10/11/2006 | Yazar: KAOS GL

Kudüs’te 10 Kasım’da yapılması planlanan Gurur Yürüyüşü ülkede tepkilere yol açtı. Şiddet gösterilerinin yoğunlaştığı ve ölümlerin çoğaldığı kentte hükümet ne yapacağını şaşırdı. Sonunda yürüyüşün spor salonunda yapılmasına karar verildi.

Kudüs’te 10 Kasım’da yapılması planlanan Gurur Yürüyüşü ülkede tepkilere yol açtı. Şiddet gösterilerinin yoğunlaştığı ve ölümlerin çoğaldığı kentte hükümet ne yapacağını şaşırdı. Sonunda yürüyüşün spor salonunda yapılmasına karar verildi.

KAOS GL

Adalet Yüksek Mahkemesi’nden onay alan ama Kudüs’teki şiddet olaylarının artması nedeniyle ertelenmesi düşünülen Gurur Yürüyüşü’ne katılımcıların spor salonunda toplanmaları şartıyla izin verildi. "Gay Pride Parade"i düzenleyenlerin sunduğu, "yürüyüşün" kapalı bir yerde yapılması önerisi, aşırı dindar Yahudi toplumu liderlerince de benimsendi.

Yürüyüşün güzergahı, bundan önce iki kez değiştirilmişti. Son karara göre, eşcinseller, Kudüs'te Başbakanlık ve Knesset yakınlarındaki İbrani Üniversitesi'nin spor salonunda toplanacak.

Başta Şas partisinin ruhani lideri Hamam Ovadia Yosef olmak üzere, diğer dini toplum liderleri, yürüyüşü düzenleyen "Open House" üyelerinin, başka bir yere taşmamaları, ayrıca bu sene başka yürüyüş düzenlenmemesi şartıyla protesto eylemlerinde bulunmayacaklarını bildirdiler.

Saldırılar arttı

Daha önce, dindar Yahudi toplumu lider ve üyelerince çeşitli tehditler savrulmuş ve yürüyüşün önlenmesi için, şiddet dahil her yola başvurulacağı belirtilmişti.

Kudüs'ün aşırı dindar mahallelerinden Mea Şearim'de, "Haredim" adı verilen aşırı dindarlar, yürüyüşe karşı tepkilerini bir haftadır yolları keserek, lastik ve çöp kutularını sokaklarda ateşe vererek gösterdi. Dindarlar, kendilerine engel olmak isteyen polislerle de çatıştı, bazıları gözaltına alındı.

Kudüs Belediyesine göre, aşırı dindarlar, bugüne kadar 700'den fazla plastik çöp kutusu ile çöpleri toplamak için kullanılan büyük vagonları yollara devirerek yaktı. Ayrıca, kentte sokaklardaki elektrik lambalarına büyük zararlar verildi.

Bu arada, 200 kadar aşırı dindar beraberlerinde keçiler ve eşeklerle protesto yürüyüşü düzenledi. Yeşa Konseyi'nin dini eğitim kurumlarının temsilcisi daha önce eşcinselleri kastederek, "Onlar da hayvanca davranıyorlar" demişti.

Hükümet alarmda

İsrail'in Anayasa Mahkemesi konumundaki "Adalet Yüksek Mahkemesi" daha önce yürüyüşün yapılmasına "evet" demesine rağmen, dün (8 Kasım) Beyt Hanun'da 19 kişinin öldürüldüğü saldırının ardından, ülke çapında en yüksek alarm düzeyine geçilmiş, saldırıların düzenlenebileceği gerekçesiyle Kamu Savcısı Eran Ettinger, yürüyüşün ertelenebileceği sinyalini vermişti.

Aralarında Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Eli Yişai (Şas partisi), aşırı sağcı eylemciler Baruh Marzel ile İtamar Ben Gvir'in de bulunduğu çok sayıda kişi, yürüyüşün yapılmaması için Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

Aşırı sağcı eylemcilerden Baruh Barzel, daha önce Arutz Şeva radyosuna yaptığı açıklamada, "Kudüs'te suç işlenmesini önlemek amacıyla mübah olan her yolu kullanarak, kutsal bir savaş açmamız lazım" demişti.

Hükümetin koalisyon ortaklarından Şas'ın başkanı, Ticaret, Sanayi ve Çalışma Bakanı Eli Yişai da Yedioth Ahronot'a, "Bu insanlar, neden yürüyüşlerini Mekke ya da Vatikan'da yapmıyor, yapmaya çalışmıyorlar" dedi ve Gurur Yürüyüşü’nü, "tüm Orta Doğu'yu sarsacak patlayıcı (intihar) kuşak" olarak nitelendirdi.

Vatikan da istemiyor

Vatikan’dan yayımlanan bildiride, ‘eşcinsel gurur yürüyüşü denilen gösterilerden birisin Kudüs’te düzenleneceğinin üzüntüyle öğrenildiği’ belirtilerek, ‘böyle bir gösterinin Kudüs’te düzenlenmesinin milyonlarca Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan’ın duygularını inciteceği’ savunuldu.

Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı’na da bir nota gönderildiği belirtilen açıklamada, bu konunun yeniden gözden geçirilmesi istendi.

5. yürüyüş olacak

Kudüs'te geçen Ağustos ayında yapılması öngörülen yürüyüş, Güney Lübnan'la savaş yüzünden ertelenmişti. Yürüyüşe aşırı dindar Yahudi toplumunun yanı sıra Müslüman ve Hristiyan dini liderler karşı çıktı. Dini liderler, yürüyüşü "Kudüs'ün kutsallığına saldırı ve saygısızlık" olarak değerlendirdiler.

Kudüs'te, Open House tarafından daha önce 4 kez Gurur Yürüyüşü düzenlendi. İki yıl önceki yürüyüş sırasında, göstericilere saldıran ve üçünü bıçakla yaralayan bir aşırı dindar Yahudi, 12 yıl hapis cezası almıştı.

Kaynak: AA, NTV, internethaber.com, 9 Kasım 2006



Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam