07/05/2018 | Yazar: Aslı Alpar

Tarihte bugünün haberi 1988 tarihli Sabah gazetesinden.

Siyasetin “erkekleri” ve “kadınları” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tarihte bugünün haberi 1988 tarihli Sabah gazetesinden.

Sabah gazetesi 1988 yılında bugün “‘En erkek bakan’ İmren Hanım çıktı” başlıklı bir haber yayınladı. Haber, dönemin Çalışma Bakanı İmren Aykut'un işçilerin sendikaya üye olma ve ücret artışı gibi hakları için bu hakları vermek istemeyen “erkek bakanlara kafa tutması” ile ilgili.

İmren Aykut’un işçi hakları için diğer bakanlarla mücadelesini “erkeklik” ile ilişkilendiren yalnızca gazete manşeti değil, dönemin sendika işçi temsilcilerinin de benzer yorumda bulunduğunu aynı haberden anlıyoruz.

Aynı nakarat

30 yıl öncesine ait bir tartışma gibi dursa da “cesur”, “güçlü” vb. karakterin “erkek”lik ile anılmasına daha birkaç gün önce yine siyaset sahnesinde tanık olduk. Cumhuriyet Halk Partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce Yalova mitingindeki konuşmasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı kast ederek  "Gel karşıma erkekçe dövüşelim" dedi.

Sosyal medyada feminist ve LGBTİ hareketinden gelen tepkilerle İnce "Dil sürçmesiydi. Onu 'yiğitçe dövüşelim, mertçe dövüşelim' diyecektim ama olayın stresiyle öyle çıktı ağzımdan" açıklamasında bulundu.

Tarihte bugünün haberi otuz yıl öncesinden ancak verilen mücadele aynı; inşa edilen, kutsanan ve kışkırtılan erkekliğe…


Etiketler: medya
nefret