10/10/2011 | Yazar: Gülistan Aydoğdu

‘İnsanca yaşam için eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’ başlığı ile Ankara’da sokak meclisi kuruyoruz diyen, DİSK, KESK, TMMOB, TTB gibi sendika ve odaların dışında HES karşıtı platform ve partiler de 8 Ekim Cumartesi günü, Ankara Garı’ndan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.

Sokak Meclisi Ankara’da Kuruldu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
“İnsanca yaşam için eşit, özgür, demokratik bir Türkiye” başlığı ile Ankara’da sokak meclisi kuruyoruz diyen, DİSK, KESK, TMMOB, TTB gibi sendika ve odaların dışında HES karşıtı platform ve partiler de 8 Ekim Cumartesi günü, Ankara Garı’ndan Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.
Otuz binden fazla insanın katıldığı miting sabah saat 11’de yürüyüşle başladı. Saat 15.30’da meydanda konuşmalar başladığında hala Gar’dan yürüyen ve meydana ulaşmayan guruplar vardı.
 
Ankara emniyet müdürü sabah il dışından gelen otobüs sayısının üç yüz olduğunu, gelen sayısının da en az yirmi beş bin olduğunu söyledi.
DİSK adına konuşan genel sekreter Tayfun Görgün. “Bu gün ülkemizde çoğulculuk adı altında tekseslilik, ‘İleri demokrasi’ veya ‘Yeni Türkiye’ adı altında ise aslında yeni bir diktatörlük biçimleniyor. Yeni bir anaysa hazırlanacakmış ve bu da özgürlükçü olacakmış. Kimi kandırıyorsunuz? Siz değil misiniz Anaysa’nın 90. maddesine rağmen Genç-sen, Emekli-sen, Çiftçi-sen, Yargı-sen’e kapatma davası açan? Parasız üniversite isteyen gençlerin 18 ay boyunca özgürlüklerini kısıtlayan, demokratik haklarını kullanan insanlara gaz bombaları ve coplarla saldıran, çocuk da olsa, kadın da olsa ‘Güvenlik güçleri gerekeni yapacaktır’ diyen, HES’lere karşı yaşama hakkını savunan halkın üzerine coplarla, panzerlerle saldıran, Asgari ücreti açlık sınırının altında belirleyerek milyonlarca işçiye dayatan siz değil misiniz? Hani nerde kaldı özgürlük masalınız” diye sordu?
TMMOB Adına konuşan Mehmet Soğancı “Kurulan bu sokak meclisinde her türlü cinsiyet ayrımcılığına son diyen kadınlar, hakimler, mühendisler, mimarlar, şehir plancıları, doktorlar, işsizler, yoksullar, öğretmenler var. Bu ülkenin toprağına, havasına, suyuna sahip çıkan Akkuyulular, Sinoplular, Gerzeliler, Hopalılar var. Bu meclis halkın meclisi, sokağın meclisi, kararlar burada alınır” dedi.
KESK adına son kongrede genel başkan seçilen Lami Özgen konuştu ve “Şu anda mecliste süren kayıkçı kavgası sermayenin işine yarıyor. 12 Eylül’e karşı olduğunu söyleyen AKP 12 Eylül yasalarından faydalanarak hızla ilerliyor. Bu düzende aşağıdan cemaat, Yukarıdan AKP tarafından kuşatılan toplum, bölgesel ücret uygulamasıyla köleleştirilen halk var. Ataması yapılmayan üç yüz bin öğretmen var. Barışçıl çözüm yerine daha çok silah,daha fazla savaş var. Artık yeter kimse öldürülmesin diyenlerin susturulması var” dedi.
Miting Kibele müzik gurubunun konseriyle sona erdi.
 
Fotoğraflar: Gülistan Aydoğdu

Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam