28/05/2015 | Yazar: Selda Şenol

Siyah Pembe Üçgen Derneği, Kaos GL ile ortak yürüttüğü yasal eşitlik için sivil diyalog projesi kapsamında Samsun, İstanbul, Van, Diyarbakır, Ankara ve Antalya’da etkinlikler düzenledi.

Siyah Pembe Üçgen yasal eşitlik için 6 şehir gezdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Siyah Pembe Üçgen Derneği, Kaos GL ile ortak yürüttüğü yasal eşitlik için sivil diyalog projesi kapsamında Samsun, İstanbul, Van, Diyarbakır, Ankara ve Antalya’da etkinlikler düzenledi.
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir ve Kaos GL derneklerinin ortaklaşa yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Yasal Eşitlik için Sivil Diyalog ve Mücadele Ağı Projesi kapsamında Siyah Pembe Üçgen etkinliklerini gerçekleştirmek üzere 6 şehir gezdi.
 
Samsun: “LGBTİ Kavramlar ve Doğru Bilinen Yanlışlar”
 
İlk etkinliğini Samsun’da İğne Deliği Gençlik merkezi ile ortaklaşa gerçekleştirdi.  25 Nisan’da gerçekleşen etkinliğe ağırıklı olarak lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan genç katılımcıların katılım gösterdi. Bu eğitimde Siyah Pembe Üçgen aktivistlerinden Ozan Ünlükoç, “LGBTİ Kavramlar ve Doğru Bilinen Yanlışlar” sunumunu yaptı, sunum sonrasında soru-cevap bölümüne geçildi.
 
İkinci oturumda İğne Deliği Gençlik Merkezi Kampanya Koordinatörü Oğuzhan Öztanır “Gençliğin Politikalarının Göstergeleri” ile devam etti. Gençlik alanındaki ihtiyaçlardan ve sorunlardan bahsetti. Aynı zamanda toplumun gençlere yönelik önyargıları üzerine konuşuldu; benzer önyargıların LGBTİ gençler üzerinde iki kez daha arttığının altı çizildi.
 
İstanbul: “Kendi Tabu Oyunumuzu Tasarlıyoruz”
 
Ardından 5 Mayıs’ta İstanbul’da Uluslararası Af Örgütü’nün de desteği ile “Kendi Tabu Oyunumuzu Tasarlıyoruz” etkinliği yapıldı. Ayrımcılık ve İnsan Hakları alanında çalışan örgütlere verilmek üzere tasarlanan bu oyunun yaz aylarında yapılan gençlik kampları ve festivallerinde de yaygınlaştırılması planlandı.
 
Van: Ekofeminizm
 
11 Mayıs’ta ise Van’da Ekoloji ve Gençlik alanında çalışma yapan Ekogenç ve Van Kadın Dayanışma Derneği ile ortak olarak bir panel gerçekleştirdi. Katılımın herkese açık olduğu etkinliğe üniversite öğrencileri, Ahtamara LGBTİ topluluğu ve çevre aktivistleri katılım gösterdi.
 
Etkinlik tanışma ve beklentilerin alınması ile başladı. İlk oturumda LGBTİ alanında tabu olan konularla ilgili sunum yapıldı. İkinci oturumda ise, Ekofeminizm alanında aktivizm yapan Büşra Giran “Ekofeminizm” nedir ve kadın-doğa arasındaki güçlü bağın nereden özdeşleşerek geldiğini aktardı.
 
“Ekofeminizm, kadınlar üzerindeki tahakküm ile doğa üzerindeki tahakküm arasında güçlü bir bağ bulunduğunun görülmesi varsayımı üzerine temellenir.” diyen Giran “hayvanlar ve kadınlar aynı yazgıyı paylaşırlar, küçümsenir, et parçası olarak kabul edilir ve varoluş sebepleri efendinin ihtiyaçlarını karşılamak içindir” cümlesinin altını çizerek sunumu tamamladı. Ardından küçük gruplar oluşturularak “bütünleştirici bir proje olarak ekofeminizm”, “eleştirmeksizin tersine çevirme feminizm”, eleştirmeksizin eşitlikçi feminizm” üzerine tartışmalar yürütüldü. Yürütülen tartışmalar büyük gruba aktarıldıktan sonra soru-cevap ve katkılarla oturum sonlandırıldı.
 
