19/03/2020 | Yazar: Aslı Alpar

Şubat ayının üçüncü haftasında basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi kaosGL.org okurları için derledik.

Şubat’ın üçüncü haftasından LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı haberler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Şubat ayının üçüncü haftasında (17-23 Şubat) yazılı basında LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylem üreten haberleri kaosGL.org okurları için derledik. Türkgün, Antalya Körfez, Akit, Milletin Sesi, Yeni Şafak, Bor’un Sesi gazeteleri Şubat’ın üçüncü haftasının ayrımcı haberlerini yayımladı.

Türkgün, 17 Şubat

Türkgün gazetesinden Mustafa Önder LGBTİ+’lar için “sapkın” ifadesini kullanarak ayrımcı söylemi üretti: “Kimi LGBT'li sapıkların renklerinde Atatürk heykeli dikmeye niyetlendi...”

Antalya Körfez, 18 Şubat

Antalya Körfez gazetesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Menderes Türel’in transfobik sözlerine gazetede yer verdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Muhittin Böcek’e itafen Türel “Bay Böcek, Konyaaltı Belediyesi'nden evine giderken, travestilerin arasından geçiyordu. Parası olan herkes bu ihaleye girseydi uyuşturucu tacirleri ve travestilerden geçilmezdi. Böyle bir şirkete işi vererek, halkımızın daha güvenli ve huzurlu bir şekilde sahili kullanmasını sağladık” dedi.

Gazete Türel’in transfobik sözlerini yorumsuz bir şekilde aktardı.

Akit, 19 Şubat

Bu hafta Akit’ten 2 ayrı nefret söylemi haberi yer alıyor. İlki Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin “LGBTİ ile ilgili çalıştayı” sonuç bildirgesine dair…

Gazete LGBTİ+’ların temel haklarını yok sayan çalıştay sonucundan şu cümleye yer veriyor “Eşcinsellik; insan doğasına ve hayatın olağan akışına aykırı, biyolojik veya psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklanan ve tedavisi mümkün olan sapkın bir cinsel yönelimdir. Eşcinselliği tercih etmek, bir insan hakkı değildir” diyor ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı söylemi yaygınlaştırıyor.

Akit, 20 Şubat

Gazete, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ile Genç LGBTİ Derneği'ni hedef gösterdi. Belediyenin düzenlediği "Gökkuşağı Film Günleri" etkinlikleri için “günah ayini” diyor, LGBTİ+’lardan da sapkın olarak bahsediyor.

Milletin Sesi, 20 Şubat

Erzurum’da yayımlanan Milletin Sesi gazetesinden Savaş Uçar, “Onların cinsel tercihi bizi elbette ilgilendirmez. Saygı duymadığımız bir işinde gözümüze sokularak yapılması da bizim adımıza hoş kabul edilmemeli” diyor ve medyadaki ayrımcı söyleme bir yenisini ekliyor.

Yeni Şafak, Akit, Bor’un Sesi, 22 Şubat

Akit, Yeni Şafak ve Niğde’de yayımlanan Bor’un Sesi, gazeteleri LGBTİ+’ların örgütlenme, dernekleşme hakkına saldırıyor. Üç gazetenin de aynı metni yayımladığı haber “Türkiye'de eşcinselliği ‘cinsel yönelim’ adı altında meşrulaştırmaya çalışan LGBTİ dernekleri”ne dair nefret söylemi üretiyor, yaygınlaştırıyor ve bu örgütlenmeleri hedef gösteriyor.

subat-in-ucuncu-haftasindan-lgbti-lara-yonelik-ayrimci-haberler-1


Etiketler: medya
İstihdam