13/03/2018 | Yazar: Aslı Alpar

​Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün üç ayrı haber seçtik.

Sosyal medyadaki nefret söylemini gazeteye taşımak Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Gazetelerin LGBTİ gündemi için bugün üç ayrı haber seçtik.

Gazetelerin LGBTİ gündemine bugün, Aydınlık gazetesinden bir yorum-haber ile başlıyoruz. Ardından Adana’da transfobik nefret saldırısının nasıl haberleştirildiğini farklı gazetelerden göreceğiz. Son olarak da Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde gerçekleşen bir etkinliğin haberine yer vereceğiz.

Tepki değil nefret söylemi

Aydınlık gazetesinde bugün yayınlanan “Dinciler arasında güncelleme çatlağı” başlıklı haberin “Erdoğan’a tepkiler” bölümünde sosyal medyadan alınan mesajlara doğrudan yer veriyor.

O tepkilerden biri, “Tayyip Bey diyor ki İslam'ın güncellenmesi gerekir. Zina yasası, domuz yasası, eşcinsel yasası çıkartarak güncellediniz ya yetmedi mi?” Gazete, eşcinsellere karşı nefret söyleminin yer aldığı bu notu hem “tepki” olarak hem de yorumsuz paylaşarak, sosyal medyada yer alan bu söylemi destekliyor, yeniden üretiyor.

Nefret saldırısına uğrayan trans kadın gazetelerde

Adana'da trans kadın Cansu C.’ye yolda yürüdüğü sırada kimliği belirsiz bir kişinin bıçaklı saldırısına uğraması bugün birçok (Adana Günaydın, Başkent Ankara, Bölge Gazetesi, Çukurova Barış, Çukurova Press, Günboyu, İlkhaber) gazetenin gündemiydi.

Şok gazetesi “Travestiye yolda bıçaklı saldırı”, Takvim ise “Bıçaklı saldırı” başlığı ile habere yerdi. Tüm gazeteler, saldırıya uğrayan Cansu C. hakkında “travesti” yazdı ve yaralı fotoğrafını yayınladı.

İddia değil gerçek

Zonguldak’a bağlı Çaycuma Belediyesi’nin 8 Mart için düzenlediği bisiklet turu Zonguldak’ta yayınlanan Demokrat Çaycuma, İnanış ve Pusula gazetelerinde haber oldu. Haberde üç gazete de turun ardından konuşma yapan Yazar, Reklamcı Can Kartoğlu’un “Kadın, eşcinsel, trans ve çocuk istismarlarının politiktir” sözlerini sayfalarına “iddia” olarak taşıdı.

Kaos GL Derneği 9 yıldır medyayı izliyor

Kaos GL Derneği 9 yıldır lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslerin (LGBTİ) medyada yer alış biçimlerini izliyor. Her yıl yayınladığı medya izleme raporları ile hem medyadaki ayrımcı söylem, nefret söylemi, nefret suçu ve önyargıya dikkat çekmeye çalışıyor hem de medyada seyri takip ediyor. Derneğin 2017 yılına ait Medya Raporu'na buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler: medya
İstihdam