07/05/2018 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin Nisan Ayı Faaliyetleri mücadele ve dayanışma ile dolu dolu…

Söylemekten çekinme: LGBTİ hakları insan haklarıdır! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin Nisan Ayı Faaliyetleri mücadele ve dayanışma ile dolu dolu…

Kaos GL, “Nisan Ayı Faaliyet Raporu”nu dernek sitesinde yayımladı.

Kaos GL Derneği yaptığı çalışmalar hakkında üye, gönüllü ve takipçilerini bilgilendirmek için her ay faaliyet raporu hazırlıyor. Dernek sitesinde yayımlanan Nisan Ayı Faaliyet Raporu’nda işte öne çıkan bazı faaliyet başlıkları.

“Söylemekten çekinme…”

“Lezbiyenler için Kaos GL Derneğince “Söylemekten Çekinme: Lezbiyen” broşürü yayınlandı. Broşür, altı bölümden oluşuyor.

Kaos GL ve Notabene işbirliğinde Kevin Flody’un “Arzunun Şeyleşmesi Queer Marksizme Doğru” kitabı yayınlandı.

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Amerikan Psikologlar Derneği’nin yayınlamış olduğu Transgender ve Toplumsal Cinsiyete Uymayan Kişilerle Psikolojik Uygulamalar Kılavuzu’nu Türkçe’ye çevirdi. Kılavuz, CETAD ve Kaos GL’nin katkılarıyla yayınlandı.

Kadın Kadına Öykü Yarışmasında ödül törenine az kaldı

“Kadınları seven kadınların” öykülerini kayda geçirmek amacıyla yola çıkan Kadın Kadına Öykü Yarışması, eşcinsel ve biseksüel kadın yazını için bir arşiv niteliği taşıyor.

Kadınlardan kadınlara, kadınlardan kadınlar için ilk öykü yarışması olan Kadın Kadına Öykü Yarışması, 2006’dan bu yana düzenleniyor. “Süper Gücünü Hatırla” temalı 13. Kadın Kadına Öykü Yarışması’nın ödül töreni Mayıs ayında yapılacak.

Yarışmaya katılan öykülerden seçilen “Aşkın ‘L’ Hâli” kitabının ikincisi için hazırlıklar devam ediyor.

Medya Okulu Nisan’da Adana ve Çanakkale’deydi

Kaos GL Derneği’nin, internet gazetesi KaosGL.org ve Kaos GL Dergisi gönüllü muhabir ve yazar ağını güçlendirmek, LGBTİ+’ları kendi hikâyelerini yazmaya teşvik etmek, hak temelli haberciliği yaygınlaştırmak için düzenlediği Medya Okulu, Adana’daydı.

Medya Okulu, 29 Nisan’da Adana LGBTİ Dayanışması'nın ev sahipliğinde İnsan Hakları Derneği’nde yapıldı. Okul’un ilk bölümünde haber yazım teknikleri ve hak temelli habercilik eğitimi yapıldı. İkinci bölümde ise 2017 Medya İzleme Raporu aktarıldı.

Çanakkale’de ilki 2015 yılında düzenlenen Boğazımıza Kadar Homofobi Haftası bu yıl 4-8 Nisan tarihleri arasında yapıldı. Çanakkale LGBTİ İnisiyatifi’nin program kapsamında, kaosGL.org editörlerinden Aslı Alpar’ın katılımıyla “Medya Okulu” gerçekleştirildi.

Kaos GL, sosyal medya ortamları ile internet yayıncılığında cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet ifadesi ile LGBTİ varoluşlara yönelik ayrımcı yaklaşım, homofobik ve transfobik nefret söylemi içeren haber ve gelişmelerin aylık kaydını tutuyor. OcakŞubatMart ve Nisan ayları raporları…

Ayrımcılığa karşı üniversite turları

Kaos GL Derneği, “Ayrımcılık Karşıtı Dersler” kapsamında üniversitelerde öğrenci ve akademisyenle bir araya geliyor.

Derneğin avukatı Hayriye Kara, 11 Nisan’da Atılım Üniversitesi’nde öğrencilerle buluştu. Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Damla Songur’un verdiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dersine misafir olan Kara’nın sunumuna 17 öğrenci katıldı.

Ayrımcılık Karşıtı Dersler, Ankara Üniversitesi’ne konuk oldu. Dernekten sosyal hizmet uzmanı Koray Arkadaş, Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü öğrencileriyle buluştu. Doç. Dr. Melahat Demirbilek’in dersine katılan Arkadaş’ın sunumunu 50’yi aşkın sosyal çalışmacı adayı izledi.

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet bölümü öğrencileriyle 15 Nisan’daki Prof. Dr. Sema Buz'un dersine ise 56 öğrenci katıldı.

