06/08/2019 | Yazar: Kaos GL

Kaos GL Derneği’nin Yalova’da İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen çalışmaları sizin için derledik.

“Süper kahramanım yok, süper kahraman benim!” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL Derneği’nin Yalova’da İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen çalışmaları sizin için derledik.

Kaos GL Derneği’nin Yalova’da İranlı mülteci LGBTİ+’larla bir arada düzenlediği karikatür atölyesinde üretilen çalışmaları sizin için derledik.

Atölyenin son oturumu “Süper Gökkuşağı” isimli bir süper kahraman üretmekti. Sizi katılımcıların süper kahramanları ile tanıştıralım…

Ayda: Gökkuşağının altında hepimize yer var

“İnsanların hepsi eşit. Siyah, beyaz hepimiz eşitiz. Engel ne olursa olsun erkek, kadın… Hiçbir fark yok. Ben hatta hayvanların haklarının da insanlarla aynı olduğunu düşünüyorum. Çünkü hepimizi Allah yarattı ve gökkuşağının altında hepimize yer var.”

İsimsiz: LGBTİ+ çocuğunu güçlendiren her aile benim süper kahramanım

“Bir anne – baba çizmek istedim. Onlar çocuklarının LGBTİ+ olduğunu biliyor ve onu kabul ediyorlar. O çocuğun süper kahramanları onlar oluyor ve onu hep koruyup kolluyorlar, yalnız bırakmıyorlar.  LGBTİ+ çocuğunu güçlendiren her aile benim süper kahramanım.”

Mahammad: Ne düşündüğüne bakalım, görünüşüne değil

“Süper kahramanım yoktu ama bir bitki bulmak istiyordum, görünüşünün insanları aldattığı. Biz de kimsenin görünüşüne bakmayalım onun ne düşündüğüne bakalım istiyorum.”

Ramtin: Benim hayatımın kahramanı gökkuşağının renkleriyle yaşayan insanlar

“Benim hayatımın kahramanı gökkuşağının renkleriyle yaşayan insanlar. Her birimiz bir bayrağız. Hayatta saçtığımız sevgi ile hatta LGBTİ+ olmayanlara verdiğimiz sevgi ile kendi hayatımızın ve başkalarının kahramanı olabiliriz. Buradaki kişinin saçını kıvırcık çizdim çünkü hayatımda tanıdığım ilk LGBTİ+ kişiye o. Ben onunla bu hayatı tanıdım ve ‘devam edebilirim’ diye düşündüm. Bu kişinin yüzünü de pembeye boyadım çünkü bizi mavi ve kırmızı olarak ayırıyorlar ben orta bir renk çizdim pembe… Mavi de var kırmızı da var.”

Mesut: Benim kahramanım ayrımcı kanun maddelerini kaldıracak kişi

“Toplumda ayrımcı kurallar olmazsa bir arada yaşayabiliriz. Biz İran’dan geldik, İran’da kanun maddelerinin 508, 509 ve 621 maddeleri bu ayrımcı kuralları içeriyor. Bu kurallar neler mi? Kırbaç, hapis ve idam… Bizim kahramanımız o insandır ki bu kanunları kaldırabilecek. Ve unutmayalım siz kendiniz de bir kahraman olabilirsiniz.”

Mohsen: Ayna önünde kendisinin bir kadın olduğunu biliyor

“Burada İran’da yaşayan bir transı çizdim. Çok güçlük çekiyor. İstediği gibi yaşayamıyor, istediği gibi görünemiyor ama ayna önünde dururken kendisini bir kadın olarak görüyor, kadın olduğunu biliyor.”

V.V.: “Süper kahramanım yok, süper kahramanım benim!”

“Bence bizler kahraman aramamalıyız. Bir LGBTİ+ için hiç süper kahraman yoktur, kendisi bir kahramandır. Bir kişi kendini iyi tanıyorsa, huzurda ise kendisi ile artık başkalarının kahramanlığı kendisi için önemli değildir. Zor biliyorum ama öyle… Ben kendimin süper kahramanıyım başka bir süper kahraman da aramıyorum.”

Ayrıca Sajad’ın queer karakterleri:

İlgili haber:

İranlı mülteciler homofobi, bifobi ve transfobiye karşı çizdi

En mutlu gün: “İnsan haklarının önemsendiği ve herkes için kabul olduğu gün”

Yalova’da mülteciler heteroseksizme karşı çizdi

 


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret