14/07/2020 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi’nin Sosyal Hizmet Tarihi ders kitabındaki homofobik ve ayrımcı ifadelere karşı bir açıklama yayımladı.

“Söz konusu LGBTİ+’lar olduğunda sosyal hizmetin ilkelerini unutulmasını kabul etmiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: 17. İstanbul Onur Yürüyüşü, Ali Murat Gali 

Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi’nin Sosyal Hizmet Tarihi ders kitabındaki homofobik ve ayrımcı ifadelere karşı bir yayımladı.

Dr. Öğr. Üyesi Recep Çelik’in hazırladığı ders kitabında eşcinsellik “on binlerce yıllık insanlık tarihinde hastalık ve sapma olarak görülen cinsel ilişki” olarak tanımlanıyor. Kitapta ayrıca “eşcinsel evliliklerin hiçbir toplum tarafından hoş karşılanmadığı” gerçekdışı iddiası da yer alıyor.

Kaos GL Sosyal Hizmet Çalışma Grubu açıklamasından İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesi’ni ve Recep Çelik’i kınıyor, nefret ve ayrımcılık içeren söz konusu ifadelerin bir an önce kitaptan kaldırılmasını talep ediyor.

Açıklamanın tamamı şöyle:

"İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesinin Sosyal Hizmet Tarihi ders kitabında eşcinselliğin 'on binlerce yıllık insanlık tarihinde hastalık ve sapma olarak görülen cinsel ilişki' olarak tanımlanmasını kınıyoruz!

"Benzer şekilde kitapta, “Evlilik, neredeyse her zaman ve her toplumda karşı cinsten iki kişi arasında gerçekleşmektedir. Son yıllarda istisnai bir uygulama olarak bir iki ülkede eşcinsel evliliklere izin verildiği de görülmüş olmakla birlikte hiçbir toplum tarafından hoş karşılanmamaktadır” iddiaları ise hem gerçeği yansıtmamaktadır hem de sosyal hizmet mesleğinin etik ilkeleri doğrultusunda kabul edilemez ifadelerdir.

"Sosyal hizmet, insan haklarını, bilimi, hak temelli yaklaşımı odağına almış, insanların kimliklerinden dolayı uğradıkları ayrımcılığa karşı mikro, mezzo ve makro çalışmalar gerçekleştiren bir disiplindir. Ayrımcı, ötekileştiren ve yok sayan ifadelerin yer aldığı bir çalışma ise sosyal hizmet çalışması değil, sosyal yıkım çalışmasıdır.

"Sosyal hizmet uzmanları olarak söz konusu kitabı yazan Dr. Öğr. Üyesi Recep Çelik’e Anayasanın 10. maddesinin birinci fırkasını hatırlatıyoruz: “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin, kanun önünde eşittir.”

"Söz konusu LGBTİ+’lar ve LGBTİ+ hakları olduğunda sosyal hizmetin ilkelerini, yaklaşımlarını ve kuramlarını unutan bir zihniyeti hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Eşitlik ve sosyal adalet evrensel değerlerdir ve bu evrensel değerler kişilerin homofobi ve transfobilerine göre şekil değiştiremez, herhangi bir varoluşu diğerinden üstün, doğal veya normal kılamaz. 

"Gelelim “hastalık, sapma, hoş karşılanmama” gibi ayrımcı, ötekileştirici ve etik olmayan kelimelerin kullanılmasına. Bilimi, insan haklarını, çeşitliliği esas alan sosyal hizmet mesleği herhangi bir kişinin, herhangi bir grubun ya da herhangi bir toplumun “hoş karşılamasına” veya “hoş karşılamamasına” göre şekil alan, çalışmalarını bu yönde gerçekleştiren bir meslek değildir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü 17 Mayıs 1990 tarihinde eşcinselliğin hastalık olmadığını açıklamıştır.

"Referans aldığımız tek şey Dünya Sağlık Örgütünün bu açıklaması değildir. Alanda temas halinde olduğumuz, birlikte mücadele ettiğimiz ve dayanıştığımız lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks ve artı (LGBTİ+) danışanlarımızın, sosyal hizmet uzmanı meslektaşlarımızın, sosyal hizmet alanında çalışan akademisyenlerin varlıkları, varoluşları, duyguları biz sosyal hizmet uzmanlarının en büyük referansıdır.

"İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Öğretim Fakültesini ve Recep Çelik’i kınıyor, nefret ve ayrımcılık içeren söz konusu ifadelerin bir an önce kitaptan kaldırılmasını talep ediyoruz!"

 


Etiketler: insan hakları, sosyal hizmet
nefret