03/07/2018 | Yazar:

Starbucks, ABD’deki trans çalışanlarına trans geçiş süreci prosedürlerini de içeren kapsamlı bir bakım sigortası yapacağını duyurdu.

Starbucks çalışanlarına trans geçiş sürecini kapsayan sigorta Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kahve zinciri Starbucks, ABD’deki trans çalışanlarına trans geçiş süreci prosedürlerini de içeren kapsamlı bir bakım sigortası yapacağını duyurdu.   

Pink News’in haberine göre, Starbucks trans geçiş sürecinde genital plasti ameliyatlarına ek olarak çalışanlarının trans geçiş süreciyle ilgili tüm tıbbi adımlarını da maddi olarak karşılayacak. Yeni plana eskiden kozmetik kategorisinde sayılıp sigorta şirketlerince karşılanmayan birçok yeni prosedür de sigortaya eklendi.

Uluslararası kahve zincirinin planladığı yeni sigorta içeriğine göre göğüs büyütme-aldırma, vücut tüylerinden kurtulmak veya ektirmek için gereken işlemlerinin yanı sıra trans kadınlar için yüz estetikleri de ödeme kapsamına girecek. Bunların yanında trans çalışanlarının uygun doktor ve sağlık hizmeti sağlayıcı kurumlara ulaşmasını da sağlayacak.

2012’den beri sigorta vardı

Starbucks, 2012’den beri ABD’deki çalışanlarının genital plasti ameliyatlarını karşılıyordu ancak yetkililer, translardan gelen talepler dahilinde daha kapsamlı bir sigorta içeriği üzerinde çalışmaya başladıklarını belirttiler.

Starbucks Personel Sosyal Yardımları Başkan Yardımcısı Ron Crawford yeni planın kapsayıcılığı ile ilgili şöyle konuştu:

“Bu yalnızca bizim gerçekten kapsayıcı bir sigorta sistemi geliştirmemiz sayesinde değil; trans çalışanların gerçekten kim olduklarına izin vermemiz ve buna ortam sağlamamız için bize gelen talepler doğrultusunda olmuştur. 

“Bunu eşitlik perspektifinden düşünmelisiniz. Bu yüzden daha çok şirketin ve kuruluşun bu tarz desteklerde bulunmasını isteriz.”

Sigorta tamam da, ayrımcılık hâlâ devam ediyor!

Öte yandan ABD’deki iki Starbucks şubesi translara ayrımcılık sebebiyle yargı önünde. Ancak Dünya Profesyonel Transgender Sağlık Derneği (WPATH) ile de işbirliği yapan kurumda yaşanan bu gelişmeler LGBTİ+ toplumunda olumlu tepkilerle karşılandı.


Etiketler: insan hakları, çalışma hayatı
İstihdam