Kaos GL Derneği’nden Baran Çetinkaya, 16 Nisan’da, Ankara Üniversitesi Ebelik bölümü öğrencileri ile buluştu. 30 öğrencinin katıldığı “LGBTİ ve toplumsal cinsiyet” atölyesinde, sağlık alanında yaşanan ihlaller ve sağlık etiği üzerine konuşuldu.

LGBTİ hakları insan haklarıdır…

Kaos GL Derneği, Ankara Valiliği’nin LGBTİ+ etkinlik yasağını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddetmesi üzerine AYM’ye başvuran dernek, yasağın ifade özgürlüğü hakkı, dernek kurma hakkı ve toplanma özgürlüğünü ihlal ettiğini belirtti. Yasakla ayrımcılık suçu işlendiğini ve İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma talebini reddederek adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini vurguladı.

Kaos GL Derneği, LGBTİ+ hakları alanında çalışan avukatlarla 6-8 Nisan tarihleri arasında Mersin’de bir araya geldi.

LGBTİ+ hakları savunucusu avukatların Mersin’deki buluşmasında ayrıca “Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Temelli Sığınma Başvuruları Çalıştayı” yapıldı. Kaos GL Hukuk Çalışma Grubu’nun toplandığı buluşmada, avukatlar, Hukuk Çalışma Grubu ve Kaos GL İnsan Hakları İzleme Ekibi’nin hukuk alanında birlikte yapılabilecekleri tartıştı. 2010 yılından bu yana avukatlara yönelik insan hakları eğitimi gerçekleştirilen Kaos GL, avukat ağını genişletmek ve daha fazla avukatın LGBTİ alanında uzmanlaşması için yapılması gerekenler üzerine avukatların önerilerini aldı.

Sivil toplumda gökkuşağı dayanışması…

Çocukları lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks (LGBTİ) olan ailelerin oluşturduğu “Listag LGBTİ+ Aileleri ve Yakınları Grubu” 10. yılını kutladı. İstanbul’da, 13 Nisan’da yapılan kutlamada, Kaos GL temsilcileri de LİSTAG’ı onuncu yılında yalnız bırakmadı.

LGBTİ+ Meclis Forumu toplantısı otuzdan fazla LGBTİ+ örgütü ve aktivistlerin katılımıyla İstanbul’da yapıldı. 14-15 Nisan’da yapılan toplantıda yüzü aşkın hak savunucusu bir araya geldi.

Mersin 7 Renk LGBTİ Dayanışma Derneği’nin “LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık ve Hak İhlalleri” paneli 7 Nisan’da Mersin Kültürhane’de yapıldı. Panele, Kaos GL Medya ve İletişim Program Koordinatörü Yıldız Tar da katıldı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Ankara Şubesi tarafından 29 Nisan’da düzenlenen ve 50 kişinin katıldığı “genç kadınlar için siyaset okulu”na, Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel katıldı ve “LGBTİ hakları, tanım ve kavramlar”ı anlattı.

Üç şehirde Homofobi Karşıtı Yerel Buluşma

Türk Tıp Öğrencileri Birliği (TurkMSIC) tarafından düzenlenen “Risk altındaki gruplar ve temel hak ihlalleri” başlıklı 6. Ulusal İnsan Hakları ve Barış Kış Kampı İstanbul Aydın Üniversitesi’nde gerçekleşti. Risk altındaki grupların sağlık hizmetlerine erişimleri isimli oturuma Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Programı kapsamında katıldı.

Kaos GL’den Seçin Tuncel ile sosyal hizmet uzmanı Tarık Şimşek, Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Diyarbakır ayağında, 21 Nisan’da, SHU-DER üyesi 25 sosyal hizmet uzmanına eğitim verdi.

Homofobi Karşıtı Yerel Buluşmalar Eskişehir ayağında, Kaos GL Derneği’nden Seçin Tuncel, Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünden 100 öğrenci ile buluştu.

Kaos GL Derneği araştırmaları sürüyor

2018 Nefret Suçları Araştırması sürüyor. Kaos GL Derneği, 2018 yılında Türkiye’de işlenen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarını izlemek için bir araştırma yürütüyor. Araştırma, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere (LGBTİ) dönük insan hakları ihlallerinin raporlanması için kullanılacak.

Kaos GL Derneği, LGBTİ çalışanların Türkiye’nin özel sektör istihdamındaki durumunu anlamak ve emek gücüne tam, eşit ve özgür katılımlarının sağlanma çabalarına katkı sunmak amacıyla hazırlanacak 2018 raporu için anket çalışmasına başladı. Çalışma bu yıl Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Araştırmaları Merkezi ile birlikte yürütülüyor. Ankete katılmak için tıklayınız.

Kaos GL Derneği, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) çalışanların Türkiye'nin kamu sektörü istihdamındaki durumunu anlamak için anket çalışması yürütüyor. Ankete katılmak için tıklayınız.

Kaos GL Derneği Aylık Faaliyet Raporları, OcakŞubatMart ve Nisan bültenleri işte burada…


Etiketler: yaşam
İstihdam