08/05/2020 | Yazar: Aslı Alpar

İnsan Hakları İzleme Örgütü Lübnan'daki protestoların LGBTİ+’ların haklarının tanınması için yeni olanaklar doğurduğuna dikkat çekiyor.

“Sokakta hep beraberiz, birlikte iyileşiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: AP Fotoğraf / Hüseyin Malla

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Lübnan'da ekonomik kriz nedeniyle 17 Ekim’de başlayan ve halen süren protestoların LGBTİ+’ların haklarının tanınması için yeni olanaklar doğurduğuna dikkat çekiyor.

Lübnan’daki eylemlerin LGBTİ+’lara alan açtığını İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün LGBT hakları araştırmacısı Rasha Younes şöyle aktarıyor: “LGBT’ler haklarını talep etmek için sesini yükseltiyor ve eyleme geçme gücünü kullanıyor. Protestolardaki görünürlükleri haklarının ve kimliklerinin tanınması için yeni olanaklar doğuruyor.”

“Beyrut benim için bir korku şehriydi”

Lübnan'daki bir trans kadın mülteci Maya, protestolar başladıktan sonra başkent Beyrut'la kurduğu ilişkinin nasıl değiştiğini anlattı: “Devrimden önce akşam saat 9'dan sonra dışarıda kalmazdım, Beyrut benim için bir korku şehriydi. Devrim başladığında, sokağa çıktım, çeşitliliği gördüm ve buranın benim için güvenli olacağını hissettim çünkü ne olursa olsun buradaki insanların arasında korunacağımı biliyorum. ”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, LGBTİ+’lar, Lübnan sokaklarında yürümenin dahi dışlama pratiklerine karşı bir egzersiz olduğunu söylüyor ve LGBTİ+’ların protestocularla aynı taleplerle sokaklara çıktığını belirtiyor: “Onur, eşitlik, şeffaflık ve hesap verebilirlik”.

LGBTİ+ aktivist Lor, “Sokaktaki varlığımızın sınırları yok. Queer diğer protestoculardan ayrı hareket etmiyor. Sokakta hep beraberiz, birlikte iyileşiyoruz. ”

Eşcinselliği yasaklayan ceza yasası değişmeli

Tüm bunlara rağmen ülkede eşcinsellik yasak. İnsan Hakları İzleme Örgütü ceza kanununun 534. maddesi iptal etmedikçe LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılığın süreceğine dikkat çekiyor. Yasaya göre eşcinsellik bir yıla kadar hapis ile cezalandırılıyor. Ülkenin Ceza Yasası 534. Maddesi “doğal olmayan cinsel ilişkiyi” yasaklıyor. Ülkede uzunca süredir bu yasadan dolayı hapisle cezalandırılan LGBTİ+ kişiler olmasa da polis bu yasaya dayanarak gözaltına alabiliyor. Yasa, LGBTİ+ toplumunu tehdit etmeye devam ediyor.

 


Etiketler: dünyadan
İstihdam