20/07/2018 | Yazar: Kaos GL

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamalarına karşı bir metin yayınladı.

SHUDER Ankara: Pedogoji Derneği özür dilemeli Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamalarına karşı bir metin yayınladı.

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği’nin açıklamasının ardından Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Ankara Şubesi de Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamalarına karşı bir metin yayınladı.

SHUDER, “bilimsel olmayan açıklamalar karşısında mücadelenin mesleki sorumluluğumuz olduğunun farkındayız” diyor ve çocuk dostu uzmanlar tarafından kurulduğu ileri sürülen Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamasını düzeltmesini ve özür dilemesini talep ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün trans kimlikleri Uluslararası Hastalık Sınıflaması’ndan çıkardığını hatırlatan SHUDER, açıklamasına şöyle devam ediyor: “Toplumdaki ikili cinsiyet anlayış sebebi ile trans çocuklar ve aileleri cinsiyet kimlikleri yanlış anlaşılma, “değiştirilme”, baskı gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmakta.”

SHUDER’in açıklamasının tamamı şöyle:

“Bizler biliyoruz ki; Dünya Sağlık Örgütü’nün Uluslararası Hastalık Sınıflaması’ndan trans kimlikleri ‘ruhsal bozukluk’ kategorisinden çıkartılmıştır. 
Toplumdaki ikili cinsiyet anlayış sebebiyle trans çocuklar ve aileleri cinsiyet kimlikleri yanlış anlaşılma, ‘değiştirilme’, baskı gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmakta ve temel hakları ihlal edilmektedir.”

“Sosyal hizmet mesleği insan hakları ve sosyal adaleti temel alan bir meslektir. Bu çerçevede insan haklarının bir gereği olarak ırk, etnik ve ulusal köken, renk, cinsiyet, cinsiyet kimliği; cinsel yönelim, yaş medeni durum, siyasi görüş, dinsel inanç, zihinsel ya da fiziksel engel başta olmak üzere insan onuruna yakışmayan her türlü ayrımcılıkla ve “uygunsuz” terapiler, görüşmeler, bilimsel olmayan açıklamalar karşısında mücadelenin mesleki sorumluluğumuz olduğunun farkındayız.”

“Pedagoji Derneği, trans çocukların terapi benzeri yöntemlerle “kendi biyolojik tasarıma uygun bir cinsel kimlik” geliştirebileceğini iddia eden (haberde ayrıntıları verilen yanlış uygulamaların) açıklamayı düzeltmesini, verdiği “uzman” bilgisinin yanlış olduğunu hatırlatıp, her alanda (çocuk, engelli, yaşlı, kadın, LGBTİ, Mülteci..vb.) çalışan sosyal hizmet uzmanları olarak görüş almasını, özür dilemesini talep etmekteyiz.”

Ne olmuştu?

Pedagoji Derneği 18 Temmuz’da trans çocukların terapi benzeri yöntemlerle “kendi biyolojik tasarıma uygun bir cinsel kimlik” geliştirebileceğini iddia eden bir yazı yayınladı. Derneğin açıklaması trans varoluşu “sıra dışı”, “bozukluk” olarak tanımlıyordu.

Pedagoji Derneği bu yazısında ayrıca çocuğun cinsel kimlik gelişme sürecinde, “erkeğin kendini erkek olarak algılaması” ve “kadının kendini kadın olarak algılaması”nın ‘doğal’ olduğunu aksi örneklerin tedavi edilmesi gerektiğini ileri sürdü.

CETAD ne dedi?

Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), 19 Temmuz’da Pedagoji Derneği’nin transfobik açıklamalarına karşı bir metin yayınladı. “Ruh Sağlığı Çalışanı Çocuğun ve Ailesinin Tarafındadır” başlığını taşıyan metinde CETAD, “bedensel, ruhsal ve toplumsal açıdan ‘doğru’, ‘doğal’, ‘sağlıklı’, ‘makbul’ tek bir erkek modeli, tek bir kadın modeli, tek bir cinsiyet modeli yoktur” diyor ve iddiaların bilimsel dayanağı olmadığını vurguluyordu.


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam