29/12/2008 | Yazar: Anıl Üver

Predrag M. Azdejkovic - Belgrad

Sırp eşcinsellere milliyetçilerin saldırı ve tehditleri Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Predrag M. Azdejkovic - Belgrad

‘Sırplar bir kenarda bırakılırken, bakın kimler Sırbistan Başbakanı Boris Tadic ve hükümet tarafından finanse ediliyor. Sırbistan Kültür Bakanlığı ibnelerin haklarını arayan ve Sırp Ortodoks Kilisesi’ne en rezil biçimde kara çalan ibne derneği Queeria Merkezi’nin internet sitesine 3000 euro bağışladı. Seçimlerden önce demokratların vaat ettikleri bu muydu?’ Queeria.com’un Genel Yayın Yönetmeni Predrag M. Azdejkovic tehditlere karşı çağrı mektubunu, Kaos GL Viyana muhabirimiz Anıl Üver çevirdi.

Sırp Cumhuriyeti Kültür Bakanlığının Belgrat’ta bulunan ‘Queeria Merkezi’ adındaki gey-lezbiyen derneğimizin internet sitesi www.queeria.com’a 3000 euro bağışlamaya karar vermesinin ardından, bize destek olanlar ve aktivistlerimiz ardı arkası kesilmeyen ölüm ve fiziksel şiddet tehditleri almaktalar.

Bu tür tehditler sitenin resmî e-posta adresine gönderilmekte ve sitenin çökertileceği, bizlerin hasta insanlar olduğumuz ve tedavi edilmemiz gerektiği, hepimizin (tüm LGBT popülâsyonun) öldürülmesi gerektiği gibi tehditler ve ifadeler kullanılmaktadır.

Facebook’ta ise Queeria’ya karşı iki grup kuruldu: Biri yaklaşık 400 üyesi olan ‘Queeria, queer’ler, Sırbistan’dan defolun‘ (Sırpça orijinal adı "Queeria, Pederi Marš iz Srbije"); diğeri de 2500’den fazla üyeye sahip ‘Queeria’ya-ibnelere son!‘ (Sırpça orijinal adı "???? ???????? - ???????!"). Bu grupların üyeleri açıkça ‘Queeria Merkezi‘ aktivistlerine ölüm tehditleri savurmaktalar ki hedef alınan bu aktivistlerin resimleri grup üyeleri arasında dolaşmaktadır. Bu kişiler Queeria Merkezi’nin mekânına ve aktivislerin kaldıkları binalara girerek dağıtmayı dile getirirlerken aynı zamanda gey ve lezbiyen bireylere karşı şiddet uygulamaya davet ediyorlar.

Facebook yöneticilerine bildirilmesine ve hatta resmî bir protesto mektubu gönderilmesine rağmen bu gruplar hâlâ aktifler. Bu, Queeria Merkezi’nin facebook kullanıcıları tarafından ilk kez hedefe alınması değil. Bu yılın ortalarında ‘Predrag Azdejkovic ibnesini gönderin’ adında bir grup kurulmuştu; burada Queeria Merkezi aktivisti Predrag‘ın resimleri ve kişisel bilgileri elden ele dolaşıyordu. Neyse ki bu grup bir kaç ay sonra facebook yöneticileri tarafından kapatıldı.

17 Aralık gecesi ‘Naši’ / The Ours/(Bizimkiler) adlı milliyetçi bir grup Queeria Merkezi karşıtı mesajların yazılı olduğu ve merkezin başkanı Boban Stojanovic’in resimlerinin yer aldığı afişleri Belgrad’ın merkezindeki panolara yapıştırdılar. Bu afişlerde şöyle yazıyor: ‘Sırplar bir kenarda bırakılırken, bakın kim Sırbistan Başbakanı Boris Tadic ve hükümet tarafından finanse ediliyor. Sırbistan Kültür Bakanlığı ibnelerin haklarını arayan ve Sırp Ortodoks Kilisesi’ne en rezil biçimde kara çalan ibne derneği Queeria Merkezi’nin internet sitesine 3000 euro bağışladı. Seçimlerden önce demokratların vaat ettikleri bu muydu? – Naši Derneği ‘

Queeria Merkezi aktivistleri ayrıca Nazi internet sitesi ‘Stormfront’un da gündeminde. Bu sitede de ‘Predrag Azdejkovic-ibne ucube’, ‘Even dirtier Jewish Gay propaganda ‘, ‘gey bültenler’ gibi linkler altında katılımcılar fiziksel şiddete ve öldürmeye dair yazılar yazıyorlar. Ayrica, Queeria Merkezi aktivistlerine yönelik tehditleri diğer milliyetçi mesaj bültenlerinde ve ‘blog’larda da bulabilirsiniz.

Queeria Merkezi, Sırbistan’da ve yurtdışındaki topluluklara ve özellikle Sırbistan’daki otoritelere, ülkedeki gey ve lezbiyen aktivistleri korumak için ellerinden gelen yardımı yapmalarını talep ediyor. Hatırlatırız ki, milliyetçi organizasyon ‘Obraz’ın başkanı Mladen Obradovic medya aracılığıyla alenen gey ve lezbiyen topluluklarına tehditler savurmuş, Eurovizyon şarkı yarışması sırasında da şiddete teşvik etmiştir; polis ve başsavcı ise bu duruma hiçbir tepki göstermemiştir.

Bizim görüşümüze göre, Sırbistan Cumhuriyeti otoriteleri sessiz kalmakla eşcinsel bireylere ve gey-lezbiyen hakları gruplarında faaliyet gösteren aktivistlere yönelik şiddeti desteklemekte ve böylelikle ülkedeki homofobik toplulukları güçlendirmektedir. Medya kuruluşlarını Queeria internet sitesi için çalışan eşcinsel meslektaşlarına destek vermeye ve Sırbistan Cumhuriyeti otoritelerine bizleri korumaları için baskı yapmaya davet ediyoruz.

Aynı zamanda, ulusal ve uluslararası insan hakları stk’larına da, eşcinsel olmayan insan hakları aktivistlerine yönelik şiddete karşı nasıl tepki gösteriyorlarsa, bu ve benzeri durumlarda da seslerini yükseltmelerini rica ediyoruz.

Eşcinsel olmamıza rağmen, biz de bu ülkedeki diğer yurttaşlarla eşit haklara sahibiz ve aynı ölçüde yasal uygulamalar ve korumayı hak ediyoruz. Bu nedenle, bizlere destek olun!

Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam