19/03/2019 | Yazar: Kaos GL

Güldünya Yayınları’nın yeni kitabı “Yıldızlar Arası Sindirella”, alet çantasını elinden düşürmeyen ve prenses olmaktan çok daha başka hayalleri olan bir Sindirella masalı.

Sindirella’yı hiç böyle görmediniz! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Güldünya Yayınları’nın yeni kitabı “Yıldızlar Arası Sindirella”, alet çantasını elinden düşürmeyen ve prenses olmaktan çok daha başka hayalleri olan bir Sindirella masalı.

Güldünya Yayınları’nın yeni kitabı “Yıldızlar Arası Sindirella”, alet çantasını elinden düşürmeyen ve prenses olmaktan çok daha başka hayalleri olan bir masal. Deborah Underwood’un yazdığı, Meg Hunt’ın resimlediği, Ayşe Düzkan'ın Türkçe'ye kazandırdığı kitabı yayınevi şöyle tanıyor:

“Hiç düşündünüz mü kırmızı başlıklı kızın başlığı neden mavi değil de kırmızıydı? O güzel kurabiyeleri annesi değil de babası yapsa olmaz mıydı? Büyükannesini koca ağızlı kurttan kurtaran köylü, erkek değil de kadın olsaydı, Rapunzel uzun saçlarını kuleden sarkıtacağına, prensin uzun sakallarına tırmansaydı, Pamuk Prenses’in annesi ‘Ayna ayna söyle bana, benden daha güzeli var mı bu dünyada?’ yerine ‘Ayna ayna söyle bana kadınların başaramayacağı ne var bu dünyada?’ diye sorsa daha hoş olmaz mıydı? Kuşaktan kuşağa çocuklara hayaller kurduran Külkedisi Sindirella’yı hiç böyle görmediniz.”

“Çocukların güçlü kadın figürleri görebilmesi önemli”

Yayınevi daha önce dünyanın en iyi feminist çocuk kitapları arasında gösterilen “Küçük Feministin Kitabı”, süslenmeyi seven bir oğlanı konu alan “Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise”yi yayımlamıştı. Güldünya Yayınları KaosGL.org’a verdiği bir röportajda çocuk edebiyatına yönelik izlediği yayın politikasını şöyle anlatmıştı: “Bu alanı önemsiyoruz çünkü feministler eşitlikçi ve özgürlükçü kitaplar yazıyorlar ve biz çocukların bu kitapları okumasını istiyoruz. Türkiye’de eğitim gittikçe daha eşitlik karşıtı, muhafazakâr temalar içeriyor. Oysa çocukların güçlü kadın figürleri görebilmesi önemli, çocukların özgür olabilmesi için cinsiyet rollerinin sorgulanabileceğini, farklılıklarını ifade edebileceğini görmeye ihtiyacı var.”

İlgili haber:

“Çocukların özgür olabilmesi için cinsiyet rollerinin sorgulanabileceğini görmeye ihtiyacı var”


Etiketler: kültür sanat
İstihdam