21/06/2019 | Yazar: Kaos GL

İstanbul Valiliği, belirledikleri gösteri yürüyüşü alanları arasında yer alan Bakırköy’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin vermeyeceğini açıkladı.

Taksim bahaneymiş: İstanbul Valiliği, Bakırköy’de Onur Yürüyüşü’nü yasakladı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Valiliği, belirledikleri gösteri yürüyüşü alanları arasında yer alan Bakırköy’de LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin vermeyeceğini açıkladı. Valilik, Onur Haftası Komitesi ile görüşmede LGBTİ+’lar için “toplumsal tereddütlü grup” demişti.

Taksim Meydanı, 30 Haziran 2013. 11. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü. Fotoğraf: Serra Akcan, NarPhotos.

27. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ile görüşmesinde İstiklal Caddesi’nde Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini söyleyen İstanbul Valiliği, Komite’nin Bakırköy Meydan’da miting başvurusuna da izin vermedi.

Valilik, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlenecek alanlar arasında yer alan Bakırköy’deki eylemi, “halkın huzur ve güvenliğinin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, genel sağlığın ve genel ahlakın, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, olası şiddet ve terör olaylarının önlenmesi, provokatif eylem ve olayların yaşanmaması” gerekçeleriyle yasakladı.

“LGBTİ+’lara İstanbul’un yer yerinin yasak olduğunu görmüş olduk”

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, yasağa ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Az önce İstanbul Valiliği tarafından duyurulan yürüyüş ve miting alanlarından olan Bakırköy Cumartesi Pazarı alanı için yaptığımız yürüyüş ve miting başvurumuz İstanbul Valiliği tarafından reddedildi. Böylelikle LGBTİ+lara sadece Taksim'in değil İstanbul'un her yerinin yasak olduğunu görmüş olduk. Genel ahlak, genel sağlık, toplum güvenliği gibi bahanelerle getirilen yasak kararına dair atacağımız adımları ve yürüyüşün durumunu yakın zamanda duyuracağız.

“30 Haziran günü LGBTİ+'lar ve LGBTİ+fobi karşıtlarının bir arada olacağına olan inancımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Ne olmuştu?

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi temsilcileri 11 Haziran’da İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit ile görüştü. Vali Yardımcısı Özyiğit, “Taksim'in yürüyüş ve gösteri alanı olmadığı ve Taksim'de hiçbir gösteriye izin verilmediği gibi LGBTİ+'lara da izin verilmeyeceğini” söyledi.

Bunun üzerine Onur Haftası Komitesi, İstanbul Valiliği tarafından her yıl açıklanan toplantı, gösteri ve yürüyüş alanlarından birinde yürüyüş gerçekleştirmeye yönelik taleplerini iletti. Vali yardımcısı ise sadece Taksim değil, İstanbul'da gerçekleşecek tüm açık alan eylemleri için LGBTİ+’ların “toplumsal tereddütlü grup” olduğunu iddia ederek bu talebe sıcak bakmadıklarını söyledi.

İlgili haber:

İstanbul Onur Haftası: Varoluş mücadelemizi her alanda haykırmaya devam edeceğiz

 


Etiketler: insan hakları
İstihdam