10/08/2020 | Yazar: Kaos GL

Ankara Queer Sanat Programı Konuk Sanatçı Evi’ne seçilen Simon(e) van Saarloos kimdir?

Simon(e) van Saarloos’la tanışın Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Türkiye'den ve yurtdışından görsel sanatçıları Ankara’da ağırlamayı planlayan Ankara Queer Sanat Programı - Konuk Sanatçı Evi’nin katılımcıları belli oldu.

Katılmaya hak kazanan sanatçılarla ilgili Konuk Sanatçı Evi, Instagram hesabından tanıtımlar yayınlıyor.

Onuncu ve son sanatçı Simon(e) van Saarloos. Simon(e) van Saarloos (1990, New Jersey, ABD ) yazar, felsefeci ve sanatçıdır. Amsterdam’da yaşıyor ve çalışıyor. İçerisinde köşe yazılarını derleyen bir yayının ve bir romanın da bulunduğu çeşitli kitapları Flemenkçe’de basıldı. In Enz. Het Wildersproces isimli kitabı Hollandalı sağcı politikacı Geert Wilders’e karşı açılan davanın queer, feminist bir raporlamasını iletir. Bu kitap hakkında bilgi edinmek için Simon(e) van Saarloos’un Türkiye’deki Gezi Parkı Davası hakkında yazdığı makaleyi inceleyebilirsiniz. Playing Monogamy ismiyle İngilizce’ye çevrilen ve Publication Studiotarafından basılan bir diğer kitabı Het monogame drama tekeşli yaşama ve güvenlik kavramına ilişkin yanılsamaları irdeler.  Tekeşlilik harici aşk yaşamını ve bu çerçevede farklılık gösteren mülkiyet, edinim pratiklerini ele alır.

Beyazlık, ebediyet ve queer kayıtsızlık temalarını gerçeklere ve olgulara dayalı yazın türünde ele alan henüz yayınlanmış kitabı Herdenken herdacht hakkında bilgi edinmek için IGTV üzerinden yayınlanan The University of The Underground, ‘Rewriting histories’ isimli konuşmayı izleyebilirsiniz.

Van Saarloos sanatçılar, aktivistler ve akademisyenler arasında işbirlikleri kurgular ve bu işbirliklerinin kürasyonunu üstlenir yanı sıra konuşmacı, röportör ve performansçı olarak çok çeşitli zeminlerde izleyenle buluşur.

Van Saarloos’un katıldığı konuk sanatçı programlarından bazıları: LGBTQ tarihlerine ilişkin süreksiz anlatıları araştırdığı, Be Mobile – Create Together! projesi kapsamında desteklenen IKSV misafir sanatçı programı (2020),  “a rewriting of knowledge as we know it” projesini öne sürdüğü Delft’deki KAVLI Institute of Nanoscience konuk sanatçı programı (2019) ve yine queer kuram yordamıyla LGBTQ tarihlerine ilişkin süreksiz anlatıları çalıştığı New Orleans’daki Deltaworkers bünyesinde gerçekleşmiş konuk sanatçı programıdır (2018). Van Saarloos, Dutch Art Institute’de Sanat Pratiği dalında yüksek lisans eğitimini sürdürmektedir.

Van Saarloos 2017 yılında kesişimsel feminizm ve ırkçılık karşıtı bir çizgide siyaset yapan BIJ1 (Artikel1 olarak da biliniyor) partisinin kurucusu ve o dönem seçimlerde aday olan Sylvana Simons’a katıldı. ‘Ik wil een verliezer als premier’i  – Zoe Leonard’ın yazınsal eseri “Bir başkan istiyorum” un camp bir uyarlaması –  kaleme aldı ve şiiri Sylvana Simons’un seçim kampanyasının bir parçası olarak Hollanda’da pek çok zeminde icra ederek dolaşıma soktu. Van Saarloos beden ve dilin birbiriyle bağlantılı ve aynı zamanda ezber bozan kullanımları yoluyla kamusal alan, geleneksel siyaset ve sanat arasındaki ayrım gözetmeksizin üretim gerçekleştirir.


Etiketler: kültür sanat
İstihdam