08/10/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin lezbiyen kimliğe odaklanan “Söylemekten Çekinme: Lezbiyen” broşürüne göz attınız mı?

“Söylemekten Çekinme: Lezbiyen”e göz atın! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Uluslararası Lezbiyen Günü’nde Kaos GL Derneği’nin lezbiyen kimliğe odaklanan “Söylemekten Çekinme: Lezbiyen” broşürüne göz atabilirsiniz. 2018’de Lezbiyen Görünürlük Günü’nde çıkan broşür, “Terimler ve Tanımlar, “Söylemekten Çekinme: Lezbiyen”, “Lezbiyenlere Sıkça Sorulan Sorular”, “Stereotip: Hiç Lezbiyene Benzemiyorsun”, “Lezbiyen Örgütlenme: Sapphonun Kızları ve Lezbiyen Biseksüel Feministler” ve “Burada Bir Tarih Var: Kadın Kadına Öykü Yarışması” olmak üzere altı bölümden oluşuyor.

Sterotip: Hiç lezbiyene benzemiyorsun

Stereotip kutumuz şöyle: Lezbiyenler feminist olur. Lezbiyenler bakire olur. Lezbiyenler çirkin olur. Lezbiyenler kısa saçlı olur. Lezbiyenler uzun süreli ilişki yaşar. Lezbiyenler sinirli olur. Lezbiyenler erkek düşmanıdır. Lezbiyenler tüm kadınlardan hoşlanır. Lezbiyenler evlenmez. Lezbiyenler kedilerle yaşar. Bir kadın çocuk sahibiyse lezbiyen olamaz. Lezbiyenler çok eşli olur. Lezbiyenler geylerden daha rahattır. Lezbiyenler duygusaldır. Lezbiyenler tek 18 gecelik ilişki yaşamaz. İki kadın öpüşüyorsa bu onların lezbiyen olduklarını gösterir. Lezbiyenler maddi durumu iyi insanlardır. Lezbiyenler yönelimlerini saç modelleriyle ortaya koyar. Lezbiyenler cinsel hayatlarından kolayca söz eder. Lezbiyenler ilişkide daha anlayışlıdır. Lezbiyenler flört şiddeti uygulamaz. Lezbiyenler kısa boylu olur. Lezbiyenler büyük şehirlerde yaşar. Lezbiyenler yönelimlerini geylere oranla daha kolay ifade eder. Lezbiyenler bifobiktir. Lezbiyenler sanat alanlarında olumlu temsil edilir. El ele tutuşup yürüyen tüm kadınlar lezbiyendir. Lezbiyenler maskülen olur.

Lezbiyenler için “kadın” kimlikleri üzerinden ileri sürülen edilen bu tanımların tümü, kişi bu özelliklere sahip olsun ya da olmasın karakteristik özellikleri ve performansı ifade eder. Yani; bu ifadeler fark etmeksizin lezbiyenler, lezbiyendir.

Kişinin; dış görünüşü, dünya görüşü, ilişkilenme biçimi, mizacı, ekonomik düzeyi ve aklımıza gelebilecek herhangi bir özelliği ne olursa olsun; cinsel yönelimini simgelemez, ifşa etmez ya da bu yönelimle ilgili “ipucu” vermez. Bu özelliklere sahip olmak gibi olmamak da kişinin beyanını sorgulanabilir bir hâle getirmez.

Stereotip kutusundaki özelliklere sahip olmamak kimseyi “eksik” lezbiyen yapmaz çünkü bu özellikler lezbiyen kimliğin “özellikleri” değildir. Görünür olanın stereotip olarak karşımıza çıktığı toplumda, lezbiyenlik tek çeşit değildir.

Bu özelliklerin tümü “lezbiyenler için yanlıştır” diyemeyiz ama bu ifadeler “tüm lezbiyenleri tanımlayamaz çünkü lezbiyenlik bir çeşit değil” demek mümkündür.

Broşürün diğer kısımlarına göz atmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.


Etiketler: yaşam
İstihdam