26/06/2018 | Yazar: Gözde Demirbilek

LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi Çalışma Grubu’ndan Mahmut Şeren, imza sürecinden seçim sonrasına ayrıntıları kaosGL.org’a anlattı.

“Sıra LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi’ni imzalayan vekilleri izlemeye geldi” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi Çalışma Grubu’ndan Mahmut Şeren, imza sürecinden seçim sonrasına ayrıntıları kaosGL.org’a anlattı.

Genç LGBTİ+ Derneği, 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi hazırlamıştı. Taahhütname; LGBTİ+ haklarının korunması, iyileştirilmesi ve Meclis gündemine taşınmasına ilişkin maddelerden oluşuyor. Ayrıca nefret dilinin kullanılmayacağına dair söz isteyerek imzaya açılmıştı.

Taahhütname’nin raporu bugün yayınlandı. Rapora göre Adana, Ankara, Aydın, Edirne, İstanbul ve İzmir olmak üzere 6 şehirden 50 aday Taahhütname’yi imzaladı. İmzacı adayların %80’i Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP), %18’i Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP), %2’si ise İyi Parti’den.

24 Haziran 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile Meclis’e giren Taahhütname imzacısı aday sayısı ise 16; rapora göre Meclis’e giren imzacı adayların %62,5’i HDP’li, %37,5’i ise CHP’li.

Ayrıca Taahhütname’nin görünür olması için başlatılan hashtag kampanyası #LGBTİTemsilim ile toplam erişim 69 binin üzerinde. Yani, hashtag için paylaşılan tweetler bugün itibariyle 69 bin kez görüntülenmiş ve görüntülenmeye devam ediyor.  

“3301 kanun tasarısı teklifinden sadece 6’sı doğrudan LGBTİ’lere ilişkin”

Seçimin sona ermesiyle birlikte mikrofon LGBTİ+ Hakları Taahhütname Çalışma Grubu’ndan Mahmut Şeren’e uzattık. Şeren, Taahhütname’yi hazırlama süreçlerini ve imzadan sonrasını kaosGL.org’a anlattı.

“LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi'ni hazırladık çünkü; LGBTİ+'lara yönelik giderek artan düzeyde hak ihlalleri olmasına rağmen, herkesin meclisi olması gereken TBMM'de LGBTİ+'ların adı pek geçmiyor. Sayılarla açıklayım: 26. Yasama Yılı'nda 30.611 yazılı ve sözlü soru önergesi verilmiş, bunların 25'i doğrudan LGBTİ'lere ilişkin. 3301 kanun tasarısı ve teklifi verilmiş, bunların 6'sı doğrudan LGBTİ'lere ilişkin.”

“İmzacı vekilleri izleyeceğiz”

“Son dönemde yaşadıklarımızı düşününce bu gerçekten az bir oran. İmzacı milletvekilleri ile sürekli iletişim halinde olarak yeni dönemde bu oranın artmasını sağlayacağız ve LGBTİ+ hareketinin güncel politikalarını aktaracağız. Ayrıca kendilerini izleyeceğimizi de belirttik, özellikle kullandıkları dille ilgili önerilerde bulunacağız.”

Çeşitli kimlik ve siyasetlerden 50 imzacı

“Çalışma döneminde beni en çok mutlu eden şey, imza veren milletvekili adaylarının çeşitli kimlik ve görüşlerden olmasıydı. Nasıl her kesimden LGBTİ+'lar vardır diyorsak, imza veren milletvekili adayları da gerçekten her kesimdendi. Başörtülü, ilahiyat profesörü aday da, sosyal demokrat aday da, liberal veya sosyalist aday da taahhütnameyi imzaladı.”

İlgili haber

LGBTİ+ Hakları Taahhütnamesi’ni imzalayan hangi adaylar Meclis’te?


Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam