04/12/2019 | Yazar: Kaos GL

Eskişehir’de mekân girişinde ayrımcılığa uğrayan ve şikayet başvurularına takipsizlik kararı çıkan translara “Kamu görevlisine hakaret ve yaralama” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması görüldü.

Şiddete maruz bırakılan transların “sanık” koltuğunda “yargılandığı” davanın ilk duruşması görüldü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Geçtiğimiz 5 Mart’ı 6 Mart’a bağlayan gece 00:30 sıralarında biri Pembe Hayat Yönetim Kurulu üyesi iki trans kadın ve Kocaeli LGBTİ+’dan bir trans erkek  Eskişehir’deki 222 Park gece kulübüne alınmamıştı. Konuyla ilgili saldırının mağduru translar, darp raporu almak için gittikleri hastanede de muayene sırasında kolluk kuvvetleri tarafından fiziksel ve sözlü saldırıya maruz kalmıştı. Olayın ardından karakola giderek ifade veren ve saldırıya uğradıkları için ve mekana alınmayarak ayrımcılığa maruz kaldıkları için şikayetçi olan transların başvurusuna dair takipsizlik kararı çıkmıştı.

Pembe Hayat’ın haberine göre mekana girmek istemeleri ancak mekan görevlileri tarafından içeri alınmamaları ve darp edilmelerine rağmen olay yerine gelen kolluk kuvvetleri ve mekan görevlileri mağdur ettikleri ve saldırdıkları translardan “Kamu görevlisine hakaret ve yaralama” iddiasıyla şikayetçi oldular.

27 Kasım’da görülen davanın ilk duruşmasında, şikayetçi polis memurları, mekan güvenlileri ve tanıklar dinlendi. Şikayetçi kişilerin ifadelerinin tamamen aynı olması hakkında Pembe Hayat Derneği avukatı Emrah Şahin dava sonrası “İfade tutanaklarının noktasına virgülüne kadar aynı olması, bunun yanı sıra müştekiler lehine tanıklık edenlerin de tanık beyanlarının birebir aynı olması aslında şikayetçilerin organize olarak müvekkiller hakkında haksız ithamlarda bulunduğunu ortaya koyuyor” dedi.

İfadelerin şikayetçi tarafça aynı olmasını yorumlayan Şahin, bu tip vakalarda sıkça karşılaşılan bir işbirliği olduğunu söyleyerek, sanık konumundaki mağdur transların ciddi darp izleri olmasına, hakaret ve ayrımcılığa maruz kalmasına rağmen takipsizlik alması ve mağduru olduğu bir eylem sonucunda faile dönüşmesinin sıklıkça karşılaşılan bir durum olduğunu belirterek ekledi:

“Ancak davanın devam etmesi nedeniyle şu anda açıklayamayacağım deliller doğrultusunda gerek ilgili işletme gerek kolluk görevlileri gerekse de özel güvenlik hakkında hukuki yollara başvurmaya ve bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Davanın ikinci duruşması 11 Mart 2020 tarihinde saat 10:05’de görülecek.

“Failleştirilmeyi kabul etmeyeceğiz!”

Konuyla ilgili konuşan Pembe Hayat Derneği başkanı Çayan Azadi, transların sıkça mekanlarda bu gibi şiddete maruz kaldığını hatırlatarak ekledi:

“222 Park davası, biz transların mekana girmek istediğimizde sıklıkla yaşadığımız bir durum olması nedeniyle fazlasıyla önemli. Hakaretlerle defalarca tetiklenen, defalarca ayrımcılığa ve şiddete uğrayan transların şikayetine gelen takipsizlik kararı, transların Türkiye Cumhuriyeti adaletine olan güvenini sarsıyor. Sanıklaştırılan trans arkadaşlarımız ile birlikte mücadele etmeye ve hak arayışımıza devam edeceğiz. Failleştirilmeyi kabul etmeyeceğiz!”

Polis, güvenlikle şakalaştı

Mekan görevlilerinin saldırdığı ve “Kamu görevlisine hakaret ve yaralama” iddiasıyla şikayetçi olduğu translar, ayrımcılığın yaşandığı gecenin ardından kaosGL.org’a yaşananları şöyle aktardılar:

Kapıda duran güvenlikler “Mekanı kapatıyoruz” diyerek üç kişiyi uzaklaştırmak istedi. “Burası daha önce girdiğimiz bir mekan, şu an keyfi bir şekilde almıyorsunuz” dendiğinde güvenlikler “Sen girebilirsin ama arkadaşın giremez. İstediğimizi alırız istemediğimizi almayız” dedi. Mekana alınmayan translar polise haber verdi. Olay yerine gelen polis memurlarımekanın güvenlikleri ile şakalaşarak, “İstediklerini alırlar istemediklerini almazlar” dedi.

TIKLAYIN - Polis, gece kulübü güvenliğinin transfobik saldırısına seyirci kaldı

Ardından güvenlik görevlileri transları darp etti. Polis, şiddeti engellemedi ve transları ters kelepçe ile zorla polis aracına bindirerek Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne götürdü. Polis memurları, darp edilen kişilerin cinsiyet kimlikleriyle dalga geçti. Aktivistler, yaşadıklarını kameraya çekmeye çalıştığında polis engelledi, kameraya el koyup görüntüleri sildi.

Hastanede translar, elleri ters kelepçeli halde sağlık muayenesinden geçti. Muayene sonrası aynı araca bindirilen üç kişi karakola götürüldü ve ifade verdi. Karakolda, önce güvenlik görevlilerinin ardından polislerin en son ise ayrımcılık ve şiddete maruz bırakılan trans aktivistlerin ifadesi alındı. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam