24/05/2018 | Yazar: Kaos GL

Verdiği “uzman” bilgisinin yanlış olduğunu hatırlatarak LGBTİ’lerle çalışan psikologlardan, sosyal hizmet uzmanlarından görüş almasını talep etmekteyiz.

Sosyal hizmet uzmanlarından Hatipoğlu’na çağrı: Açıklamanı düzelt! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sosyal hizmet uzmanları, Nihat Hatipoğlu’nun önyargılı ifadelerine ilişkin açıklama yayınladı: Nihat Hatipoğlu’ndan, yaptığı açıklamayı düzeltmesini, verdiği “uzman” bilgisinin yanlış olduğunu hatırlatarak LGBTİ’lerle çalışan psikologlardan, sosyal hizmet uzmanlarından görüş almasını talep etmekteyiz.

İlahiyat profesörü Nihat Hatipoğlu Sultanahmet Meydanı'nda canlı yayınlanan Ramazan programında soru soran bir konuğuna uzman görüşü altında bilimsel olmayan, yanlış bilgilerle yanıt verdi.

Hatipoğlu kendisine, “Doğuştan bayan olarak gelmişim Hocam, ama kendimi erkek görüyorum da bunu nasıl yapıcam yani, erkek hissediyorum, bunun tedavisi var mı, bayanlardan hoşlanıyorum...” sorusunu yönelten kişiye nefsine hâkim olmasını, inancına ve aklına teslim olmasını salık verdi. Bu yanıtı ile Hatipoğlu hem toplumsal önyargıyı büyütecek bir açıklama yaptı hem de bu kaydı izleyen birçok inançlı LGBTİ’nin kendisini hasta, yanlış ve yalnız hissetmesine sebep oldu.

Hatipoğlu’nun önyargılı açıklamasına ilişkin Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin (SHU-Der) Ankara, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır şubeleri ile Kaos GL ve Genç LGBTİ+ derneklerinin Sosyal Hizmet Çalışma Grupları basın açıklaması yayınladı.

“Uzmanlar sorumluluklarının farkına varmalı, önyargıya karşı mücadele etmeli”

Açıklamanın tam metni şöyle:

“Bizler biliyoruz ki; 17 Mayıs 1990 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından eşcinselliğin Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (ICD)'nın akıl hastalıkları listesinden çıkarılmıştır

Toplumdaki heteroseksist anlayış sebebi ile LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks)’ler cinsiyet kimlikleri ve cinsel yönelimlerinden dolayı reddedilme, yanlış anlaşılma, baskı ve kınama gibi birçok sorunla karşı karşıya kalmakta ve temel hakları ihlal edilmektedir.

“Hacettepe Üniversitesi’nden Doç. Dr. Koray Başar’ın Kaos Haber Sitesi’nde belirttiği üzere böylesi ‘uzman görüşü ambalajındaki önyargılar’ ister din ister tıp uzmanlarından gelsin, insanların ve yakınlarının hayatını cehenneme çevirmekten öteye bir etki göstermezler. Uzmanların sorumluluklarının farkına varmaları, aynı alanda bu sorumluluğu hissedenlerin de meydanı önyargılara bırakmamaları gerekiyor.

“Nefret suçları sonucu en temel olan yaşama hakları ellerinden alınan LGBTİ’ler sağlık, barınma, eğitim, istihdam, sosyal hizmetlere erişim noktalarında da çeşitli zorluklar yaşamaktadırlar. Bu alanlarda yaşanan sorunlar LGBTİ’leri sosyal hizmetin ve psikolojinin potansiyel müracaatçısı/danışanı yapmaktadır.

“Hatipoğlu açıklamasını düzeltmeli”

“Sosyal hizmet mesleği insan hakları ve sosyal adaleti temel alan bir meslektir. Bu çerçevede insan haklarının bir gereği olarak ırk, etnik ve ulusal köken, renk, cinsiyet, cinsiyet kimliği; cinsel yönelim, yaş medeni durum, siyasi görüş, dinsel inanç, zihinsel ya da fiziksel engel başta olmak üzere insan onuruna yakışmayan her türlü ayrımcılıkla mücadelenin mesleki sorumluluğumuz olduğunun farkında olarak; Nihat Hatipoğlu’ndan, yaptığı açıklamayı düzeltmesini, verdiği “uzman” bilgisinin yanlış olduğunu hatırlatarak LGBTİ’lerle çalışan psikologlardan, sosyal hizmet uzmanlarından görüş almasını  talep etmekteyiz.

“Bizler; LGBTİ yurttaşlarımızın, kendileri için verilebilecek kamusal hizmetlerin politikasızlık nedeniyle kısıtlı olmasıyla beraber LGBTİ’lerin ayrımcılığa uğramasının önlenmesine yönelik model geliştirilene kadar, ihtiyaç duydukları tüm psikososyal destek hizmetlerini alabilmeleri için, haklarının korunması ve geliştirilmesi için sosyal hizmet uzmanlarının ve psikologların mesleki sorumluluk çerçevesinde yardımcı olabileceklerini belirtmek istiyoruz.”


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
İstihdam