08/12/2016 | Yazar: Gözde Demirbilek

Sosyal hizmet uzmanları, Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da alanda ve sahada çalışırken karşılaştıkları LGBTİ danışanlar üzerinden heteronormatif olmayan sosyal hizmetin önemine dikkat çektiler.

Sosyal hizmet alanlarında LGBTİ’lerle nasıl karşılaştım? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal hizmet uzmanları, Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum’da alanda ve sahada çalışırken karşılaştıkları LGBTİ danışanlar üzerinden heteronormatif olmayan sosyal hizmetin önemine dikkat çektiler.

LGBTİ’lerin hak mücadelesi ve sosyal haklar alanında ilki 2012’de düzenlenen Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum, bu yıl “Başka Bir Sosyal Hizmet Mümkün” temasıyla Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tuğrul Çubukçu Salonu’nda yapılıyor.

Sempozyumun ilk gününün son oturumunda LGBTİ alanında staj ve çalışma yürüten uzmanlar meslektaşlarını deneyimlerini paylaşarak heteronormatif olmayan bir sosyal hizmetin inşasına çağırdılar.

Esra Aynacı: Kaos GL’den ilk kez dersimize konuk olarak geldiklerinde ben gey nedir lezbiyen ne hiç bilmiyordum. Lisans üçüncü sınıftaydım ve o günden sonra derneğin kitapçıklarını evde okuya okuya öğrendim. Özge’yle (Arslan) o sınıf arkadaşıydım o zaman ve birlikte karar verdik Kaos GL’de staj yapmaya. Ve derneğin ilk resmi stajyerleri olduk.

Hiç kolay olmadı. Okuldan bunun için onay almak için epey uğraştık. İyi ki uğraşmışız. Bugün ben sosyal hizmet uzmanı olarak çalışıyorum, alanda çalışırken stajımın önemini daha iyi anlıyorum.

Özge Arslan: Biz ilk stajyerler olarak şöyle bir sorumluluk da taşıyorduk: Biz eğer bu stajda başarılı olmazsak, bizden sonra kimsenin Kaos GL ‘de staj yapmasını onaylamayacaklardı. Bunu bize alenen söylediler.

Bizden önce de dernek zaten sosyal hizmetler üzerine çalışıyorlardı, bizim stajımız bunları görünür kılmaya başladı. Okulda öğrenip dışarıda uygulamasını göremeyeceğimiz pek çok modeli Kaos GL’de yürütme fırsatı bulduk.

Eren Köse: Türkiye’de sosyal hizmet aile ve paylaşım temelli ilerliyor bu heteronormatif ağlar genişliyor. Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu’nun kurulmuş olması bu noktada çok önemli: Biz bu grupla tam olarak genişleyen heteronormatif ağlara karşı çıkıyoruz. Sosyal hizmetin her alanda herkes için işleyebilmesi için çalışmaya devam edeceğiz.

Yerellerdeki diğer sosyal çalışmacılarla görüşmeyi önemli buluyoruz. Çünkü birlikte konuşarak yerelin gerçekliğini göz önünde bulundurarak gerçekçi adımlar atabiliyoruz.

Tarık Şimşek: Kaos GL’de benim danışmanlık verme sürecim 2012 yılında Eğitim Grubu’ndan bir arkadaşımın gelen bir maile cevap vermede zorlanmasını görmemle başladı. O gün ben bir sosyal hizmet uzmanı olarak yardımcı olduğum danışma mailiyle belki de birinin hayatında büyük bir şey değiştirdim.

O günden beri her danışma maili yazışımda, karşımdaki insanın hayatında bir şey değiştirebilecek olmanın bilinciyle hareket ediyorum. Ve bunun bir takım işi olduğunu biliyorum. Aslında hukukla ilgili bilgi almak isteyen bir insanın önce psiko-sosyal destek açısından ilk olarak bir uzmanla görüşmesi gerekebileceğini ve yönlendirmenin önemini birlikte çalışırken anladım.

Gizem: Ben Kaos GL’de staja başladığımda, trans bir varoluş olduğunu bildiğimi ama aldığım eğitimde kimler neredeler neler yaşıyorlar bununla ilgili hiçbir bilgi verilmediğini fark ettim. Ve bunun üzerine yoğunlaştım. Danışma çalışmalarım boyunca trans geçiş süreciyle ilgili açık net ve düzenli bir yol yürünmediğini, inisiyatife göre hak ihlalleri gerçekleştiğini gördüm.

Burcu Yamaner: Üç yıldır kamuda çalışıyorum. Üç yıldır beni en çok üzen şeylerden biri aynı alanda çalıştığım uzmanların ayrımcı olmasıyla karşılaşmam ve bununla karşılaşıyorum.

Bunun sebeplerinden birisi sosyal hizmet alanı öğrencilerinin LGBTİ’leri sadece toplumsal cinsiyet temelli derslerde görmek istemesi. Engellilik, yaşlılık ve çocukluk konuşmalarında LGBTİ’leri görmek istemiyorlar. Ama alanda çalışmaya başladıklarında ve LGBTİ bir kişi geldiğinde bu kişi aynı zamanda engelli ve yaşlı olduğunda ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu büyük bir problem. Bunun artık aşılması gerekiyor.

Ben çocuk yuvasında çalışırken çocuklar üzerine toplumsal cinsiyet rollerinin nasıl işlendiğini ve yuvaların nasıl istismar kurumlarına dönüştüğünü gördüm. Heteronormatif olmayan bir sosyal hizmet için çalışmaya devam etmeyi önemli buluyorum.

Sempozyum'da yarın ne var?

5. Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum yarın Hacettepe Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tuğrul Çubukçu Salonu’nda devam ediyor olacak. 

9 Aralık 2016, CUMA

11:00-12:30, LGBTİ’lerle Sosyal Hizmet, Farklı Ülkeler Farklı Deneyimler -1

Moderatör: Dragana Todorovic

Arnavutluk LGBTİ Sığınma Evi, Marsida Cela

Bosna-Hersek, Cure, Marija Vuletić

İtalya’da sosyal hizmet

Northdurfer Urban

13:30-15:00, LGBTİ’lerle Sosyal Hizmet, Farklı Ülkeler Farklı Deneyimler -2

Moderatör: Sedat Yağcıoğlu

Makedonya, LGBT Destek Merkezi, Biljana Ginova

Karadağ, Juventas, Ivana Vujovic

Sırbistan, Trans ve İnterseks Servisleri, Kristian Randejlovic

İlgili haber:

Ayrımcılık Karşıtı Sempozyum başladı: Sosyal hizmet herkes için!

“LGBTİ’lere yönelik ayrımcılık, sosyal hizmetlerin meselesidir”


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam