanslara yönlendirmekten caydırdığını söyledi.
 
Gey Lezbiyen Eşitlik Ağı GLEN’in zihin sağlığı stratejisi müdürü Odhrán Allen, IASW politikasının ‘bu pratiği açıkça yanlış kabul ettiğini’ söyledi.
 
Geçen ay İngiltere’de Kraliyet Psikiyatrlar Koleji cinsel yönelimin değiştirilebileceğine dair sağlam bilimsel bir kanıtın olmadığını iddia eden bir bildiri yayımladı. Bildiride ABD’deki Ulusal Eşcinsellik Araştırma ve Terapi Derneği NARTH’ın önerdiği ‘eşcinsellik tedavisi’ de eleştirildi. Kolej gey ve lezbiyenlerin zararlı olabilecek terapilerden, ‘özellikle cinsel yönelimi değiştirme amaçlı olanlardan’ korunma hakları olduğunu söyledi.
İngiltere’de Mart ayında yayımlanan bir araştırma incelenen 1848 zihin sağlığı uzmanından 222’sinin en azından bir danışanının/hastasının gey ya da lezbiyen hislerini azaltmak ya da değiştirmek için kişiye yardım ettiklerini bulmuş. Danışma en sık yapılan tedaviymiş (% 66) ve yakın yıllarda bu tedaviyi uygulamada azalma görülmemiş. Araştırma bu tip tedavilerin etkili olup olmadığı konusunda kanıt yokken bu tedaviyi uygulamak ‘pek de akıllıca değil hatta zarar verici’ sonucuna varıyor.
İngiliz psikiyatrlar da tepkili

Londra'da düzenlenen 'eşcinselliğin tedavi edilmesine' yönelik bir konferans, doktorlarca eleştirildi. Konferans, çeşitli çevrelerden de tepki aldı.
 
'Anglikan Ana Akımı' adlı bir kilise grubu tarafından düzenlenen etkinlikte ABD'li psikolog Joseph Nicolosi de yer alıyor. Joseph Nicolosi, çok sayıda kişinin heteroseksüel olmasına yardımcı olduğunu söylüyor.
 
Doktor Nicolosi, insanlara kendi ifadesiyle "heteroseksüel potansiyellerini yirmi beş yıl boyunca artırabilmeleri" konusunda yardımcı olduğunu söylüyor. ABD'li psikolog, uyguladığı 'tedavinin' erkek eşcinseller arasında başarı oranının ise üçte iki olduğunu söylüyor.
 
İngiltere Kilisesi, bu türden terapileri desteklemediğini açıklamıştı. Ancak bu konferansı düzenleyen 'Anglikan Ana Akımı' adlı grup, bu yaklaşımın daha iyi öğrenilmesi gerektiğini savunuyor.
 
'Kanıt yok'

İngiltere Kraliyet Psikiyatrlar Koleji (The Royal College of Psychiatrists) ise bu tedavinin işe yaradığı konusunda elde bir bilimsel kanıt bulunmadığını söylüyor. Kuruluş ayrıca bu tedavinin kişiler üzerinde önemli ölçüde gerilim de yarattığını, söylüyor.
 
Kraliyet Psikiyatrlar Koleji'ne göre bu yaklaşım ayrıca, önyargılar ve ayrımcılığın yayılmasına da yardımcı oluyor.


Etiketler: insan hakları, sağlık
nefret