21/12/2015 | Yazar: Hakan Özkan

Slovenya’da evlilik eşitliği için yapılan referandumda "hayır" kararı çıktı.

Slovenya’da evlilik eşitliği referandumla reddedildi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Slovenya'da evlilik eşitliği için yapılan referandumda "hayır" kararı çıktı.



Slovenya Ulusal Seçim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, resmi olmayan rakamlara göre evlilik eşitliğini ve eşcinsel çiftlerin evlat edinme hakkını içeren yasa yapılan referandumda katılımcıların yüzde 63,48'nin "hayır" oyu ile reddedildi.

Yasa mart ayında kabul edilmişti

Referandumda, bu yılın mart ayında Slovenya parlamentosu tarafından kabul edilen ve ve aynı cinsiyetten çiftler arasındaki evliliklerle izin veren yasanın yürürlükte kalıp kalmayacağı soruldu. Halkoylamasına sağ muhalefet ve Katolik kilisesi önayak olmuştu.

Yapılan açıklamada, dün akşam sona eren referanduma ilişkin sandıkların yüzde 99,89'luk kısmının açıldığı, resmi sonuçların 16 Şubat'ta duyurulacağı bildirildi.

“Eşitliği destekleyenlere teşekkür ediyoruz”

ILGA Avrupa’nın Yönetim Kurulu üyesi Brian Sheehan yapılan kampanyayı ve seçim sonuçlarını şöyle değerlendirdi:

"Bu elbette Slovenya'da aileler için büyük bir hayal kırıklığı. Ama ILGA Avrupa olarak eşitliği destekleyen binlerce seçmene teşekkür etmek istiyoruz. Evlilik eşitlik henüz bir gerçeklik olmasa bile, Slovenya’nın ilerleme kaydettiğini göstermektedir. Biz bu tasarının aslında Mart ayında parlamentodan geçen, etkileyici bir politik destek olduğunu tekrar hatırlamak istiyoruz.”

Cinsiyetsiz bir dille yazılmış yasa, Mart ayında Slovenya Ulusal Meclisi tarafından kabul edilmişti. Yasaya muhalif grupların 40 bin imzayla referandum çağrısı Meclis tarafından reddedilmiş ancak, Anayasa Mahkemesinin kararı üzerine referandumla oylanmasına karar verilmişti.

“Slovenya tekrar yapabilir”

ILGA Avrupa Genel Direktörü, Evelyne Paradis:

Şu anda, Mart 2015 iyimserliği daha uzak bir anı gibi hissediyorum. Ancak, elbette ki umudumuzu kaybedemeyiz. Slovenya, daha önce yaptığı gibi tekrar eşitliği tanıyabilir. Biz LGBTİ ailelerin hakları için çalışacak, Slovenya'da üyelerimize destek vermeye devam edeceğiz"

Slovenya'da eşcinsel çiftler için evlat edinme hakkı ve yasal korumalar içeren yasa da 2012 yılında referandumla reddedilmişti. 


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam