07/06/2017 | Yazar: Gözde Demirbilek

Zaman zaman ‘şiddetlenen’ ilişkinin her ilişkide olabileceğini, zamanla durulduğunu, bunların olağan olduğunu düşünüyorsan; şiddet döngüsüne bir göz atmalısın.

Şiddet döngüsünden haberdar mısın? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Zaman zaman “şiddetlenen” ilişkinin her ilişkide olabileceğini, zamanla durulduğunu, bunların olağan olduğunu düşünüyorsan; şiddet döngüsüne bir göz atmalısın.

Partner/lerinle kurduğun ilişki/lerde vakit vakit “şiddetlenen” bir şeyler olduğunu hissediyor olabilirsin. Bunun her ilişkide olabileceğini, zamanla durulduğunu, bunların olağan olduğunu düşünüyorsan; şiddet döngüsü aşamalarına göz atman yardımcı olabilir.

Birinci aşamada şiddet uygulayan kişi ilk aşamada eskiden sıkıntı olmayan küçük meseleleri problem hâline getirmeye başlar. Öfke ve gerginlik sık sık görülür. Partnerinin davranışlarını kontrol etmeye çalışır. Bu aşamada partnerle olan ilişkiye ya da partnerin kişisel yaşantısına yönelik tehditler ortaya çıkabilir.

İkinci aşamada partnerin davranışlarının ötesine geçen bir kontrol baskısı oluşur. Tüm yaşamını kontrol etmeye çalışır. Küçük şeylerden kavga artar. Duygusal ve psikolojik şiddet uygular.

Üçüncü aşamada fiziksel şiddet başlar. Şiddetin boyutu değişkenlik gösterebilir. Öfke kontrolü sağlanamaz. Fiziksel şiddetin başlamasıyla birlikte, duygusal ve psikolojik şiddetin baskısı artar. Şiddeti uygulayan kişi yaptıklarına bahane bulur. “Zaten bugün şöyle kötü bir olay yaşadım”, “Bugün günüm hiç iyi geçmemişti”, “Bu aralar kendimi iyi hissetmiyorum” gibi bahaneler üretir.

Dördüncü aşamada şiddet uygulayan kişi gönül almak ister. Bu aşamada gerilim azalır. Şiddet uygulayan partner bu dönemde, yaratacağı bir sonraki gerginliğe kadar yapıcı bir tavır sergiler. Gerginlik yaratacak ilk meselede döngü en başa döner.

Bu aşamalardan belki bazılarını belki de döngünün tamamını ilişkilerinde deneyimliyor olabilirsin. İlişkindeki şiddeti tartışmak, “Şiddet varsa ben yokum” demek senin elinde. Flört şiddetiyle karşı karşıya kaldığını düşünüyorsan, unutma; Şiddete katlanmak zorunda değilsin. Şiddetle mücadele edebilirsin. Bu döngünün içinden çıkabilirsin.

İlgili haber:

“Sevgiden oluyor hep” deme: Flört şiddeti


Etiketler: yaşam
nefret