15/07/2009 | Yazar: Kaos GL

Orlanda yayınevi, Pınar Selek’in Almancaya çevrilmeye başlanan ve erkeklik konusunda yayımlanmış birkaç araştırmadan biri olan kitabından oldukça umutlu.

‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak’ Almancaya çevriliyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı Orlanda yayınevi, Pınar Selek’in Almancaya çevrilmeye başlanan ve erkeklik konusunda yayımlanmış birkaç araştırmadan biri olan kitabından oldukça umutlu. Göçmenlere yönelik olumsuz bakışın olumluya evrilmesine de kitabın önemli katkı yapacağı dile getiriliyor. 
Türkiye’de İletişim Yayınları arasında çıkan ve ikinci baskısı yapılan ‘Sürüne Sürüne Erkek Olmak’ yakında çevrileceği Almanya’da büyük ilgi göreceği belirtiliyor. Kitabı Almancaya çevirip yayınlayacak olan Orlanda Yayınevi sahibi Anna Mandalka de oldukça emin konuşuyor.
Almanya’da benzer bir konuda daha önce Necla Kelek’in ‘Kaybolmuş Oğullar’ adlı bir kitabın yayınlandığını hatırlatan Mandalka, ancak bu kitabın daha büyük ilgi uyandıracağına inanıyor. 
Kitapta ele alınan konu ve içeriğe dikkat çeken Mandalka, Selek’in meseleyi ele almasındaki amacını önemli ve saygın bulduklarını vurguladı. Mandalka, Türkiye’deki eğitim yöntemleri ve toplumsal olgular ile ilgili bilgi ve veri taşıyan kitabın, Almanya’daki göçmenlerin davranış biçimlerini anlayabilmek ve onlara gerekli toleransı göstermesine önemli katkı sunmasını beklediklerini söyledi.
Daha önce de yaptıkları çevrilerin büyük yankı uyandırdığını kaydeden Anna Mandalka,
‘Programımızda her zaman çok sayıda siyasal içerikli kitap oldu. Örnegin Fadela Amara'dan Almancaya çevirdiğimiz ‘Ne Fahişe Ne Köle’ çok büyük yankı uyandırdı. Toplumsal eleştiri, proğramımızın baş düsturu. Pınar Selek'in kitabının basında büyük ilgi uyandıracağını düşünüyorum’ dedi.
 
Şimdiden tartışılmaya başlandı
 
Orlanda yayınevinin tahminlerinin gerçekleşeceğine ilişkin işaretler de alınmaya başlandı. Almanya’nın Berlin ve Kassel kentlerine de yapılan ve Pınar Selek’in katıldığı ‘Sürüne sürüne erkek olmak’ başlıklı toplantılara gösterilen ilgi büyük oldu. Canlı tartışmaların yapıldığı kitapla ilgili haberler şimdiden kimi basın organlarından yer almaya başladı.
 
Yeni kitap çalışması
 
Kitabın çevirisi merakla beklenirken, çeşitli etkinliklere katılmak üzere Almanya’da bulunan Pınar Selek, yeni kitabı için de kolları sıvadı. Bu çalışmada, Uluslararası PEN ile Henrich Boell Vakfı’nın Selek’e destek sunduğu öğrenildi. Selek, bir yandan kitabını yazarken, bir yandan da çeşitli yazılarını okurla paylaşabilecek...


Etiketler: kültür sanat
nefret