09/07/2013 | Yazar: Ömer Akpınar

Yeni bir araştırmaya göre The Simpsons adlı çizgi dizi LGBT’lerin hayatlarını iyileştirme, açılmalarını ve hakları için mücadele etmelerini sağlama konusunda önemli bir yere sahip.

Simpsonlar LGBT’lerin Yüzünü Güldürdü Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Yeni bir araştırmaya göre The Simpsons adlı çizgi dizi LGBT’lerin hayatlarını iyileştirme, açılmalarını ve hakları için mücadele etmelerini sağlama konusunda önemli bir yere sahip.  
 
Alman araştırmacı Erwin In het Panhuis, 490 sahne ve 70’den fazla eşcinsel karakter üzerinden dünyaca ünlü çizgi diziyi LGBT’ler açısından değerlendirdi.
 
Eşcinsel Şakalarının Ardında – ‘The Simpsons’ta Eşcinsellik adlı kitabında Panhuis, dizide eşcinselliğin sıradan bir konu olarak ele alındığını anlatıyor.
 
“Dizi boyunca Homer karısıyla mutlu olmasına rağmen başka erkekleri 50 kereden fazla dudaklarından öptü. Homer bazen heteroseksüel, bazen eşcinsel, bazen de homofobik.”
 
Köln merkezli akademisyen, Simpsonlar’ın 2005’te tüm bir bölümü eşcinsel evliliğe ayıran ilk dizi olduğunu belirtiyor.
 
Springfield’in LGBT Camiası
Smithers, Mr. Burns’e duyduğu karşılıksız aşkla dizide yer eden eşcinsel karakterlerden birisi. “Korku, karşılıksız aşk ve gerçek şefkatle dolu çok karmaşık bir ilişki” diye açıklıyor Panhuis.
 
Marge’ın kız kardeşi Patty’nin cinselliğine dair verilen ipuçları ise 2005’teki evlilik eşitliği bölümünde karakterin lezbiyen olarak açılmasıyla açıklığa kavuştu.
 
1992 yayınlanan Treehouse of Horror III adlı bölümde Homer’ın çıplak bir şekilde koştuğunu gören Patty, “Heteroseksüelliğimin kopmak bilmeyen son bağı da gidiyor,” demişti.  
 
Eşcinselliği açıktan açığa ele alan ilk bölümlerden bir tanesi de 1997’de yayınlanan Homer’s Phobia adlı bölümdü. Bart’ın yeni arkadaşının oğlunu eşcinsel yapacağından korkan Homer, bir süre sonra hatasını anlar ve cinselliği ne olursa olsun Bart’ı destekleyeceğini söyler. Dizinin bu bölümü homofobi karşıtı mesajıyla olumlu eleştiriler almış, Emmy ve GLAAD ödülü kazanmıştı.
 

Panhuis, 24 yıllık dizinin standartları belirlediğini düşünüyor ve her daim bir öncü olacağına inandığını söylüyor.   


Etiketler: kültür sanat
İstihdam