14/10/2018 | Yazar: Yıldız Tar

“Hem belediyenin stratejik eylem planlarına hem de yerel eşitlik eylem planlarına sivil toplum örgütlerinin katılımı belediyeyi de geliştiriyor”

“Sivil toplumun katılımı belediyeleri geliştiriyor” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Yerel Yönetimler Okulu’nda Dide Tayfur, Çankaya Belediyesi deneyimini anlattı: “Hem belediyenin stratejik eylem planlarına hem de yerel eşitlik eylem planlarına sivil toplum örgütlerinin katılımı belediyeyi de geliştiriyor.”

Kaos GL Yerel Yönetimler Aktivizm Okulu’nun ikinci gününde Dide Tayfur; Çankaya Belediyesi Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü Eşitlik ve Farkındalık Bürosu deneyimi, yerel yönetimler ve iletişim üzerine konuştu.

Toplumcu belediyecilik için katılım

Valiliklerin belediyelerin özerkliğine özellikle etkinlik yasakları ile müdahale ettiğini hatırlatan Tayfur sözlerine şöyle devam etti:

“Sosyal ve toplumcu belediyecilik kavramını çok seviyoruz ancak bunu ne derece gerçekleştirebildiğimizi deneyimler üzerinden görüyoruz. Türkiye’de belediye yönetim yapısı başkanlık üzerinden ilerliyor. Güçlü bir başkanlık sistemi var. Sivil toplum olarak belediye çalışmalarına görüş bildirilebiliyor ancak bu her zaman pratikte mümkün olmuyor. Eğer toplumcu belediyecilikten bahsedeceksek bunun için katılımın ve yerel demokrasinin yerleşmiş olması gerekiyor. Belediye ile kent konseyinin iletişim ve ilişkisi doğru kurgulandığında kent konseyi katılımın önemli araçları haline gelebiliyor.”

Tayfur belediye ile iletişim kurma yöntemlerini de aktardı. Belediye binasında “Hoşgeldiniz masası” üzerinden başvurmanın yanı sıra; bilgi edinme ve dilekçe hakkı kanunları kapsamında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve e-belediyecilik üzerinden belediye ile iletişime geçilebileceğini söyledi.

Strateji ve eylem planlarına katılım

Eşitlik birimlerinin kuruluş yapısı ve amacı itibariyle LGBTİ+ hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile iletişime geçmesi gerektiğini vurgulayan Tayfur, “Katılımcı ve o belediyenin toplumsal cinsiyet anlayışıyla hizmet vermesini hedefliyor eşitlik birimleri. Eşitlik birimleri yerel eşitlik eylem planları hazırlıyor. Hem belediyenin stratejik eylem planlarına hem de yerel eşitlik eylem planlarına sivil toplum örgütlerinin katılımı belediyeyi de geliştiriyor” dedi.

İlgili haberler:

Kaos GL Aktivizm Okulu 2: Yerel Yönetimler

LGBTİ+ örgütleri yerel yönetimlerle ilk iletişimi nasıl kuruyor?

LGBTİ+ örgütleri ve yerel yönetimler birlikte nasıl çalışıyor?

LGBTİ+’lar yerel yönetimlerden neyi nasıl talep edebilir?

“Benim belediyem” diyebilmek için: Katılım, insan hakları ve ayrımcılıkla mücadele

Uluslararası alanda ve Türkiye’de LGBTİ+’lar için iyi yerel yönetim örnekleri neler?

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam