05/03/2015 | Yazar: Rıza Yılmaz

Destekleyeni de oldu ‘tövbe ya’ deyip geçeni de. Çoğunun yüzünde şaşkın bir gülümseme bıraktı küfürlerinde yer verdikleri insanları hatırlamak.

Sosyal hizmet öğrencilerinden seks işçilerine  Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Ankara Üniversitesi’nin yalnız, küçük bir fakültesi vardır Dikimevi’nde: Sağlık Bilimleri Fakültesi. Birçok fakülteye göre sessiz ve olaysızdır burası. Bazen çocuk işçiliğine dikkat çekmek için oyunlar oynayan sosyal hizmet öğrencileri, bazen kitap toplayan çocuk gelişimcileri renklendirir bahçesini. Bu sefer renklendirenlerse kendilerini gizleyen bazı sosyal hizmet öğrencileri oldu.
 
“Sıradan bir sabahtı okula gelene kadar. Sokaklar aynı tenhalıkta, kaldırımlar aynı kartvizitlere ev sahibi. Kenarına ‘Resim bana aittir’ yazılmış bir kart görüp gülümsedim istemsiz. Broşür dağıtanları, dilencileri atlatıp okul bahçesine vardım. Evime gelmiş gibi rahat bir nefes alıp güvenle atmaya başlamıştım ki adımlarımı, yerdeki kırmızı kartlar kesti yolumu. Yok artık dedim içimden, okulda ne işleri vardı bu kartların. İyice yakınlaşınca baktım ne numara var, ne de fotoğraf. ‘Patronsuz pezevenksiz bir dünya istiyoruz’ yazıyordu üstünde. Ne olduğunu anlayamadan ‘Seks işçilerinin hakları insan haklarıdır’ yazan başka bir kart daha. ‘3 Mart Dünya Seks İşçileri Hakları Günü’ yazan kartı görünce anladım bugünün sıradan bir gün olmadığını.”
 
Sağlık Bilimleri’ni renklendirenlerse bu kartlar oldu 3 Mart’ta. Fakültenin bahçesinde, merdivenlerinde, koridorlarında bu kartları gören öğrenciler şaşkındı. Destekleyeni de oldu “tövbe ya” deyip geçeni de. Çoğunun yüzünde şaşkın bir gülümseme bıraktı küfürlerinde yer verdikleri insanları hatırlamak. Kim bilir bazıları hiç düşünmedi belki seks işçilerinin de kendilerinden farksız olduğunu. Elbette düşünenler de olmuştur. Belki bir hemşire seks işçiliği yapan hastasına daha anlayışlı yaklaşacak, bir sosyal hizmet uzmanı seks işçisi müracaatçısı için yeni politikalar gündeme getirecekti. Şu an için hayaldi bunlar evet ama daha çok çalışmalıydı gerçekleştirebilmek için hayalleri. 
 
Seks işçilerinin maruz kaldıkları zorluklar için farkındalık yaratmak, devletin bu konuda sessiz kalışını hatta şiddete uğrayan seks işçileri olduğunda suçlu tarafa haksız ceza indirimleri uyguladığını sessizce dile getirmekti öğrencilerin amacı. Sosyal hizmetin haksızlığa uğrayan, ezilen kesimin yanında olması gerektiğinin altı çizildi kırmızı kartlarla. Akşama kadar birçoğu toplanıp atılsa da dikkat çekmeyi başardı kartlar. 

Etiketler: insan hakları, eğitim
İstihdam