Diyarbakır: “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Alanında Kavramlar ve Doğru Bilinen Yanlışlar”
 
Siyah Pembe Üçgen İzmir Van’daki etkinlikten sonra 14 Mayıs’ta, bu kez Diyarbakır’da tarihi bir mekan olan Aslıhan’da bir etkinlik gerçekleştirdi.  Toplum Gönüllüleri Vakfı Dicle Örgütlenmesi, Lotus Genç Alan Derneği, Keskesor LGBTİ Oluşumu ve Andok Kültür Merkezi’nin de desteği ile panel, film gösterimi ve forumdan oluşan bir etkinlik düzenlendi. Siyah Pembe Üçgen İzmir aktivistlerinden Ozan Ünlükoç ve Yavuz Cingöz’ün sunumlarıyla ve program sorumlusu Selda Şenol’un moderasyonuyla gerçekleşen etkinlikte ilk olarak “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Alanında Kavramlar ve Doğru Bilinen Yanlışlar” üzerine bir panel yapıldı.
 
Panel sonrasında Zuhal Akmeşe’nin “Her Yer Hiç Kimse” isimli belgesel film gösterimi yapıldı. Belgeselin ardından “Kendi Kültürümüzü Yaratmak ve İfade Özgürlüğüne Uygulanan Sansür” üst başlığıyla paylaşımlar yapıldı. Egemenin yarattığı kültürün içinde “bizler” neredeyiz ve egemenin dayattığı kültüre karşı kendi kültürümüzü nasıl yaratıyoruz sorularına ilişkin de Siyah Pembe Üçgen İzmir deneyimlerinden, Baki Koşar Kültür ve Sanat Festivali’nden ve Kara Pembe Karşı Sanat Kolektifi’nden aktarımlar gerçekleşti. Gerek cinsel yönelim, cinsiyet kimliği gerekse etnik kimliğe dair uygulanan çeşitli sansür politikalarına, kültür ve sanat çalışmalarında ne gibi değişikliklere sebep olduğunun tartışıldığı konularla program devam etti.
 
Ankara: “Çocuk Hakları Alanında Çalışan STÖ’ler için Toplumsal Cinsiyet Eğitimi”
 
Ankara’da ise 15 Mayıs tarihinde Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği (ÖZGE-DER)’in ofisinde, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ile birlikte ÖZGE-DER’in ortaklığında “Çocuk Hakları Alanında Çalışan STÖ’ler için Toplumsal Cinsiyet Eğitimi” düzenlendi. Eğitimde çocuklar ve gençler için toplumsal cinsiyet farkındalığı, cinsel kimlik çeşitliliği ve cinsellik eğitimi gibi konulara odaklanıldı. Çocuk hakları alanında çalışan çeşitli sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleşen çalışmada Tarlabaşı Toplum Merkezi’nden sosyal hizmet uzmanı Ceren Suntekin ile Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği aktivistlerinden Erdem Gürsu aktarımlarda bulundu.
 
Antalya: “Mücadele Dilinin Ortaklaşması”
 
Son olarak durağı Antalya olan Siyah Pembe Üçgen İzmir’in, 17 Mayıs’ta gerçekleştirdiği etkinliğe, Antalya Kadın Danışma Merkezi ve Dayanışma Derneği aktivistleri, üniversite öğrencileri, Dicle Haber Ajansı ve öğretim görevlileri ile Halkların Demokratik Partisi Antalya Milletvekili Nuray Erçağan da katılım gösterdi.
 
Program sunumu ve kısa bir tanışmanın ardından, ilk oturumda “Mücadele Dilinin Ortaklaşması” üzerine Siyah Pembe Üçgen Derneği aktivisti Yavuz Cingöz sunumunu yaptı. Ardından Zuhal Akmeşe’nin  “İhsan Hala Her Yer Hiç Kimse” isimli belgesel film gösterimi yapıldı. Filmin ardından katılımcı misafirler ile birlikte “transfeminizmin patriarkaya karşı nereden beslendiği” ve “trans kimliklerin bize kendi cinsiyetimize ya da cinsiyet kimliğimize ne sunduğu” üzerine konuşuldu. Oturum,bu çalışmanın devamı için bir eylem planı oluşturularak bitirildi.
 
Tüm etkinliklerin sonunda, katılımcılardan ve partner örgütlerden gelen geri bildirimler yapılan projenin kendilerini güçlendirdiği yönündeydi. Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği’nin de farklı tematik alanlarda çalışmalar yapması, farklı tematik alanlarda çalışan örgütlerle bir araya gelmesi kendi iç kapasitesini güçlendirmek adına oldukça besleyiciydi.
 
Dernek; 4 Haziran’da ise bu kez kendi kentinde, İzmir’de engelsiz bir yaşamı birlikte kurmak için atölye çalışmalarına devam edecek. 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam