27/05/2016 | Yazar: Yıldız Tar

Bundan böyle her Salı Kurtuluş Semt Polikliniği’nde 19.00-21.00 arasında ücretsiz jinekoloji hizmeti verilecek.

Şişli Belediyesi’nden ayrımcılığa uğramadan jinekoloji hizmeti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Homofobi ve transfobiye maruz kalacağınız endişesi olmadan jinekoloğa muayene olmak artık çok kolay: Bundan böyle her Salı Kurtuluş Semt Polikliniği’nde 19.00-21.00 arasında ücretsiz jinekoloji hizmeti verilecek.

Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi, jinekoloji muayenesinde yaşanan sorunları çözmek ve sağlığa erişimin önündeki engelleri kaldırmak için adım attı. Bundan böyle Kurtuluş Semt Polikliniği’nde her Salı 19.00-21.00 arasında ücretsiz jinekoloji hizmeti verilecek.

Özellikle eşcinsel, biseksüel ve trans kadınlar ile trans erkekler ve intersekslerin jinekolojik muayenelerde ayrımcılığa uğramasının önüne geçmeyi hedefleyen bu uygulamayı Toplumsal Eşitlik Birimi’nden Elif Avcı ile konuştuk.

Avcı, “LGBTİ’lere ücretsiz jinekolojik hizmet” diye duyurulan uygulamanın hangi ihtiyaçtan doğduğunu şöyle anlattı:

“Bu hizmete olan ihtiyaç belediyede yerel eşitlik planı hazırlık sürecinde yapılan tematik yuvarlak masa toplantılarından LGBTİ örgütlerinin geldiği toplantıda ortaya çıkmıştı. Derneklerden gelen talebi 17 Mayıs IDAHOT vesilesiyle uygulamaya geçirdik.”

“İhtiyacı fark ettik, iş saatleri dışında hizmet başlattık”

Muayenenin nasıl uygulanacağına, kişilere cinsel yönelim ya da cinsiyet kimliklerinin sorulup sorulmayacağına ilişkin sorumuza ise Avcı’nın yanıtı şöyle:

“Kimseye herhangi bir şey sormuyoruz. Sadece böyle bir ihtiyaç olduğunu fark ettiğimizden ayrı bir saat dilimi konulmak istenildi. Her gün 8:30-14:00 arası jinekoloğumuz zaten poliklinikte mevcut ancak randevulu çalışıyor ve boşluğu olmuyor çoğunlukla. Yine bu saatler Şişli'de yoğun bir şekilde yaşayan ve geceleri seks işçiliği yaptıkları için sabahları uyuyan trans kadınların daha rahat gelebileceği saatler olarak düşünüldü.”

Bütün personel eğitim aldı

Avcı bütün sağlık işleri personellerinin homofobi ve transfobiye karşı eğitim aldığını da belirterek son olarak şunları kaydetti:

“Sadece jinekoloğumuz değil tüm sağlık işleri personelimiz; kapıdaki güvenliğinden temizlikçisine ambulans şoförüne geçen ay eğitim aldı. SPoD ile ortak düzenlediğimiz eğitimde psikiyatr Seven Kaptan ve Emirhan Çelebi eğitimci olarak yer aldı. Ayrıca gelebilecek sorulara karşı jinekolog ile ayrıca görüşüldü çeşitli makaleler kendisi ile paylaşıldı.”

Toplumsal Eşitlik Birimi

Şişli Belediyesi Toplumsal Eşitlik Birimi trafik kazasında hayatını kaybeden LGBTİ aktivisti Boysan Yakar’ın çabalarıyla kuruldu. Yakar’ın ardından kurulan birim belediyenin hizmetlerinden herkesin eşit faydalanabilmesi için çalışıyor.

Birimin ilk işlerinden biri 20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü dolayısıyla geçtiğimiz yıl billboard kampanyası yapmak oldu.

İstanbul Kadıköy ve Şişli belediyeleri 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla da billboardlarını kadın ve LGBTİ sivil toplum kuruluşlarına açtı.

Şişli Belediyesi’nin ücretsiz ve anonim HIV testi uygulaması da 2014 yılından beri devam ediyor. Sağlık İşleri Müdürlüğü Binası’nda bulunan poliklinikte haftanın 5 günü saat 20:00’a kadar hizmet veriliyor. Ayrıca LGBTİ’lere yönelik sağlık hizmetlerinin daha geniş kapsamlı verilmesi amacıyla poliklinikte cinsel yolla bulaşan hastalıklar için 3 ayda 1 ücretsiz tahlil, rumuz ile kayıt ve anonim test imkânı sağlanıyor.


Etiketler: insan hakları, sağlık
İstihdam