24/06/2010 | Yazar: KAOS GL

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 2000-2009 yılları arasında TSK'da meydana gelen şüpheli asker ölümleri raporunu açıkladı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 2000-2009 yılları arasında TSK'da meydana gelen şüpheli asker ölümleri raporunu açıkladı.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısına İHD İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, Şube Sekreteri Ümit Efe, Barış için Vicdani Ret Platformu sözcüsü Oğuz Sönmez ve askerde yaşamını yitiren er Murat Polat'ın babası Kenan Polat katıldı. 

9 YILDA 401

İstanbul Şube Başkanı Abdulbaki Boğa, resmi açıklamalara göre, 1991 ve 2001 yılları arasında TSK içinde 815 şüpheli asker ölümü yaşandığını ifade etti. Boğa, "Resmi rakamlarda açıklanan intiharlara 'kaza' ile ölen askerlerin sayısı eklendiğinde ortaya çıkan bu bilançonun daha da ağır olduğu tahmin edilmektedir" dedi. 

Boğa, şöyle devam etti: "1991 yılından sonraki 10 yılın resmi verisi, sonraki 10 yılın basına yansıyan verilerden tahmini bilançosu ile birleştirildiğinde bile askeri sınıflandırmaya göre bir taburun 800-900 askerden, bir bölüğün ise 100 askerden oluştuğu düşünüldüğünde TSK bünyesinde 20 yılda 2 tabur ya da 15-18 bölük asker intihar ve şüpheli ölüm sonucu yaşamını yitirmiş oluyor." 

Rapordaki en önemli noktalardan birisinin ise ölen askerlerin çoğunun Kürt gençleri olduğuna dikkat çeken Boğa, "Şüpheli ölümlere ilişkin TSK'dan ve hükümetten bugüne kadar ciddi bir açıklama yapılmamıştır" dedi.

EN ÇOK ÖLÜMLER 1999-2000 YILLARINDA

Jandarma Genel Komutanlığı verilerine göre; 2000-2009 yılları arasında 401 er veya erbaş intihar ederken en çok intiharın 66 ölüm ile 2000 yılında yaşandığını ifade eden İHD Şube Başkanı, şöyle devam etti: "Şüpheli ölümler TSK'ye göre 'askeri zayiat' olarak yer alırken, ailelere 'kaza kurşunu', 'intihar etme', 'Elektrik, yıldırım çarpması', 'yüksekten düşme, 'birlik içinde trafik kazası', 'eğitim sırasında mühimmat patlaması', 'yılan sokması', 'kalp krizi' şeklinde bildirilmesi, asker ailelerinde büyük tepkiye neden oldu. Çünkü aileler gerekçelere inanmamaktadırlar."

ŞÜPHELİ ASKER ÖLÜMLERİ AYDINLATILSIN

Ardından basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Sekreteri Ümit Efe, Genelkurmay Başkanlığı'nın 'intihar' dediği asker ölümlerine ilişkin sorularını yanıtlamadığına dikkat çekti. Efe, "Kürt coğrafyasında süren 30 yıllık savaşın askerler üzerindeki psikolojik etkileri, toplumsal hayata katıldıklarında ise yaşadıkları sıkıntılar toplumdan saklanmaktadır. Özellikle sivil hayatlarında intihar eden, psikolojik buhranlar geçiren, topluma adaptasyonda sıkıntı yaşayanlar bir bütün olarak kamuoyundan saklanmaktadır" dedi.

Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na şüpheli asker ölümlerine ilişkin yaptıkları bilgi edinme başvurusunun sözlü olarak reddedildiğini kaydeden Efe, insan hakları savunucuları olarak, hükümetin 'intihar' olarak belirtilen ölümleri derhal aydınlatması, ailelere ve kamuoyuna doğru bilgi vermesi gerektiğini söyledi.


Etiketler: insan hakları
nefret